URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2021, 17:28

Pandemia a redus profitul ADP Oradea cu 60%. Doar cimitirul a fost pe plus

Pandemia a redus profitul ADP Oradea cu 60%. Doar cimitirul a fost pe plus Cimitirul Municipal Rulikowski (credit foto: Ovi D. Pop)

Pandemia de Covid-19 a redus profitul Administraţiei Domeniului Public Oradea, care gestionează pieţele, ştrandurile şi cimitirul, la 1,1 milioane euro în 2020.

Profit mai mic cu 60%

Profitul ADP pe anul 2020 reprezintă mai puţin de 40% din cel de 2,8 milioane euro cu care societatea a închis anul 2019. "Dacă în anul 2019 am înregistrat un profit de 2,8 milioane euro, în 2020 acesta a fost de 1,1 milioane euro, cu 61% mai mic", a declarat directorul ADP, Liviu Andrica, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, profitul societăţii a scăzut ca urmare a închiderii aquapark-ului Nymphaea şi a pieţelor orădene pe fondul restricţiilor sanitare menite să limiteze răspândirea pandemiei de Covid-19.

Cel mai afectat a fost aquapark-ul care anul trecut a fost deschis doar cinci luni în perioada 1 ianuarie – 13 martie şi 3 iulie – 2 octombrie. În plus, peste vară, când ar fi trebuit să fie plin de clienţi, aquapark-ul a funcţionat cu număr limitat de persoane pentru respectarea distanţării fizice astfel încât numărul vizitatorilor a scăzut de la 355.000 în  2019 la 144.000 în 2020.

Speriaţi de ideea că s-ar putea îmbolnăvi, mulţi clienţi şi-au anulat în ultima clipă rezervările făcute pentru aquapark. "Noi am returnat banii la toată lumea care n-a putut veni la aquapark, indiferent din ce motive", a spus Andrica.

Toată lumea pierde...

Pandemia a afectat majoritatea activităţilor prestate de ADP. Astfel, dat fiind că ştrandul Ioşia a fost închis în perioada 13 martie – 17 iunie, numărul vizitatorilor s-a înjumătăţit, de la 186.000 clienţi în anul 2019 la 94.000 în 2020.

La fel, perioada de două luni în care Grădina Zoologică a fost închisă a făcut ca numărul clienţilor să scadă de la 130.200 în 2019 la doar 91.000 în cursul anului trecut.

Pandemia a afectat toate pieţele orădene, a căror program de funcţionare a fost limitat, dar cele mai mari pierderi s-au înregistrat în Piaţa 100, care a avut activitatea suspendată de două ori în perioada 15 martie – 23 mai, precum şi în ultimele două luni din anul 2020. "Situaţia a fost cu atât mai gravă cu cât am constat că peste 2.000 de orădeni îşi duc zilele cu venituri din piaţă", a spus Andrica.

Doar cimitirul şi-a mărit "clientela"

În cifre seci, pandemia a adus însă şi bani ADP. "Singura unitate care a ieşit pe plus a fost cimitirul, cu 213 înmormântări mai multe decât în 2019 şi mult mai multe locuri de veci concesionate şi reconcesionate", a spus directorul ADP.

Spre comparaţie, dacă în anul 2019 în cimitirul municipal au fost înhumate 1.681 persoane, în 2020 numărul a urcat la 1.894.

De asemenea, având în vedere campania de reînnoire a contractelor de concesionare a locurilor de veci demarată de ADP, anul trecut au fost înregistrate 4.490 de contracte noi faţă de doar 3.739 în 2019.

Pe de altă parte, ADP a început cartografierea cimitirului municipal pentru a avea o evidenţă cât mai exactă a celor 59.100 locuri de veci, a gradului de ocupare precum şi a poziţionării acestora. "Vrem să implementăm un program de management al cimitirului. Accesând acel program pe internet să ne putem găsi strămoşii şi, mergând pe Google, să putem ajunge până la mormânt", a declarat Andrica.

"2021 va fi mai greu"

Directorul Liviu Andrica se aşteaptă ca anul 2021 fie mai greu decât cel precedent.

"Anul 2020 l-am încheiat pe profit pentru că aquapark-ul Nymphaea a funcţionat la capacitate până în martie. Anul 2021 va fi mai greu pentru că aquapark-ul este închis şi nu întrevăd nicio posibilitate să fie deschis. Dacă nu pornim cât de curând, în martie, cel târziu în mai, vom avea o problemă. Avem 41 de colegi în şomaj tehnic, deja doi au plecat, şi îşi vor căuta de lucru", a spus directorul ADP.

În ciuda previziunilor sumbre, conducerea societăţii şi-a propus mai multe investiţii pentru anul 2021.

"La cimitirul municipal vrem să amenajăm un columbar. E vorba de o construcţie din beton ori cărămidă, cu nişe de circa 40 centimetri în care aparţinătorii să poate depune urnele celor incineraţi", a spus directorul.

Columbarul ar putea fi amenajat de-a lungul gardului cimitirului evreiesc neolog, care astfel va fi şi consolidat.

Pe lista proiectelor se mai numără finalizarea lucrărilor la parcarea de la Stadionul Voinţa, racordarea Pieţei 100 la reţelele de apă şi canalizare, achiziţionarea unor sisteme de control acces la această piaţă şi la cimitirul municipal, precum şi modernizarea pe fonduri europene a ştrandului Ioşia şi a Pieţei Cetate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A scăzut populația cu 213 locuitori de la un an la altul ...
... doar primarul Birta calculează pe dos, zicând că a crescut Oradea cu peste 25.000 de locuitori în aceeași perioadă !?!
Postat 04 Februarie 2021, 08:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON