URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2017, 18:09

Primăria va avea parcare supraetajată în curtea interioară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea din curtea Primăriei va creşte pe verticală. Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local, municipalitatea va încheia un acord de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică pentru preluarea unui teren situat în imediata vecinătate a curţii interioare a palatului administrativ al oraşului. Măsura este necesară pentru amplasarea aici a unei parcări supraetajate cu acces dublu, dinspre străzile Primăriei şi Tudor Vladimirescu.

Pentru realizarea acestei investiţii, municipalitatea va iniţia negocieri pentru un schimb de proprietăţi. Oraşul ar putea ceda partea sa de 33% din clădirea Centrului de Diagnostic Pozitron - Diagnosztika PET/CT din strada General Magheru 1, unde este coproprietar alături de Episcopie, pentru a primi în schimb terenul necesar construirii viitoarei parcări în strada Tudor Vladimirescu 4, deţinut de romano-catolici.

Ulterior, în funcţie de varianta aleasă pentru amplasarea şi construirea parcării, clădirea existentă lângă turnul Primăriei ar putea fi demolată şi reconstruită cu destinaţie de parking dar şi spaţii comerciale şi de locuit, cele două părţi urmând să convină suprafeţelor care le revin.

Iuliu Maniu la Catedrală

Un acord similar va fi încheiat de municipalitate şi cu Episcopia Greco-Catolică pentru curtea Bisericii Sfântul Nicolae, cu diferenţa că în loc de construirea unei parcări este vorba de amenajarea unei statui. Primăria a obţinut acceptul episcopiei pentru amplasarea pe terenul bisericii a viitoarei statui Iuliu Maniu care va fi finanţată din bugetul oraşului.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea va reamenaja curtea catedralei ca spaţiu public pentru recreere prin pietruirea după un model similar Pieţei Unirii urmând ca aici să fie amplasat monumentul cel târziu pe 30 aprilie 2019.

În schimb, Episcopia se va obliga să reabiliteze până în primăvara anului 2019 faţada clădirii Liceului Greco – Catolic din vecinătate, pentru a îmbunătăţi aspectul zonei, şi să asigure accesul neîngrădit al publicului în curtea pietruită a catedralei zilnic, între orele 8 – 20. Pe timpul nopţii curtea va fi închisă şi păzită. Acordul între părţi va avea o valabilitate de 20 de ani.

Se asfaltează Oncea

Tot joi, Consiliul Local a mai aprobat şi alte lucrări, printre care se numără asfaltarea ultimelor străzi nemodernizate din cartierul Oncea – nou. Investiţia, estimată la circa 2 milioane euro, vizează modernizarea a 4 kilometri de stradă.

Lucrările se vor desfăşura pe străzile Episcop Ion Alexi (tronsonul dintre străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), Cardinal Alexandru Todea, Cucului (tronson între străzile Matei Corvin şi Ion Pop Reteganul), Gheorghe Pituţ (tronson între Matei Corvin şi Calea Bihorului), Ion Pop Reteganul (tronson între străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), respectiv Macului (tronson între Ion Bogdan şi Calea Bihorului).

Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada următoare, urmând să se finalizeze în anul 2018.

Pentru eliminarea ambuteiajelor

Tot anul viitor se va face şi reamenajarea intersecţiei cu linia de cale ferată din dreptul UAMT, unde se întâlnesc străzile Uzinelor şi Podului.

Municipalitatea va plăti circa 380.000 lei pentru montarea unui sistem de semnalizare automat şi a unor dale elastice din cauciuc, astfel încât maşinile de mare tonaj care intră în zona industrială pe sub podul CFR să nu mai fie nevoite să oprească la trecerea de nivel cu calea ferată.

În prezent, la ore de vârf, traficul pe şoseaua de centură în zona străzii Podului este blocat de TIR-urile care aşteaptă înaintea sensului giratoriu pentru a traversa linia ferată.

Pe lista de lucrări programate pentru 2018 se mai numără şi asfaltarea străzii Coriolan Hora din spatele Gării Ioşia. Modernizarea arterei, lungă de 2,5 kilometri, va costa circa un milion de euro şi va trebui finalizată în opt luni. Lucrările vor rezolva inclusiv problemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale care în prezent băltesc pe stradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@CrisDumi
Dar piramida cum a fost construita in "sanul" primariei? Tot asa se va construe si la "picioarele" primariei.
Postat 29 Octombrie 2017, 15:08 de scortosul
monument istoric
Are dreptate CrisDumi! Nu se autosesizeaza nimeni? Sau bolojan poate sa incalce legea? Domnule Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, ce paziti, asteptati invitatii speciale?
Postat 29 Octombrie 2017, 14:22 de Cucubau82
Re: TDS
Imobilul aflat la adresa postala P-ta Unirii nr. 1-3 cu destinatie administrativa este de interes patrimonial local si este incadrata la categoria istorice, conform nomenclatorului si evidentelor Ministerului Culturii. Conform legislatiei in domeniu, nu se pot face interventii la aceasta cladure sub o limita de distanta de 100 m. Curtea imobilului se inscrie acestei marje distantiere, asa incat nu se poate construi nimic in incinta respectiva. Se pedepseste nerespectarea prevederilor cu inchisoare decla 3 la 5 ani, refacerea situatiei anterioare interventiilor si o amenda cuprinsa intre 10.000 si 100.000, dupa caz.
Postat 29 Octombrie 2017, 13:49 de CrisDumi
CORECȚIE
...curtea...
Postat 29 Octombrie 2017, 09:17 de TDS
ÎNTREBĂRI
1. Clădirea Primăriei este de patrimoniu? ( habar n-am! ). 2. Dacă este se poate interveni brutal in curea interioară?
Postat 29 Octombrie 2017, 09:17 de TDS
De ce ?
Si totusi, îmbunătățiri la oras sunt vazute ca "betonari". CrisDumi construcțiile de chirpici sunt destule in Ro, poate mai multe decat cele din beton, dar se spala la prima ploaie si atunci se plang la stat sa le dea bani de bautura, chirpici mai e destul. Iar alalalt, ce legatura are religia omului aici? Sau faptul ca e de la tara? Da cand a scos cozile de la permise si a reorganizat structuri de la EVP v-a placut nu? Atunci aveati comparatii cu conducerile anterioare. Acuma ne-am obisnuit cu mai bine si incepem sa criticam, ca toti suntem arhitecti, dar nu concuram la pozitii nici de constructori, consultanti, primari, consilieri, etc. Popor de plangaciosi care oricum nu fac nimic, doar gura e de ei, care inca mai cred ca guvernul s-a schimbat ca au stat ei in strada :)). Vaibde coorul vostru
Postat 29 Octombrie 2017, 05:56 de poiu
Asa, fecior ...
Inainte de a turna betonul, trebuie neaparat demolata o aripa a cladirii. Daca nu merge asa, ca e prea mare deranjul istoric, macar vreo doua-trei crapaturi, tarane, se poate sa lasi in urma ta pan' la final de mandat?
Postat 28 Octombrie 2017, 23:00 de CrisDumi
intrebare
Lui Bolojan,''prim arhitectul'' satului Oradea, nu i se ridica statuie in curtea penticostalior?
Postat 28 Octombrie 2017, 21:51 de Cucubau82
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON