URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2021, 15:50

Reguli noi în privința pacienților cu Covid: Familia și preoții vor avea acces în spitale, persoanele decedate vor fi înmormântate îmbrăcate

Reguli noi în privința pacienților cu Covid: Familia și preoții vor avea acces în spitale, persoanele decedate vor fi înmormântate îmbrăcate sursa foto: Digi24 / Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, joi, noi reguli pentru pacienții cu Covid, în special pentru cei internați în spitale, inclusiv în secții de Anestezie-Terapie Intensivă, dar și în ce privește decedații infectați. El a anunțat că familia și preoții vor avea acces în spitale, iar persoanele infectate cu Sars-Cov-2 care mor vor fi înmormântate de acum înainte îmbrăcate - nu dezbrăcate, doar în saci de plastic, cum se întâmplă în prezent.

Anunţul a fost făcut de ministru după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, în care s-a discutat despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Sars-Cov-2.

Vlad Voiculescu a precizat că au fost făcute modificări, dar prevederea conform căreia trupurile persoanelor decedate din cauza Covid vor fi înmormântate în sicrie sigilate rămâne în vigoare, ca până acum.

"Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâine va fi semnat. Va conţine toate modificările cerute de reprezentanţii cultelor, va conţine modificări pe care MS le consideră necesare, vorbim de măsuri de protecţie. Vorbim de un ordin din aprilie 2020, deci e vorba de un ordin de mai bine de un an de zile. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului", a declarat Vlad Voiculescu, potrivit Digi24.

Între altele, ministrul Sănătăţii a precizat că noul ordin prevede accesul preotului sau al pastrorului în spitale pentru pacienţii care au nevoie. La fel se va întâmpla şi cu aparţinătorii bolnavilor. 

"Avem în vedere şi pentru aparţinători lucrul acesta, cu respectarea unor reguli. Pentru cei care vor să-şi ia adio de la cei dragi, acest lucru trebuie să fie posibil în condiţii de siguranță", a mai declarat Voiculescu.

Într-o postare făcută ulterior pe Facebook, Voiculescu a detaliat. El a spus că pacientul internat cu Covid-19 "poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun".

"În ceea ce priveşte ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziţie de către familie/aparţinători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparţine. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinţei familiei şi a tuturor normelor prevăzute de lege", a spus Voiculescu.

De asemenea, el a rectificat şi o declaraţie pe care o făcuse într-o discuţie cu presa în aceeași zi.

"Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informaţie parţial greşită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, aşa cum mai mulţi reporteri au semnalat, o parte a celor decedaţi - şi anume cei autopsiaţi (!) - conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 "se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac". Majoritatea covârşitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate. Este de altfel o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi", a mai scris ministrul.

Subiectul a fost pe larg dezbătut în ultimele zile. Potrivit Alba24.ro, recent, chiar reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au cerut schimbarea acestei legi „excesive”, precizând că au purtat un dialog „fertil” cu autorităţile competente în acest sens.

„Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înţeles necesitatea modificării. Prelungirea aşteptării ei devine dureroasă şi nu mai are în acest moment o raţiune suficientă. Umanitatea şi demnitatea sunt raţiunile care trebuie să aibă şi acum ultimul cuvânt” a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvând al BOR, conform sursei citate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Legile acestei țări stabilesc că înmormântatul trebuie să fie gata îmbrăcat.
În lege se și scrie cuvântul "decent". Numai imbecilii au putut stabili reguli care obligau, în pofida legii, ca mortul să fie îngropat dezbrăcat.
Postat 08 Aprilie 2021, 19:19 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON