URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2021, 19:33

Proiectul Parcului Științific și Tehnologic Bihor, deblocat. Sunt scoase la licitaţie lucrările de proiectare și execuție (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul pe fonduri europene de 33 milioane lei pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, pe care Consiliul Judeţean îl are împreună cu Universitatea din Oradea, a fost deblocat după trei ani de lâncezeală. CJ Bihor a anunţat că constituirea unei noi echipe de implementare şi lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi construirea obiectivului, care trebuie să contribuie la dezvoltarea tehnologică a judeţului.

O nouă echipă 

"După o perioadă de trei ani în care proiectul Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, finanţat din fonduri europene, a stagnat, au fost făcuţi primii paşi pentru deblocarea acestuia, urmând ca judeţul nostru să beneficieze în următoarea perioadă de dezvoltare economică şi tehnologică", a anunţat CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicităţii marţi.

Proiectul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic a demarat pe 30 ianuarie 2018, când Consiliul Judeţean a aprobat asocierea în vederea realizării acestuia între Judeţul Bihor şi Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, un an mai târziu, pe 12 februarie 2019, fiind încheiat încă un acord de parteneriat, între CJ Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, Universitatea din Oradea şi Societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor SRL, înfiinţată între timp de Consiliul Judeţean.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat abia pe 21 septembrie 2020, cu Ministerul Fondurilor Europene. Ulterior semnării contractului, în scopul implementării în bune condiţii a proiectului, CJ Bihor a solicitat înlocuirea partenerului Societatea Parcuri Industriale Bihor SA cu Societatea Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA.

"Ieri, în ultima întâlnire pe care am avut-o cu partenerii acestui proiect, s-a constituit noua echipă de implementare a proiectului, formată din reprezentaţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Universităţii Oradea şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Am decis să dăm drumul finanţării, să pregătim documentaţia necesară şi să demarăm procedurile de licitaţie şi execuţie. Săptămâna viitoare va fi publicat în SICAP anunţul de licitaţie, iar în luna martie vom da startul pentru depunerea ofertelor", a transmis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călin Gal.

Proiect de viitor

Conform acestuia, proiectul va fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea ştiinţifică şi tehnologică, şi va duce la creşterea competitivităţii economice, la specializarea inteligentă şi la dezvoltarea economico-socială a judeţului.

Proiectul presupune construirea şi dotarea unei clădiri în Oradea, cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 mp, amenajarea unei parcări cu 63 locuri şi instalarea unui rastel pentru biciclete.

Prin Universitatea din Oradea, Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor va presta servicii de transfer tehnologic către agenţii economici în eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, biochimie, energie, mediu şi schimbări climatice.

Valoarea totală a proiectului este de 32.976.255,68 lei, din care 32.476.255,68 lei este aportul Judeţului Bihor, iar 500.000 lei reprezintă contribuţia Universităţii Oradea.

Din suma aferentă Consiliului Judeţean Bihor, contribuţia proprie este de 51,82% (16,831 milioane lei), restul fiind fonduri nerambursabile.

Proiectul a fost cuprins pentru finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii proiectului, respectiv între 01 august 2018 şi 31 iulie 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON