URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 12:12

Premieră medicală la Spitalul Municipal Oradea, în cazul unui copil de 2 ani cu o malformaţie rară. Vezi despre ce este vorba! (FOTO / VIDEO)

O premieră medicală importantă pentru Oradea și Bihor a fost marcată luni, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu. Un băieţel în vârstă de doar 2 ani, care suferă de o malformaţie rară, a fost operat de o echipă din care face parte şi un medic din Salzburg, într-o intervenţie transmisă în direct pentru mai mulţi specialiști din ţară.

Intervenţia - pentru Epispadias - se desfăşoară cu ocazia simpozionului online "Malformaţiile urologice şi infecţiile urinare la copil. Indicaţii terapeutice actuale", desfăşurat de Spitalul Municipal în Colaborare cu Spitalul Judeţean, prin secţia de Urologie, condusă de prof. dr. Gheorghe Bumbu.

Daniel Băloiu, medic Oradea"Programul celor două zile cuprinde o serie de intervenţii chirurgicale, între care una - cea care se va face astăzi - este chiar o premieră. O operaţie pentru Epispadias, o malformaţie a uretrei la băieţi, care se face aici, în spitalul nostru, nu s-a mai efectuat. Celelalte s-au mai efectuat", a explicat BIHOREANULUI dr. Daniel Băloiu (foto), şeful secţiei de Chirurgie şi Ortopedie pediatrică din Spitalul Municipal.

Intervenţia este una complexă şi a fost transmisă online şi altor specialişti care s-au înscris la simpozion.

Ce este Epispadias

Epispadias este o malformaţie foarte rară, congenitală, ce constă în deschiderea într-un punct anormal a uretrei, care, între altele, are drept consecinţă incontinenţa urinară, adică pierderea involuntară de urină în diverse situaţii, ca de exemplu la strănut, râs, efort ş.a.

"Este vorba despre deschiderea aberantă a uretrei la nivelul feţei ventrale dorsale a penisului care presupune şi multe alte malformaţii asociate. Dar este o malformaţie aberantă a meatului uretral (orificiul de deschidere a uretrei n.r.), care face ca evoluţia, dezvoltarea, să fie grevată de foarte multe incidente", a explicat medicul Băloiu.

Băieţeii sunt mai afectaţi de această anomalie decât fetiţele, spun specialiştii. Penisul este de obicei scurt, curbat şi prezintă o despicătură pe faţa superioară, pe linia mediană, între orificiul urinar şi vârf.

Ajutor de la Salzburg

Dr. Mircia Ardelean, specialist urolog, SalzburgBăieţelul operat luni are 2 ani şi este din judeţul Bihor. Din echipa intervenției fac parte atât urologul Gheorghe Bumbu, cât şi medicul român Mircia Ardelean (foto), care în prezent activează la Spitalul Leitender Oberarzt, Uniklinikum Salzburg, Landeskranken haus.

Organizatorii speră că în curând asemenea intervenţii vor fi făcute în mod curent şi la Oradea.

"Ca să poţi să efectuezi o operaţie de genul acesta îţi trebuie multă practică. Trebuie să stai lângă cineva care ştie, cum este, de exemplu, dr. Mircia Ardelean. El operează curent aşa ceva. Este un început pentru noi, iar din partea mea va pleca către colegii mai tineri deschiderea pentru asemenea intervenţii. Chiar vorbeam cu Mircia Ardelean dacă nu ar exista posibilitatea ca unul dintre colegii mai tineri să se ducă să facă stagii de 2-3 săptămâni sau poate o lună să stea lângă el şi să înveţe. Dar ceea ce se întâmplă astăzi - pe lângă partea medicală - este şi pentru noi, chirurgii secţiei de Chirurgie Pediatrică din Oradea, un stimulent şi un lucru care, pentru cei tineri, poate să însemne foarte mult. Aşa ceva nu se operează chiar în fiecare zi şi oriunde", a mai spus Băloiu.

Simpozion dedicat copiilor

Simpozionul "Malformaţiile urologice şi infecţiile urinare la copil. Indicaţii terapeutice actuale" a fost deschis oficial luni, într-o scurtă conferinţă susţinută de medicii Gheorghe Bumbu, Mircea Ardelean, Daniel Băloiu şi fostul ministru orădean al Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, specialist şi el în pediatrie. Acțiunea de la Oradea este foarte importantă, au arătat aceștia, punctând că până şi în contextul pandemiei, medicii de aici au ce să spună comunităţii ştiinţifice.

Dr Gheorghe Bumbu, urolog"Această întâlnire are două teme foarte importante: malformaţii de aparat urinar la copil şi infecţii urinare la copii. Sunt teme extrem de delicate, în tot ceea ce înseamnă diagnostic şi strategia terapeutică. Acest simpozion cuprinde nişte intervenţii care vor fi transmise live astăzi şi mâine, urmate de mese rotunde, la care vor participa colegi lectori cu experienţă în domeniu", a precizat dr. Gheorghe Bumbu (foto) în deschidere.

Manifestarea continuă şi marţi, când specialiştii vor opera şi micuţi pacienţi care suferă de hipospadias distal şi criptorhidie dreapta, iar apoi vor dezbate concluziile.

"Ne dorim o întâlnire cât se poate de interactivă, să schimbăm idei, impresii foarte importante şi de care vor beneficia cu siguranţă necondiţionat micuţii noştri pacienţi", a mai arătat Bumbu.

Laurențiu Chiană, manager Spitalul Municipal OradeaLa rândul său, managerul spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană (foto), a spus că simpozionul va contribui la "creşterea performanţei medicilor noştri, în vederea aprofundării unor operaţii de mare dificultate" şi a precizat că "pacienţii sunt cu vârste foarte mici".

"Este vorba despre copii operaţi din toate mediile, inclusiv o fetiţă instituţionalizată va fi operată probabil mâine. Pot să garantez comunităţii orădene, bihorene şi nu numai, că performanţa Spitalului Municipal este o preocupare constantă", a spus Laurenţiu Chiană.

Programul simpozionului:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON