URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2021, 07:57

"Bube" fără număr: Camera de Conturi Bihor confirmă "tunurile" din bani publici date de primăriţa din Brusturi

'Bube' fără număr: Camera de Conturi Bihor confirmă 'tunurile' din bani publici date de primăriţa din Brusturi REABILITARE PRIN DEMOLARE. După ce în 2016 a primit din PNDL 662.000 lei pentru reabilitarea şcolii gimnaziale din satul Ţigăneşti (foto), lucrare care trebuia încheiată în 2018, în ianuarie 2021 Primăria Brusturi a... demolat-o. Caz unic în ţară, pentru care deocamdată n-a fost nimeni tras la răspundere, dar reprezentativ pentru eficienţa administraţiei conduse de primăriţa Livia Bârlău (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunsă de pomină după ce în toamna anului trecut, când a câştigat al doilea mandat, a dansat pe masă într-o crâşmă pentru a-şi sărbători victoria, dar mai ales după ce în toamna asta a fost încătuşată fiindcă împreună cu soţul ei, a bătut bestial un fost procuror, primăriţa din Brusturi, Livia Bârlău, are noi dureri de cap.

Camera de Conturi Bihor a descoperit în conturile Primăriei o mulţime de nereguli, patronate chiar de primăriţă, care a dispus discreţionar de banii publici în interesul personal, al unor susţinători şi al unor firme plătite pentru lucrări existente doar pe hârtie. Practic, femeia, acum suspendată din funcţie, a folosit banul public cum a avut chef...

Prim-gospodină în arest

Petre Bârlău, soțul primăriței din Brusturi, Livia BârlăuDacă în anii trecuţi, săteni şi consilieri din opoziţia locală care îndrăzneau s-o conteste pe primăriţa PSD-istă erau "cuminţiţi" prin interpuşi, unii trezindu-se bătuţi, cu acareturile incendiate, cu casele şi maşinile vandalizate de persoane necunoscute, în această toamnă prim-gospodina comunei a participat personal la "sancţionarea" unui răzvrătit. Pe 29 septembrie, în magazinul de metalo-chimice al familiei, femeia şi soţul ei l-au bătut crunt pe fostul procuror marghitean Ioan Bodogai, devenit inamic după ce Livia Bârlău îi promisese că-l va angaja în Primărie, dar fără a se ţine de cuvânt. Nu doar că l-a reclamat la Antifraudă pe Petre Bârlău (foto), pentru evaziune cu tractoare la mâna a doua, dar i-a şi învăţat pe consilierii PNL să redacteze plângeri vizând modul abuziv în care e condusă comuna.

La câteva ore după incidentul în urma căruia bărbatul, bătut cu un cleşte din oţel pentru tăiat lanţuri, s-a ales cu capul spart în patru locuri şi cu un picior zdrobit, primăriţa pretindea pe Facebook că nici ea, nici soţul ei nu au asistat la episodul sângeros, fiind "plecaţi din judeţ". A doua zi, însă, a şters postarea, realizând că minciuna putea fi dovedită uşor: în aceeaşi zi, dăduse cu subsemnatul, împreună cu câţiva subalterni, în faţa auditorilor de Conturi Bihor, veniţi în control la Primărie.

Ulterior, pe 3 noiembrie, soţii Bârlău au fost reţinuţi, iar a doua zi arestaţi de Tribunalul Bihor, pentru ca pe 11 noiembrie Curtea de Apel Oradea s-o trimită pe femeie în arest la domiciliu, decizia fiind prelungită vinerea trecută pentru încă 20 de zile. Motivul? Cei doi au şters înregistrările camerelor de supraveghere din magazin, recuperate însă de poliţişti şi devenite probe în viitorul proces pentru tentativă de omor.

Potop de sesizări

În timp ce soţii Bârlău îşi tocau victima în magazin, în Primărie auditorii consemnau neregulile săvârşite sub semnătura primăriţei în dauna bugetului local. Emisă pe 19 noiembrie, Decizia de constatare înşiră 16 tipuri de încălcare a legii, niciuna simplă "abatere" contabilă, ci toate soldate cu prejudicii, unele necuantificate în document, altele - în valoare totală de peste 417.000 lei - specificate cu sumele de care comuna a fost văduvită ilegal.

"Auditul la Brusturi era programat, pentru verificarea execuţiei bugetare pe anul 2020, în luna septembrie. Aflând acest lucru, mai mulţi consilieri şi localnici ne-au trimis sesizări cu privire la diferite aspecte. Timp de aproape două luni, cât a durat acţiunea de audit, am primit cam 30 de sesizări. Toate s-au confirmat", spune o sursă din interiorul Camerei de Conturi Bihor, precizând că verificările s-au făcut doar "pe eşantioane", prin sondaj, nefiind luată la puricat întreaga execuţie bugetară.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Problemele sunt înşirate sec în Decizie: "nestabilirea şi neurmărirea încasării veniturilor bugetului local prin neconstituirea şi negestionarea dosarelor fiscale ale contribuabililor şi neaplicarea măsurilor de executare silită", "nestabilirea, neînregistrarea, neurmărirea şi neîncasarea taxei datorate de persoanele juridice" pentru clădirile din proprietatea acestora şi pentru imobile închiriate de la Primărie, ori a impozitelor pentru terenuri. În cazul acestor nereguli, nici prejudiciile nu sunt cuantificate, nici faptele nu sunt explicate concret.

Radu Gavra, consilier local BrusturiO face, însă, pentru BIHOREANUL, unul dintre consilierii PNL care au sesizat Camera de Conturi, Radu Gavra (foto), care spune că PSD-ista a folosit fiscalitatea ca instrument atât de răsplătire a susţinătorilor, cât şi de pedepsire a contestatarilor. "Primăria nu a colectat banii datoraţi bugetului local de prieteni ai primăriţei, persoane fizice sau patroni de firme. Unii din aceştia au o grămadă de taxe şi impozite neplătite, ba şi amenzi de zeci de mii de euro primite în străinătate, dar doamna Bârlău le-a ascuns datoriile".

În schimb, alţii au primit fie penalităţi în plus, fie amenzi pentru contravenţii inventate. Unui consilier local liberal, Eugen Marina, de pildă, care avea o amendă neachitată, i-au fost calculate penalităţi duble faţă de limitele maxime prevăzute de lege. Un alt sătean, Daniel Lucaciu, care o criticase pe primăriţă pe Facebook, a fost amendat cu 1.000 lei fiindcă nu şi-ar fi curăţat podeţul din faţa casei, deşi nu are aşa ceva, şi cu alţi 1.000 lei pentru că într-o zi ar fi aruncat deşeuri pe spaţiul public, deşi în ziua respectivă omul era la muncă în Oradea, în final amenzile fiindu-i anulate prin sentinţă judecătorească.

Curierat electoral

La fel, unor firme care au susţinut-o pe primăriţă în campania electorală nu li s-au încasat chiriile, un exemplu fiind un laborator de analize medicale "cazat" în Centrul de Permanenţă din comună, iar altul o brutărie găzduită gratis într-o clădire a fostei Cooperaţii.

De asemenea, Primăria a închiriat păşuni pentru care utilizatorii primesc subvenţii de la APIA, dar plătesc impozite subţiate. "Un PFA a primit 50 hectare şi, după ce a încasat subvenţia pentru această suprafaţă, Primăria i-a încheiat act adiţional că de fapt i-a dat 20 hectare, aşa că impozitul i-a fost calculat pentru suprafaţa micşorată", zice consilierul.

"Neefectuarea inventarierii bunurilor din domeniul public şi privat al comunei" s-ar zice că e o simplă formalitate birocratică neîndeplinită, dar are efecte: Primăria percepe chirii pe case din satul Tătăruşi preluate de la fosta întreprindere minieră, deşi nu s-a intabulat pe ele, iar locatarilor li se dau chitanţe pe care scrie la modul general "taxe", fără să se precizeze pentru ce. "Oamenii au făcut repetat cereri să li se vândă casele, că Primăria oricum nu investeşte nimic în ele, iar primăriţa le-a tot promis, dar le spune că nu are bani de evaluare, cam 5.000 lei. Asta după ce anul trecut a plătit aproape 20.000 lei numai pe servicii "de poştă şi curierat" electorale", zice consilierul.

Ceea ce e o altă neregulă, consemnată de auditori sub formula "efectuarea de plăţi nelegale pentru achitarea unor servicii de poştă şi curierat neprestate". "De fapt, cu trei luni înaintea alegerilor locale de anul trecut, Primăria a anunţat pe SEAP că este în căutarea unor asemenea servicii, iar în câteva secunde contractul a fost câştigat de o femeie din sat care apoi, în campanie, s-a dus zilnic din poartă-n poartă, chipurile cu poşta, făcând de fapt propagandă primăriţei, distribuindu-i pliantele electorale", spune liberalul.

S-a furat din drum

Cea mai gravă problemă este, însă, "efectuarea de plăţi nelegale prin acceptarea la decontare a unor lucrări neexecutate şi/sau cantităţi de lucrări mai mari decât cele real executate" pentru mai multe obiective de investiţii ale Primăriei, precum "Amenajare loc de joacă" şi "Amenajare parcare beton" (prejudiciul "pe eşantionul verificat" fiind de 4.658 lei), "Capelă mortuară Brusturi" (prejudiciu de 79.921 lei), "Alimentare cu apă" (213.405 lei) şi "Pietruire drum şi asfaltare, sat Varasău" pe o lungime de 915 metri (prejudiciu 40.412 lei).

Proiectul capelei mortuare, spune consilierul Radu Gavra, a fost plătit integral cu peste 415.000 lei şi recepţionat în septembrie 2020, deşi în locul instalaţiei specifice, în valoare de circa 100.000 lei, aceasta are doar o banală instalaţie de aer condiţionat, iar în jurul capelei nu s-au făcut amenajările prevăzute în proiect. La proiectul de alimentare cu apă, pentru care în 2017 Primăria Brusturi primise 14,55 milioane lei din PNDL, lucrările au fost prost făcute, pe circa 10% din lungimea reţelei de conducte acestea fiind îngropate direct în pământ, fără pat de nisip sub ele, iar la cel pentru drumul din Varasău s-au furat pur şi simplu câţiva centimetri din lăţime şi din stratul de asfalt, care trebuia să aibă 9 centimetri, dar are numai 7.

Verificări extinse

În loc de concluzii, Decizia de audit prevede, date fiind multitudinea şi varietatea neregulilor, ca verificările la Primăria Brusturi să fie extinse şi asupra execuţiei bugetare din anii 2019 şi 2018, precum şi în privinţa taxelor şi impozitelor şi a contractelor pentru servicii şi lucrări.

Deocamdată, reprezentanţii Camerei de Conturi evită orice declaraţie despre concluziile auditului, deoarece actul de control este încă în aşa numita procedură de valorificare, ceea ce înseamnă că Primăria poate să conteste Decizia, caz în care soluţionarea contestaţiei va reveni unei comisii speciale, a cărei hotărâre va mai putea fi atacată, apoi, doar în instanţe. În baza soluţiei, însă, Camera de Conturi va putea sesiza organele de cercetare penală, având în vedere că unele nereguli pot fi considerate infracţiuni în toată regula.


SĂ SE VERIFICE!
Lucrări proaste, costuri mari

"Decizia Camerei de Conturi Bihor nici măcar nu pomeneşte şi de alte nereguli care i-au fost sesizate", este nemulţumit consilierul local Radu Gavra.

De exemplu, anul trecut Primăria a tocat peste 420.000 lei pentru "repararea" a trei poduri afectate de viituri în satele Cuieşd, Ţigăneşti şi Tătăruşi, însă firma angajată a făcut lucrările în batjocură. "Pe podul Cuieşd circulau înainte camioane de 40 tone, după reparaţii s-a pus limită de 3,5 tone pentru că tot ce a făcut firma angajată de Primărie a fost să pună o placă din beton pe carosabil, la fel şi la podul din Ţigăneşti. La cel din Tătăruşi s-au turnat peste mal, direct peste pământ, două cife de beton care costă sub 10.000 lei, şi în acte lucrarea a costat peste 80.000 lei", spune consilierul. Urmarea? Anul acesta, au fost alocaţi alţi 449.000 lei, pentru repararea aceloraşi poduri!

La fel, auditorii nu au verificat proiectul pentru amenajarea terenului de fotbal din Brusturi, plătit integral de Primărie cu 240.000 lei, deşi firma angajată să-l execute nu a construit, cum era obligată, vestiarele, toaletele şi duşurile. "Acum două luni, primăriţa a venit cu o hotărâre prin care pur şi simplu, împreună cu consilierii PSD, a modificat proiectul iniţial, în sensul că "se renunţă" la construirea acestora", acuză Gavra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Toti consilierii care i-au votat hotararile frauduloase
Trebuie chemati la tribunal sa dea cu subsemnatul in acheta penala
Postat 02 Decembrie 2021, 15:04 de unu
Partidul pe care ea il reprezinta la nivel local
Daca ar avea farama de bun simt, ar exclude-o PSD-istii din partid, macar asa numa de ochii lumii, de fatada, ca sa isi spele si ei imaginea in ultimul ceas, acuma dupa ce e arestata… dupa ce au sustinut-o atatia ani, si la nou mandat, si dupa ce toata gasca ce consilieri i-au votat toate ilegalitatile ca sa le acopere.
Postat 02 Decembrie 2021, 14:59 de unu
CAPUSA
Trebuie arsa capusa asta , din cauza acestui fel de oameni a ajuns tara asta atat de chinuita , hotia e la ea acasa
Postat 02 Decembrie 2021, 13:59 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON