URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
21 Septembrie 2023, 16:36

Primărie din Bihor în anchetă: Procurorii DNA Oradea au citat-o la audieri până şi pe femeia de serviciu

Primărie din Bihor în anchetă: Procurorii DNA Oradea au citat-o la audieri până şi pe femeia de serviciu foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Câmpani rămâne, timp de două zile, fără o mare parte din personal, după ce procurorii DNA Oradea le-au cerut funcţionarilor să se prezinte joi şi vineri la audieri, la Oradea, într-o anchetă ce vizează suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare, deturnare de fonduri, fals intelectual şi un prejudiciu care depăşeşte 2 milioane lei. 

Printre cei citaţi la audierile din aceste zile se numără funcţionarii şi personalul contractual care au lucrat în Primăria Câmpani în timpul mandatului fostului primar, Florin Bocşe, inclusiv femeia de serviciu a instituţiei, dar şi secretarul localităţii, Voichiţa Bogdan, respectiv fostul viceprimar, Călin Rugină, acum medic veterinar. 

Actualul primar al comunei, Valentina Ţoţa, susţine că a aflat de la angajaţi despre citaţiile primite de la procurorii DNA Oradea.

"Mi-au spus că au fost chemaţi toţi funcţionarii care au figurat în organigrama până în 2020, funcţionari, angajaţi contractuali, fostul secretar, viceprimar. E o situaţie ingrată, dar adevărul e că am rămas cu probleme foarte mari. Paguba iniţială a fost de 1,4 milioane lei, dar în final, după extinderea verificărilor, s-a ajuns la peste 2 milioane lei. S-a dispus recuperarea sumelor, s-au pus popriri pe salarii", a explicat pentru BIHOREANUL primăriţa comunei.

Cert este că audierile din aceste zile vin după ce, toamna trecută, procurorii DNA Oradea au "închis" pentru o zi aceeaşi primărie, sigilând birourile din instituţie ca să poată ridica documentele vizând achiziţiile şi cheltuielile din instituţie. 

„Este un dosar în care cercetările se desfăşoară, în acest moment, in rem, adică fără suspecţi în cauză. Sunt cercetate infracţiuni asimilate celor de corupţie care s-au derulat pe o lungă perioadă de timp şi privesc, printre altele, vânzarea nelegală a unor terenuri. Nu au fost persoane ridicate pentru audieri, nu s-au făcut reţineri", a declarat la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. 

Cercetările, după cum spun acum surse din anchetă, au pornit în urma unei sesizări făcute de auditorii Camerei de Conturi Bihor în 2020, în urma unui control făcut un an mai devreme pentru verificarea execuţiilor bugetare, audit care urmăreşte cum îşi stabilesc bugetele instituţiile şi societăţile comerciale de interes local, cum administrează patrimoniul unităţilor, precum şi eficienţa şi legalitatea cheltuielilor. 

Raportul, prezentat după finalizare şi de BIHOREANUL, arăta că funcţionarii din Primăria Câmpani au huzurit de-a dreptul, încasând salarii necuvenite de peste 1,4 milioane lei, bani pe care fostul edil Raul Bocşe îi vira pe cardurile de salarii cu justificarea că oamenii ar fi achitat din buzunarele personale deplasări în interes de serviciu (300.000 lei), iar pe de alta fiindcă ar fi creditat Primăria pentru plata unor facturi (1,1 milioane lei).

Între cheltuielile aiuristice decontate de edil se numără confecţii de bărbaţi şi femei de la unul dintre cele mai scumpe magazine de haine din Oradea, sute de coroane, jerbe, buchete de flori şi arbuşti ornamentali, produse de curăţenie şi detergenţi, pentru care nu s-au găsit procese verbale de recepţie care să ateste că au intrat în gestiunea Primăriei şi nici bonuri de consum din care să rezulte că au fost folosite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CARE ANCHETE? DE TREI ANI DE LA STABILIRE PREJUDICII SI FAPTE CINE A LUAT MASURI ASIGURATORII
DE TREI ANI DECANDSE FAC ANCHETE SI IN PENAL SI IN CIVIL A CERUT DNA SAU ALTII MASURI ASIGURATORII???OARE DE CE??? TOTI SI-AU INSTRAINAT BUNURILE ABSOLUT TOTI
Postat 23 Septembrie 2023, 16:04 de DAVIDE
ANCHETE ,ANCHETE SI FUNCTIONARII IN CONTINUARE SINT IN FUNCTII
poate ne lamureste cineva CUM ESTE POSIBIL DE 3 ANIANCHETE SI FUNCTIONARII SINT IN ACELEASI FUNCTII SI LA ACELEASIBUTOANE .pAI CAND CONSTATA cURTEA DE CONTURI ATATEA CAPETE DE ACUZARE DELAPIDARE,DETURNARE DE FONDURI PUBLICE ,FALSURI CUM SEPOATE CA DE 3 ANI FUNCTIONARII SA NU FIE DATI AFARA ???/ le a dat timp sa si instraineze toate bunurile pe frati sinu seia masuri asiguratorii De unde se recupereaza prejudiciul Cume posibilcontabila sa si treaca toate bunurile pe fratele SALA PAUL aLTE INGINERII FOSTULPRIMAR LA FEL TOATE BUNURILE PE ALTII DESPRE CE ANCHETE VORBIM PROCURORII NU VAD ASTEA ANI LA FEL
Postat 22 Septembrie 2023, 00:06 de DAVIDE
Sa-ti tragi bice...
Realitatea paralela romana. Ditamai organul, DNA, se iroseste in anchete de doi bani, cu plevusca, pentru cei care mai cred ca romania e un stat de drept. Cu 6 servicii secrete, cu armate de bugetari in greva, pentru , auzi la ei , "predictibilitatea" job-ului. Adica, nu ma fac politist, bugetar, medic, daca nu- mi garantezi BANII SI FUNCTIA. Era sa scriu "Marfa si banii". Chiar ar fi binevenita o Apocalipsa, o TRIBULATION (google). Civilizatia a ajuns la apogeu, urmeaza declinul...
Postat 21 Septembrie 2023, 18:45 de excalibur
Nu era nevoie sa numiti primaria,
situatia e identica in 99% din primariile bihorene!
Postat 21 Septembrie 2023, 18:08 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON