URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 16:02

Prea mulţi morţi: Valul deceselor Covid a dublat numărul înmormântărilor în Oradea. Se aşteaptă o săptămână, în loc de 3 zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul deceselor pe fondul crizei Covid-19 depăşeşte cu mult capacitatea de înhumare a cimitirului municipal din Oradea. Numărul înmormântărilor s-a dublat în ultima perioadă, ajungând la 12 pe zi.

De două ori mai multe înmormântări!

"Am ajuns, cu mari sacrificii şi multă agitaţie, să îngropăm 10-12 decedaţi pe zi, faţă de 5-6 înmormântări pe zi, câte avem în mod normal", a declarat pentru BIHOREANUL Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care administrează cimitirul municipal.

Având în vedere numărul mare de decese, camerele de frig ale cimitirului, în care sunt ţinute trupurile răposaţilor, au fost umplute la refuz, iar acestea mai pot primi noi decedaţi doar în ordinea înmormântărilor. "Astăzi, preluăm decedaţi la camera de frig doar după ce înmormântarea a fost deja programată, pentru că nu mai avem loc", a spus Andrica.

Trupurile răposaţilor sunt ţinute în acest interval la morgile spitalelor orădene sau în camerele de frig ale firmelor de pompe funebre.

Înmormântare după o săptămână 

Miercuri, 20 octombrie, programarea înmormântării se făcea după o săptămână de la deces. "Astăzi programăm înmormântări la 7-8 zile faţă de 3-4 zile cât era înainte", a spus Andrica.

Având în vedere intervalul mare de timp, lucru până acum neobişnuit, tot mai multe familii preferă să plătească o taxă specială, de cel puțin două sau trei ori mai mare decât cea uzuală, pentru a-şi înhuma rudele în weekend, când costurile unei înmormântări se ridică sâmbăta la 2.500 lei, iar duminica la 3.000 lei.

"Sâmbăta trecută am avut 6 înmormântări", a spus Andrica. Directorul a spus că nu poate să renunţe la taxa specială nici măcar pe durata acestui val de decese. "Groparii sunt obosiţi, ar sta şi ei acasă să se odihnească, pentru a-i putea aduce la muncă în ziua liberă trebuie să îi plătim dublu", a zis directorul.

Cimitir, caut gropari!

Prelungirea termenului de aşteptare la mai bine de o săptămână are la bază mai multe motive. Pe de o parte, ADP se confruntă cu o acută criză de personal.

"De când a început pandemia şi a crescut numărul înmormântărilor, ne-am confruntat cu o criză de personal. Chiar dacă am făcut angajări, iar acum avem 12 gropari, sunt şi ei oameni şi se îmbolnăvesc. Astăzi avem doi gropari infectaţi cu COVID şi câţiva colegi de la birouri", a declarat directorul.

ADP face în continuare angajări de gropari pentru că la locurile de veci deja rezervate, situate între morminte, se poate săpa doar manual. Utilajul multifuncţional achiziţionat pentru săpătură mecanizată nu poate intra printre cavouri.

"Oferim unui gropar 3.000 lei în mână, mai mult decât unui inginer, şi tot găsim greu, pentru că e muncă grea. Pe lângă celelalte atribuţiuni, fiecare gropar trebuie să sape o groapă pe zi, în circa 3 ore, iar asta înseamnă 3 metri cubi de pământ", a explicat directorul ADP.

Înmormântări în paralel?

Pe de altă parte, chiar dacă ar angaja şi mai mulţi gropari, capelele din cimitirul municipal şi-au atins deja capacitatea şi nu pot găzdui mai multe slujbe de înmormântare.

"S-a vehiculat la un moment dat ideea organizării de slujbe de înmormântare în paralel, la aceeaşi capelă, dar am renunţat la ea rapid. Familia doreşte să se despartă de cel răposat în linişte şi să asculte o slujbă făcută doar pentru acesta, iar noi respectăm asta", a spus Andrica.

Se extinde cimitirul!

Pentru a menţine ritmul înmormântărilor la 12 pe zi, astfel încât să scadă treptat termenul de aşteptare, conducerea ADP a deschis miercuri noi parcele pentru înmormântări.

"Pentru cei care nu au locuri de veci deja rezervate între mormintele deja existente am deschis parcele noi pentru că, fiind teren liber, acolo putem săpa mecanizat", a spus Andrica.

În plus, conducerea ADP a comandat un al doilea utilaj pentru săpătură mecanizată pentru a accelera ritmul de lucru.

Taxă doar pentru trei zile...

Având în vedere că timpul de aşteptare în vederea înhumării s-a prelungit la o săptămână, iar taxa pentru depunerea decedaţilor la camera de frig este de 100 lei pe zi, conducerea ADP a decis limitarea aplicării ei. "Pentru că nu putem face înmormântarea în 3 zile, ca până acum, am decis că taxa se datorează doar pentru acest interval, iar diferenţa o va suporta ADP. Cei care au plătit mai mult de 3 zile îşi pot recupera diferenţa de bani pe baza unei cereri ", a anunțat directorul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pandemia de Covid-19 a dus la o creştere a numărului de înmormântări în cimitirul municipal încă de anul trecut. Dacă în anul 2019 aici au fost înhumate 1.681 de persoane, în 2020 numărul lor a crescut la 1.894 de persoane, ceea ce înseamnă cu 213 înmormântări mai mult.

În ultimele săptămâni, în fiecare zi sunt raportate decese multiple în Bihor, în rândul pacienţilor Covid-19. Marţi dimineaţa au fost raportate 18 decese (pentru ziua precedentă), în timp ce miercuri numărul raportat a fost de 15 decese. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
P.S.
Chiar mi-as dori ca, confratele Mircea Chirila, sa ia atitudine de la tribuna...E totusi o breasla, si nu mica...Sa-l faca una cu pamintul, mama lui de bugetar
Postat 21 Octombrie 2021, 12:37 de excalibur
Gura pacatosului...
"Oferim unui gropar 3.000 lei în mână, mai mult decât unui inginer..." M-am simtit touchée de la prima lectura,dar am zis sa trec peste,da' n-am reusit...Ce-a ajuns si facultatea (Traian Vuia,pentru curiosi)...Sa fie excedata o cariera inginereasca de oferta pe care o face un specimen ca Andrica unui gropar in oradea...Trist de tot.Care-ai pus ,ma ,facultatea-n drum ??
Postat 21 Octombrie 2021, 12:35 de excalibur
#Echipa cistigatoare
Absolut reconfortant, ca ,dupa o viata grevata de derapajele psihice ale chelului si acolitilor dumisale, la capatul drumului te asteapta tot echipa cistigatoare,strins grupata in jurul gospodarului Andrica. "Pentru că nu putem face înmormântarea în 3 zile, ca până acum, am decis că taxa se datorează doar pentru acest interval, iar diferenţa o va suporta ADP. Cei care au plătit mai mult de 3 zile îşi pot recupera diferenţa de bani pe baza unei cereri ". Dar,ca sa nu iasa din buget,echipa cistigatoare va asteapta,pe cei ramasi in viata, cu o mica ajustare la aquapark ,70 lei in loc de 60, pe baza de rata inflatiei.Ce cistigi la pod,dai la vama...
Postat 20 Octombrie 2021, 23:43 de excalibur
mai astept
Daca e coada mai astept
Postat 20 Octombrie 2021, 22:24 de Christa
Incompetenti
Domnul Andrica demonstreaza inca o data cat de limitat este. Aceasta situatie este de peste 3 saptamani si totusi nu s-au gasit persoane pentru posturile de gropari. Sunt de parere ca puteau fi distribuiti oameni din alte directii subordonate PMO pentru a da o mana de ajutor in aceasta situatie. Referitor la taxa de 2.500/3.000 mi se pare o lipsa de respect. Sunt curios cat la % ii revine unui gropar care vine de acasa in weekend, din acea taxa. Este doar o metoda prin care PMO se imbogateste pe urma unor oameni indoliati.
Postat 20 Octombrie 2021, 20:39 de User anonimizat
daca nu s-ar turna atat beton peste cavouri
ci doar sa se puna crucea sau o piatra funerara verticala si atat, plus refacut gazon de iarba, ar putea intra si mecanizat la locatii intre alte morminte.
Postat 20 Octombrie 2021, 16:37 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON