URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2023, 11:00

Premieră la Spitalul Județean din Oradea: operație complexă pentru eliminarea unor tumori maligne ale gâtului

Premieră la Spitalul Județean din Oradea: operație complexă pentru eliminarea unor tumori maligne ale gâtului foto: Spitalul Județean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră importantă pentru pacienți, la secția ORL din Spitalul Județean din Oradea. Reprezentanții unității anunță că medicii au reușit o intervenție deosebit de complexă, care vizează eliminarea unor tumorilor maligne ale gâtului.

Conform unui comunicat transmis presei joi, operația a fost făcută cu succes în cazul unui bărbat în vârstă de 68 de ani care s-a prezentat la spital cu simptome de răgușeală, insuficiență respiratorie, și dificultăți de alimentație (la înghițit). După investigații, acesta a fost diagnosticat cu un carcinom laringian extins (tumoră malignă).

„Stadiul avansat al bolii a exclus orice alt tratament cu conservare de organ, așadar s-a efectuat o laringectomie totală cu evidare ganglionară. Intervenția chirurgicală a presupus îndepărtarea în totalitate a laringelui (organul respirației și fonației) și refacerea tubului digestiv, prin suturarea faringelui”, se arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt al unității, Lisa Crăiuț.

Informarea subliniază că intervenția a fost una extrem de delicată, atât prin prisma complexității regiunii anatomice abordate, cât și prin îngrijirea postoperatorie și durata extinsă de spitalizare.

Pacientul a fost operat pe 18 octombrie. Procedura a durat 5 ore și a decurs bine, fără complicații, după cum spun reprezentanții instituției.

Bărbatul a fost sub supraveghere medicală în cadrul secției de Anestezie-Terapie Intensivă, iar în prezent se simte bine.

„În funcție de rezultatul histopatologic, se va stabili dacă acesta va trebui să urmeze un tratament oncologic”, arată comunicatul.

În intervenție au fost implicați medici și asistenți medicali din cadrul secțiilor clinice ORL, respectiv ATI I.

Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Ciprian Venter - medic primar ORL, Dr. Huba Mozes - medic primar ORL, Dr. Natalia Cucos - medic rezident ORL, Dr. Gheorghe-Ioan Prada - medic primar ATI și As. Serina Sime - asistentă instrumentară.

„Această intervenție complexă, realizată pentru prima dată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, reprezintă un pas important pentru Secția Clinică ORL, în ceea ce privește intervențiile chirurgicale care se efectuează pentru această patologie. Astfel, se dorește îmbunătățirea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților postoperator”, mai arată comunicatul spitalului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON