URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 09:15

Profesorul secolului XXI: Dascălii au dezbătut cum pot fi mai interesanţi pentru elevii lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o eră digitalizată, în care atenţia copiilor la clasă se obţine mai greu prin metode clasice, zeci de dascăli au participat, miercuri seară, la un interesant simpozion organizat de Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, cu universităţile din Oradea şi din Cluj Napoca şi cu Fundaţia Pro Cariere.

Pentru şcoli moderne

Intitulat "Profesorul secolului XXI – metode de bună practică", simpozionul – aflat la a doua ediţie – a atras atât de mulţi participanţi încât sala de conferinţe a Hotelului Impero s-a dovedit aproape neîncăpătoare. Salutaţi de directorul Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna, Florina Muscă, de inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas şi de viceprimarul Florin Birta, profesori de diferite specializări şi de la diferite şcoli au participat tocmai pentru că au un numitor comun: sunt preocupaţi să aplice, în clase, metode moderne, pentru a face lecţiile mai interesante, implicit pentru a le preda eficient copiilor şi a-i face astfel să le placă şcoala.

Agenda evenimentului a cuprins cinci teme, prezentate de tot atâţia specialişti. Primul a fost inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, care a vorbit despre şcolile care învaţă, adică despre necesitatea ca nu doar elevii, ci şi profesorii să fie într-un permanent proces de studiu. Citându-l pe Nicolae Iorga, care a spus că "educaţia este întotdeauna un orizont, nu o destinaţie", şeful IŞJ le-a precizat colegilor săi că este important să facă şcolile bihorene moderne, însă asta nu înseamnă doar "importarea" de metode din alte ţări, întrucât unele din acestea ar putea să nu fie potrivite societăţii româneşti.

Provocări actuale

Apoi, conferenţiarul universitar orădean Delia Bîrle, specialist în psihologie, le-a vorbit dascălilor despre tranziţia de la ciclul primar la ciclul gimnazial şi despre perioada de pre-adolescenţă a elevilor, o perioadă dificilă în care părinţii şi profesorii au un rol nu doar important, ci şi dificil. Tocmai de aceea, a spus Bîrle, familia trebuie să comunice cu şcoala şi să vadă în dascăli nişte veritabili parteneri.

Foarte folositor, atât pentru dascăli, dar mai ales pentru părinţi, aceasta a prezentat o serie de atitudini potrivite, respectiv nepotrivite faţă de reacţiile pre-adolescenţilor. De pildă, că aceştia trebuie încurajaţi pentru a obţine rezultate bune cu mesaje precum "am încredere în tine", nu cerându-le să obţină nota 10.

Tot psiholog, dar şi doctorand şi asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, clujeanca Daniela Dumulescu a abordat o altă temă utilă, care de altfel ar trebui cunoscută şi înţeleasă tot mai mult de către profesorii de azi: nevoile generaţiei digitale. Obişnuiţi cu lumea virtuală, întrucât de la vârste tot mai fragede au internetul la dispoziţie, elevii prezentului au alte dileme decât cei de acum 10 ori 20 de ani. De pildă, a spus Dumulescu, "invadaţi" fiind de informaţii în mediul online, ei trebuie învăţaţi să facă distincţia între informaţii adevărate şi false şi, mai ales, să le folosească doar pe cele reale.

Lecţii cu Microsoft

Reprezentantă a Fundaţiei Pro Cariere, un ONG care derulează numeroase programe de pregătire pentru elevi şi profesori, Ioana Omuţ a prezentat tema "Echilibrul şi performanţa în procesul educativ", explicând, la rândul ei, o serie de metode bune de aplicat în şcoli.

În fine, ultima vorbitoare a simpozionului a fost dascălul Mirela Tanc, de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, care a prezentat Programul Microsoft drept model de bună practică. Profesoara de limba română a ştiut bine despre ce vorbeşte: este considerată de gigantul IT drept unul dintre cei mai inovatori dascăli din lume, după ce a revoluţionat lecţiile de la clasă. Elevii ei vorbesc pe Skype cu profesori sau scriitori din alte ţări, ba chiar la ore răspund la întrebări cu ajutorul telefoanelor mobile, iar romanele şi nuvelele pe care le citesc le "recreează" cu ajutorul unor jocuri video. Mirela Tanc şi-a lărgit orizonturile ca dascăl accesând platforma Microsoft Education, iar miercuri le-a explicat şi colegilor ei cum pot face asta.

Aşadar, simpozionul a fost un eveniment cu adevărat util pentru profesorii care vor nu doar să ţină pasul cu elevii lor, ci, mai ales, să-i facă să păşească în direcţia potrivită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Decolteuri, prohaburi cu fermoare mari si par nepieptanat cu vagi culori inserate intr-o aplicatie "beton" ... !?!
In rest ... dascali cu capul pe umeri si bună stiintă de carte, nicidecum niste speriati !?!
Postat 01 Martie 2018, 10:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON