URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2021, 19:33

Proiectul Parcului Științific și Tehnologic Bihor, deblocat. Sunt scoase la licitaţie lucrările de proiectare și execuție (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul pe fonduri europene de 33 milioane lei pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, pe care Consiliul Judeţean îl are împreună cu Universitatea din Oradea, a fost deblocat după trei ani de lâncezeală. CJ Bihor a anunţat că constituirea unei noi echipe de implementare şi lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi construirea obiectivului, care trebuie să contribuie la dezvoltarea tehnologică a judeţului.

O nouă echipă 

"După o perioadă de trei ani în care proiectul Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, finanţat din fonduri europene, a stagnat, au fost făcuţi primii paşi pentru deblocarea acestuia, urmând ca judeţul nostru să beneficieze în următoarea perioadă de dezvoltare economică şi tehnologică", a anunţat CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicităţii marţi.

Proiectul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic a demarat pe 30 ianuarie 2018, când Consiliul Judeţean a aprobat asocierea în vederea realizării acestuia între Judeţul Bihor şi Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, un an mai târziu, pe 12 februarie 2019, fiind încheiat încă un acord de parteneriat, între CJ Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, Universitatea din Oradea şi Societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor SRL, înfiinţată între timp de Consiliul Judeţean.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat abia pe 21 septembrie 2020, cu Ministerul Fondurilor Europene. Ulterior semnării contractului, în scopul implementării în bune condiţii a proiectului, CJ Bihor a solicitat înlocuirea partenerului Societatea Parcuri Industriale Bihor SA cu Societatea Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA.

"Ieri, în ultima întâlnire pe care am avut-o cu partenerii acestui proiect, s-a constituit noua echipă de implementare a proiectului, formată din reprezentaţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Universităţii Oradea şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Am decis să dăm drumul finanţării, să pregătim documentaţia necesară şi să demarăm procedurile de licitaţie şi execuţie. Săptămâna viitoare va fi publicat în SICAP anunţul de licitaţie, iar în luna martie vom da startul pentru depunerea ofertelor", a transmis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călin Gal.

Proiect de viitor

Conform acestuia, proiectul va fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea ştiinţifică şi tehnologică, şi va duce la creşterea competitivităţii economice, la specializarea inteligentă şi la dezvoltarea economico-socială a judeţului.

Proiectul presupune construirea şi dotarea unei clădiri în Oradea, cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 mp, amenajarea unei parcări cu 63 locuri şi instalarea unui rastel pentru biciclete.

Prin Universitatea din Oradea, Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor va presta servicii de transfer tehnologic către agenţii economici în eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, biochimie, energie, mediu şi schimbări climatice.

Valoarea totală a proiectului este de 32.976.255,68 lei, din care 32.476.255,68 lei este aportul Judeţului Bihor, iar 500.000 lei reprezintă contribuţia Universităţii Oradea.

Din suma aferentă Consiliului Judeţean Bihor, contribuţia proprie este de 51,82% (16,831 milioane lei), restul fiind fonduri nerambursabile.

Proiectul a fost cuprins pentru finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii proiectului, respectiv între 01 august 2018 şi 31 iulie 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON