URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2018, 17:41

Premieră naţională la Teatrul Regina Maria: "F. A. D. (Noduri şi plăci)", un spectacol tip "puzzle" despre o temă sensibilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat, luni, o premieră naţională. Este vorba despre spectacolul "F.A.D. (Noduri şi plăci)", de Nicola Wilson, o scriitoare contemporană din Marea Britanie.

Povestea spectacolului, regizat de Horia Suru, este ca un "puzzle" ce se întinde pe parcursul a 26 de ani, iar tema este una sensibilă, şi anume boala Alzheimer. 

Premiera va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 19, la Sala Mare, o a doua reprezentanţie fiind programată deja pe 13 martie, de la aceeaşi oră.

Detalii despre spectacol au fost prezentate, luni, într-o conferinţă de presă la care au participat directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, regizorul Horia Suru, precum şi actori şi alţi membri ai echipei artistice.

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson - o scriitoare care a făcut texte de radio şi pentru seriale TV -, iar piesa "Noduri şi plăci" a fost tradusă din limba engleză de către Ionuţ Grama pentru proiectul Teatrului Regina Maria.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea "Noduri şi plăci", păstrată ca subtitlu, are însă aceeaşi importanţă edificatoare pentru text, deoarece sunt nodurile şi plăcile sunt considerate ca fiind principalii factorii declanşatori ai bolii Alzheimer.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

"Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soţului şi copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toţi, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conştient să ia ceva prea în serios, chiar şi în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naştere unei lejerităţi pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenţi, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie şi persiflări, viaţa lor continuă să fie plină de activitate", transmit organizatorii. 

În spectacol sunt incluse şi momente de muzică şi coregrafie, însă s-a subliniat faptul că producţia nu este un musical. Spectacolul va avea, însă, muzică live asigurată de o orchestră formată din Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) şi Georgiana Mircescu (flaut).

Echipa de creaţie a spectacolului este formată mai ales din tineri talentaţi. Direcţia de scenă îi aparţine lui Horia Suru, care s-a mai întâlnit cu publicul orădean a avut loc în 2012, când a participat la Festivalul de Teatru Scurt cu spectacolul "We ARe CaMeRa", de Fritz Kate.

Decorul este realizat de scenograful Cristian Marin, coregrafia de Arcadie Rusu, iar muzica originală este creaţia lui Petre Ancuţa. Echipa este completată de Cristian Niculescu, care realizează light design-ul.

Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo (Vera), Georgia Căprărin (Vera tânără), Richard Balint (Nic), Eugen Neag (Nic tânăr), Corina Cernea (Barbara) şi Gabriela Codrea (Eva). Pe lângă actorii Trupei Iosif Vulcan, vor face parte din distribuţie studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca: Caliţa Nantu (Lila) şi Yannick Becker (Dani), care se află la prima colaborare cu trupa din Oradea şi tânăra actriţă Carina Bunea (Gwen), pe care publicul orădean o poate vedea şi în spectacolele "În inima nopţii – Episodul Lear" şi "Domnul Jurdan".

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pretul unui bilet la teatru, spectacol cat este?
pana la urma piesa asta ce se vrea in afara de puzzle? drama? comedie cu reflectii? ... de ce nu scrieti si cat costa 1 bilet pt adulti si pentru studenti/elevi? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> si inca o chestie: lunea viitoare de la ora 19 va fi spectacol cu Tudor Gheorghe, pretul este 120 lei pt un bilet. puteti va rog sa confirmati si sa mentionati de fiecare data când scrieti despre un spectacol si cat costa? multumesc.
Postat 05 Martie 2018, 20:14 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON