URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2022, 14:10

Promisiunile managerului Spitalului Județean din Oradea, dr. Carp: Pacientul va decide dacă medicul va rămâne angajat sau nu. Ar putea da „like” sau „dislike” la externare (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după semnarea contractului între Primăria Oradea şi firma doctorului Gheorghe Carp, în urma câştigării de către aceasta a managementului Spitalului Judeţean în următorii patru ani, orădenilor li se promite creşterea calităţii actului medical şi, în mod special, corectarea comportamentului angajaţilor faţă de pacienţi.

Personalul va fi evaluat şi de pacienţi, care vor avea un cuvânt de spus în prelungirea contractelor medicilor, pentru că acestea vor fi încheiate pe o perioadă determinată, de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii doar dacă prestaţia lor va fi considerată corespunzătoare.

"Greu de condus", dar cu "beneficii clare"

Referindu-se la motivul pentru care, după unificarea spitalelor Municipal şi Judeţean, conducerea acestuia şi a municipalităţii au optat pentru înlocuirea managerului angajat cu un manager pe firmă, primarul Florin Birta a declarat, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri cu dr. Gheorghe Carp, că "a fost o procedură nouă", justificată însă de dimensiunea noii unităţi spitaliceşti locale, dar şi că aceasta a fost integral legală, "conformă cu legislaţia", ca dovadă faptul că timp de o lună putea fi contestată - mai ales că a fost deschisă inclusiv în plan european -, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

De asemenea, edilul a precizat că în urma licitaţiei, care a pornit de la preţul de 36.000 lei/lună (cât salariile a doi manageri), firma de management va fi plătită cu 29.500 lei lunar.

"Spitalul Judeţean este acum o instituţie mare, greu de condus, şi mă bucur că dr. Carp a ales să participe la această procedură şi să se implice mai departe în conducerea ei. Este (n.r. – unificarea) o idee pe care a avut-o acum 10 ani şi mă bucur că am reuşit s-o implementăm", a mai spus primarul.

Acesta a mai adăugat că "beneficiile unificării sunt clare: Spitalul Judeţean devine spital de gradul I şi prin urmare creşte finanţarea din partea CAS, circuitul pacientului va fi mult mai facil, pentru că pacienţii celor două spitale nu vor mai trebui externaţi şi reinternaţi pentru continuarea tratamentelor, consulturile interdisciplinare vor fi mai rapide, iar de acum vom urmări creşterea calităţii actului medical în mod deosebit".

Investiţiile - Primăria, actul medical - Spitalul

Pe de altă parte, primarul a spus că municipalitatea va continua să pună accent pe investiţiile pentru modernizarea dotărilor spitalului şi creşterea gradului de confort al pacienţilor, sugerând că echipa de management va trebui să se concentreze asupra creşterii calităţii actului medical. "Municipalitatea se va ocupa şi mai departe de investiţii, iar obiectivul principal al echipei de management va fi creşterea calităţii actului medical şi a gradului de satisfacţie a pacientului. Vrem să fim un spital care oferă condiţii ca de Uniunea Europeană şi atunci vrem ca şi tratarea pacientului să fie de calitate, pacientul să poată spune că a fost tratat cum trebuie şi din punct de vedere uman".

De asemenea, Florin Birta a amintit câteva dintre marile obiective de investiţii ale administraţiei locale în sistemul spitalicesc orădean, începând cu proiectul de 62,5 milioane lei pentru eficientizarea energetică a clădirilor din strada Coposu şi din strada Doja, în paralel cu care au loc şi lucrări de reamenajări interioare.

Edilul a amintit şi de semnarea contractelor pentru achiziţia unor echipamente medicale în cadrul proiectului Ro-Hu derulat împreună cu Consiliul Judeţean şi primăriile şi spitalele din Marghita, Aleşd, Beiuş şi Salonta, în urma căruia Spitalul Judeţean va avea noi dotări (de 23,2 milioane lei) cu aparate de radiologie digitale, CT-uri, un angio-CT şi un sistem de telemedicină, precum şi de lansarea, chiar miercuri, a licitaţiei pentru extinderea noului ambulatoriu al Spitalului Judeţean (proiect de 38,8 milioane lei) aşa încât acesta să fie mutat în faţa clădirii de pe Doja.

Totodată, primarul a amintit că se lucrează la proiectarea parcării cu 516 locuri a Judeţeanului (despre lucrări spunând că speră să înceapă în acest an) şi că "totodată vom demara licitaţia pentru proiectarea şi execuţia noului spital de Infecţioase din strada Vlădeasa" (estimat iniţial la 128 milioane euro, dar ajuns la 135 milioane euro din cauza scumpirii materialelor de construcţii), precizând că finanţarea va fi asigurată în proporţie de 95% prin PNRR, restul de 5% urmând să fie contribuţia administraţiei locale.

"Lucrurile nu se desfăşurau cu rapiditate"

În ceea ce-l priveşte, managerul Gheorghe Carp a repetat şi el că procedura prin care firma sa a câştigat licitaţia a fost şi transparentă, şi legală, adăugând – la fel cum a făcut şi în interviul acordat BIHOREANULUI săptămâna trecută – că viitorul administrării spitalelor este prin "echipe de management pe firmă".

Dr. Carp a susţinut că, după ce în 2020 a renunţat la conducerea spitalului pentru a deveni senator, acum renunţă la mandatul de parlamentar deoarece "am văzut că lucrurile nu se desfăşurau cu rapiditatea cu care trebuiau să se desfăşoare".

El a completat spusele primarului despre proiectele de investiţii, afirmând că în perioada următoare "vor fi câteva inaugurări" în urma finalizării unor proiecte începute anterior, exemplificând cu dotarea Spitalului Judeţean cu un SPECT-CT care va permite dezvoltarea medicinei nucleare şi cu un angio-CT pentru tratarea unor afecţiuni neurologice, hepatologice şi urologice, plus darea în funcţiune a noului laborator robotizat, a noii staţii de sterilizare centrale şi a noii farmacii informatizate.

De asemenea, managerul a afirmat că va fi construit şi un centru logistic pentru spital, cu facilităţi pentru prepararea hranei şi respectiv pentru depozitarea medicamentelor, echipamentelor etc.

"Unii angajaţi nu au o atitudine corectă"

Dr. Carp a anunţat şi că Spitalul Judeţean va fi digitalizat complet, ceea ce va permite chiar ca "un aparţinător să primească un cod cu care să acceseze site-ul spitalului şi să primească informaţii despre pacient".

Managerul a afirmat că spitalul va beneficia, în acest scop, de expertiza a "47 de reprezentanţi ai celor mai renumite Universităţi din lume, din Japonia până în SUA şi din Europa până în Africa, specializaţi în informatică aplicată pe domeniul spitalelor", care vor participa în acest an la un eveniment organizat de Primăria Oradea. "Vom beneficia de experienţa şi poate chiar de consultanţa celor care sunt mai avansaţi decât noi", a spus Carp, arătând că un nou sistem informatic al spitalului și un nou site ar putea fi realizate la finele acestui an.

De asemenea, dr. Carp a spus că îşi asumă obiectivul creşterii calităţii actului medical şi pe cel al îmbunătăţirii relaţiei dintre angajaţii spitalului şi pacienţi, afirmând că vrea să implementeze un proiect pilot ce presupune ca medicii să fie angajaţi nu pe perioadă nedeterminată, ca în prezent, ci pe bază de contract pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care evaluările anuale vor arăta că au avut atât rezultate profesionale bune, cât şi o conduită corectă faţă de pacient.

"Unii angajaţi nu au o atitudine corectă", a recunoscut managerul, care a condus Judeţeanul timp de 9 ani, dar care acum promite să "întoarcă foaia".

Întrebat cum va fi cuantificat gradul de mulţumire a pacienţilor faţă de angajaţi, dr. Carp a dat ca exemplu "posibilitatea ca pe foaia de externare pacientul să pună un calificativ", asemănător cu emoticoanele folosite de Facebook, "zâmbet, neutru, plâns", iar rezultatele vor fi incluse ca parametri în evaluările anuale ale salariaţilor, începând cu medicii şi asistentele, adăugând că, dacă acestea nu vor fi pozitive, "ne vom lipsi de colaborarea lor".

În ce priveşte reducerile de personal, managerul a spus că "nu există concedieri în plan, dar dacă cineva nu-şi justifică locul şi opune rezistenţă la schimbări vom apela la orice posibilitate ca să nu mai rămână angajat", cu precizarea că aceste măsuri vor fi aplicate individual, nu colectiv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
intrebari retorice si-un P.S.
- ce se intampla daca peste cei 5 ani cand trebuie sa expire contractul, domnul Carp pur si simplu nu vrea sa-i mai angajeze pe cei cu care a avut divergente? - ce se intampla daca multimea de cunostinte ale domnului Carp (de-o varsta cu el si evident cu probleme de sanatate) nu sunt tratate preferential de anumiti medici (care de altfel ar proceda corect astfel)? Ce s-ar intampla cu acei medici peste 5 ani? Medici care, la indrumarea domnului Carp, vor avea un dislike de la cunostintele sale pentru orice ordin neascultat? - nu cumva prin aceasta masura se reinstaureaza un sistem comunist care sustine pupincurismul si prin care tot cetateanul de rand va avea de suferit? - in orice sistem unde 'patronul' are parghiile necesare pentru a-i scoate din sistem pe cei ce nu-l asculta, se formeaza, indiferent de timpul necesar, un mediu imoral, in care fiecare angajat se bate de pamant sa-i faca pe plac 'patronului'. Ne-ar placea un spital unde satisfacerea dorintelor sefului sa fie mai presus de actul medical? Pentru ca ar fi de inteles, pe de-o parte, si dorinta angajatilor de a-si pastra locul de munca. P.S. lasati comunismele, sunt vremuri de mult apuse. Domnule Carp, daca nu sunteti capabil sa inlaturati angajatii neperformanti si nepregatiti, lasati pe altcineva care o poate face. Nu veniti cu comunisme care doar pe dvs va avantajeaza (n-am vrut sa pun la intrebari, "ce se intampla cu medicii care duc cate-o atentie" pt ca era neadecvata :D ).
Postat 07 Aprilie 2022, 17:58 de DanD
Omg... super idee!!
După aia, vedeți ce faceți cu pacienții și apartinatorii lor astfel încât să simtă un minin respect fără *intervenții*. Săptămâna trecută mi-a decedat un membru al familiei într-un spital din Oradea, am fost plimbat de la spitalul infecțioase unde se afla, la spitalul municipal și de acolo înapoi la infecțioase până am aflat de la cei de la ,ATENȚIE: pompe funebre, că decedatul se află la morga de la judetean, ajuns acolo doamnele încercau să mă trimită înapoi la infecțioase fiindcă *nu are cum sa fie la noi* ,până le-am explicat *frumos*ca eu nu ma mai plimb între spitale. Începe să miroasă a bătaia de joc de care avem parte în primăria Oradea. Anul trecut am fost plimbat la aproape toate ghiseele din piramida pt o problemă importantă și până la urmă am renunțat, probabil acela era scopul.
Postat 07 Aprilie 2022, 12:42 de Nicolaevadim
Dacă-i așa, înseamnă că ...
... vom asista la scene de râs cu plâns la porțile managementului spitalicesc. Cum ar fi că, se adună un grup masiv de țigani, care au plângeri că doctorul X i-a tratat cu sictir, când ei suferă toți de aceeași boală gravă. Cum ar fi "mâna lungă" ce nu poate ține sapa, pentru că e ocupată cu buzunăritul. Ce o să facă managerul Carp >n această situație, el neavând nicio calitate în materie de act medical, ci doar administrativ? Dacă doctorul X nu-i din haita liberală, îl trimite la munca de jos? Nu are cum. Sunt alte proceduri în astfel de cazuri ce ar ține de malpraxis, spre exemplu, sau de un anume stil și comportament al personalului medical. Așadar, putem trage concluzia din start, că managerul Carp bate câmpii și se crede "patron de birt" care își dă afară ospătarii ce nu cotizează constant.
Postat 07 Aprilie 2022, 12:15 de KP
mita conduce actul medical - angajatii spitalului au nevoie urgent de cursuri de deontologie profesionala! dl Carp, citit aceste randuri? va pasa? sunteti capabil sa asigurati asta?
ce faza de tot raahtul in gandirea managerului - ce rezolvi cu un like? asta faci la casierie la carrefour, nu la un spital judetean! - problema trebuie rezolvata la modul serios - doctorii si toate cadrele medicale trebuie sa participe la cursuri de deontologie profesionala, de empatie, comunicare si bun simt in relatia cu pacientii. acum nu vedem decat apropieri aproape lascive in ideea de a umple buzunarul in cabinete, in spital, in policlinica - ambulator, etc!
Postat 06 Aprilie 2022, 21:40 de roger
Butoane de like si la institutii
Pe cand butoane de like la ghiseele tuturor institutiilor locale? Pana cand nu vom avea asa ceva, multi functionari inca se cred de neinlocuit si se comporta ca atare.
Postat 06 Aprilie 2022, 15:23 de bihoreanul222
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON