URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2019, 11:20

Prostie sau sabotaj?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Consiliului Judeţean ne ia de proşti. Vinerea trecută, Pásztor Sándor s-a înfoiat în faţa presei locale că a „purtat discuţii” cu nişte nemţi din districtul Steinfurt, pe care l-a prezentat drept „motorul Germaniei”, deşi în realitate doar landul din care face parte, Renania de Nord - Westfalia, este o „locomotivă”, nicidecum districtul respectiv, eminamente rural. Practic, UDMR-istul a profitat de neştiinţa bihorenilor pentru a-şi face propagandă din nimic.

Trucul poate fi comparat cu o vizită în Republica Moldova a unei delegaţii din Sălaj, judeţ al Transilvaniei, provincie „motor” economic în România, chit că principalele produse ale judeţului Sălaj sunt ceapa de Pericei şi pălinca de prună...

În aceeaşi zi, două alte ştiri erau mult mai serioase decât gogoaşa pe care Pásztor a livrat-o bihorenilor, precum negustorii spanioli care dădeau amerindienilor mărgele din sticlă la schimb cu aur. CJ a anunţat printr-un comunicat că relicitează amenajarea Parcului Industrial din Săcueni după ce în iulie oferea 1,8 milioane lei plus TVA fără să stârnească niciun interes.

Acum, e gata să dea aproape dublu - 2,9 milioane lei plus TVA, plus încă 0,52 milioane lei pentru alimentarea cu energie electrică. În total, 3,4 milioane lei plus TVA, pentru un parc industrial de doar 5 hectare, fixat din pixul UDMR hăt la Săcueni, în bazinul legumicol al judeţului...

Cu doar 4 milioane lei se putea trage gaz în Parcul Industrial din Tileagd, întins pe 11 hectare, într-o zonă cu mare potenţial, între Oşorhei şi Aleşd, aproape de Oradea, pe marginea DN1 şi a căii ferate atât spre inima României, cât şi spre Vest. Dar CJ n-a vrut! Or, e clar ca lumina zilei că fără gaz la Tileagd va fi mai mult parc decât industrial. Da, se pot caza acolo un atelier de termopane, o făbricuţă de mobilă (dar zona e plină de ele) sau o firmă de logistică (idem). Dar nu producţie industrială, deci nu valoare adăugată mare.

Tot vineri, presa naţională ne dădea de ştire, apropo de investitorii germani din România, că - în premieră din 2009 încoace! - majoritatea (52%) se gândesc mai degrabă la concedieri decât la angajări, acuzând lipsa de personal calificat (69%), infrastructura proastă (76%), modificările brutale ale legislaţiei (89%), corupţia (78%) şi birocraţia (65%).

Pentru că au frecat menta din 2016, anul în care actualii şefi ai CJ au preluat administrarea Bihorului şi în care Tileagdul avea deja statut de parc industrial, încropirea acestuia abia acum, în prag de alegeri, este doar praf în ochii naivilor. Bihorul, ca de altfel mare parte din România, nu mai are atuuri pentru a atrage investitori, cum avea atunci când au fost create parcurile industriale din Oradea. A pierdut trenul, pur şi simplu.

E clar, aşadar, că şefii CJ ne iau de proşti. Dar legitim este să se întrebe şi bihorenii: oamenii ăştia i-au condus în halul ăsta din prostie sau l-au sabotat cu premeditare? Nu cumva au lăsat, pur şi simplu, trenul să plece?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON