Donald Trump şi Vladimir Putin s-au aflat, luni, la palatul prezidenţial din Helsinki, unde au avut o întâlnire pregătită şi aşteptată îndelung, la capătul primului summit bilateral.
S-a discutat despre ea încă de la momentul învestirii în funcţie a lui Donald Trump, în urmă cu un an şi jumătate. Kremlinul numeşte această întâlnire principalul eveniment al verii şi o întâlnire de o mare importanţă pentru întreaga lume, anunţă Digi24.ro.
Potrivit sursei citate, Putin şi Trump au vorbit despre scutul antirachetă din România, care, după cum se ştie, e mare motiv de supărare pentru Rusia.
După trei ore de discuţii, Vladimir Putin şi Donald Trump au venit în faţa jurnaliştilor şi au proclamat succesul, arată Digi24. Nu e clar ce au obţinut. Ei spun că au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria şi arsenalul militar, inclusiv despre scutul antirachetă. Desigur, Vladimir Putin şi-a dat cuvântul că nu s-a amestecat în alegerile care l-au făcut pe Donald Trump preşedinte. Întrebat dacă îl crede pe el sau dovezile prezentate de anchetatorii americani, răspunsul lui Donald Trump a fost îngrijorător. Atât de mult, încât un fost director CIA a folosit cuvintele "imbecil" şi "trădare".
De asemenea, notează HotNews.ro, zvonurile legate de un dosar compromiţător despre Donald Trump şi care ar fi deţinut de Moscova reprezintă o "absurditate", a afirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, în conferinţa comună cu liderul american. Acesta a admis însă că a vrut ca Trump să câştige alegerile, pentru că a vorbit, în timpul campaniei, despre "normalizarea" relaţiilor dintre SUA şi Rusia, potrivit AFP. În plină conferinţă, Donald Trump a refuzat să condamne Moscova pentru ingerinţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
"Nu am reuşit să clarificăm totul, dar am făcut un pas important în această direcţie", a spus Putin.
Putin a reafirmat că Rusia nu s-a amestecat niciodată în alegerile americane. "Este evident pentru toată lumea că relaţiile noastre bilaterale traversează o perioadă dificilă dar nu există motive obiective" pentru aceste dificultăţi, a comentat el.
Donald Trump a refuzat să condamne Moscova pentru ingerinţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016, insistând asupra faptului că Vladimir Putin a contestat "cu tărie" aceste acuzaţii. "Preşedintele (Putin) a contestat cu forţă" o astfel de ingerinţă, a afirmat Trump, care a părut în acest fel că îi ţine partea lui Putin, în ciuda avizului agenţiilor americane de informaţii, care au concluzionat, toate, asupra unei ingerinţe ruseşti.
În conferinţa comună cu Putin, Trump a calificat drept un "dezastru" ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller asupra acestei ingerinţe. "Această anchetă este un dezastru (...) care a avut consecinţe negative asupra relaţiilor dintre primele două puteri nucleare din lume", a spus el. "Nu a existat nicio coluziune. Toată lumea o ştie (...). Am facut o campanie remarcabilă şi acesta e motivul pentru care sunt preşedinte", a adăugat preşedintele.
Putin a susţinut aceeaşi idee.
"Voi repeta ceea ce am mai spus deja în mai multe rânduri: guvernul rus nu s-a amestecat niciodată şi nici nu ia în calcul să se amestece în afacerile interne ale Statelor Unite, inclusiv în procesul electoral", a spus liderul de la Kremlin.
Citiţi mai jos principalele declaraţii, aşa cum au fost ele redate de HotNews.ro:
Vladimir Putin:
- Cred că putem numi aceste negocieri un succes
- Negocierile de azi au reflectat dorința comună de a rezolva situațiile negative șl de a stabili un nivel reciproc de încredere
- Credem că e necesar să lucrăm împreună mai mult, pentru dezarmare, pentru neamplasarea armelor în spațiu
- Aș sublinia că serviciile noastre speciale au cooperat cu succes împreună. Cel mai recent exemplu este Cupa Mondială de fotbal
- Aș reaminti sugestia de a înființa un grup comun de lucru antiterorist
- Am menționat crizele regionale, cum este cazul Siriei. Trebuie să restabilim pacea și reconcilierea în această țară
- Rusia și SUA își pot asuma leadershipul în acest dosar
- Doresc să confirm că Rusia este interesată în acțiuni coordonate
- Președintele Trump a optat pentru dialog în locul confruntării
- Am discutat criza ucraineană și implementarea acordurilor de la Kiev
- SUA poate avea o acțiune mai decisivă în acest dosar
- Am convenit să creăm un grup de lucru la nivel înalt care să aducă împreună oameni de afaceri americani și ruși
- Președintele a menționat subiectul așa-ziselor interferențe rusești în alegeri. Am reafirmat că Rusia nu a intervenit în afacerile interne americane și nu are de gând să facă acest lucru
- Am restaurat cooperarea în domeniile cultural, umanitar. Recent am primit o delegație de parlamentari americani
- Ideea este să creăm un consiliu de experți din ambele țări care să identifice puncte de contact între cele două țări
- Suntem mulțumiți de rezultatele acestei prime întâlniri bilaterale, am avut o discuție bună
- Există provocări care au rămas, dar am făcut primul pas
- Suntem recunoscători gazdelor noastre finlandeze pentru această atmosferă de cooperare
Donald Trump
- Am avut o discuție directă și productivă
- Felicit Rusia și pe președintele Putin pentru găzduirea Cupei Mondiale, a fost una dintre cele mai bune vreodată
- Am înțeles din prima zi că diplomația este mai productivă decât confruntarea
- Neînțelegerile dintre țările noastre sunt binecunoscute
- Vom rezolva multe dintre aceste probleme și vom găsi căi de cooperare
- Am văzut consecințele când s-a renunțat la diplomație
- Chiar și în Războiul Rece, SUA și Rusia au putut menține un dialog puternic
- Relațiile noastre nu au fost niciodată mai rele ca acum
- Ele s-au schimbat însă față de acum 4 ore
- Dialogul constructiv a creat oportunitatea de a deschide un drum nou spre pace
- Întotdeauna voi pune ce e mai bine pentru America și poporul american pe primul loc
- Am discutat subiectul interferenței rusești în alegerile din SUA
- Am discutat una dintre cele mai dificile provocări pentru umanitate, proliferarea umană
- Am discutat despre radicalismul islamic. Vom menține canale deschise de comunicare între agențiile noastre
- Subliniez importanța de a pune presiune asupra Iranului
- Am discutat criza din Siria, una complexă
- Cooperarea dintre țările noastre are potențialul de a salva sute de mii de vieți
- Am eradicat Statul Islamic
- Am convenit că reprezentanții din consiliile de securitate se vor întâlni pentru a continua progresele înregistrate acum
- Am făcut primii pași spre un viitor mai luminos
- Așteptările noastre sunt marcate de realism
- Președinte Putin, vă mulțumesc pentru aceste discuții
- A fost o zi foarte constructivă, e în interesul ambelor țări să continuăm conversația, sunt sigur că ne vom întâlni des în viitor și că vom rezolva problemele
Întrebări
Ziarist rus pentru Trump: În turneul european, ați menționat că implementarea Nord Stream 2 este dăunătoare și că Germania este prizoniera Rusiei. SUA cumpără gaz european. L-ați numit pe Putin un competitor.
Trump: L-am numit un competitor și este unul bun. Cred că este un compliment. Nu sunt sigur că acest gazoduct e în interesul Germaniei sau nu. SUA vor fi în curând cel mai mare producător de petrol și gaz. Le doresc noroc, am discutat cu Angela Merkel în termeni destul de puternici. Azi suntem numărul 1 în lume și vom concura destul de puternic
Vladimir Putin: Am discutat și acest subiect. Credem că noi, ca puteri majore petroliere, putem lucra împreună spre reglementarea pieței mondiale. Dincolo de un anumit preț, gazele de șist nu mai sunt profitabile. Avem spațiu pentru cooperare aici. Dl Trump și-a exprimat îngrijorările legate de dispariția Ucrainei din tranzit, l-am asigurat că nu urmărim asta.
Ziarist occidental pentru Trump: Ați spus că prostia SUA este vinovată pentru relațiile proaste cu Rusia. Are vreo vină Rusia?
Trump: Cred că ambele state au câte o vină. Amândoi am făcut greșeli. Nu a existat nicio coluziune legată de campanie. A fost o campanie curată, am bătut-o pe Hillary Clinton cu ușurință. Am discutat zero coluziune. E ridicol ce se întâmplă cu această anchetă. Nu a existat nicio coluziune, nu îl cunoșteam pe președintele Putin.
Vladimir Putin: Președintele Trump apără interesele SUA, eu le apăr pe ale Rusiei. Căutăm puncte de contact și modalități de reconciliere. Trebuie să fim conduși de fapte. Puteți numi un singur fapt dovedit legat de coluziune? Când a fost candidat, președintele Trump a vorbit despre restabilirea relațiilor cu Rusia. Nu e normal să vrem să lucrăm cu el? Nu există nicio dovadă când e vorba de fapte dovedite. Avem o înțelegere între Rusia și SUA din 1999 privind asistența reciprocă în dosarele criminale, procurorul Mueller poate trimite solicitări pe baza acestui acord
(În timpul declarațiilor Vladimir Putin i-a dat o minge de fotbal președintelui american).
Ziarist AP: Fiecare agenție americană de informații spune că rușii s-au amestecat în alegeri, rușii spun că nu. Pe cine credeți?
Donald Trump intră din nou în discuțiile legate de mailurile lui Hillary Clinton: Am încredere în ambele părți. Președintele Putin a fost extrem de ferm în a nega. A oferit ca oamenii noștri să lucreze cu rușii, cred că e incredibil
Putin: Și eu am fost ofițer de informații și știu cum se fac dosarele. Cred că Rusia e un stat democratic. Negați că SUA sunt un stat democratic? Atunci concluzia finală e că decizia aparține justiției. A fost acuzată o companie, care nu e statul rus. Luați exemplul lui George Soros. Acțiunile lui reprezintă SUA? Cuvântul final îl are justiția.
Ce s-a discutat despre recunoașterea Crimeii? Aveți ceva legat de președintele Trump sau familia lui?
Putin: Poziția președintelui Trump legată de Crimeea e binecunoscută, legată de anexare. Noi avem o opinie diferită. Am auzit aceste zvonuri că am avea informații compromițătoare când a vizitat Moscova. Când a vizitat Rusia atunci, nici măcar nu știam ca este în Moscova.
Donald Trump: Este vorba de o vânătoare de vrăjitoare
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.