URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2016, 14:40

Poveşti spuse la foc: Asociaţia Compas caută fotografii din Padiş pentru o colecţie dedicată munţilor

Poveşti spuse la foc: Asociaţia Compas caută fotografii din Padiş pentru o colecţie dedicată munţilor foto: Nagy Ivan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Compas pentru dezvoltarea societăţii civile bihorene, împreună cu Administraţia Parcului Natural Apuseni, lansează o colecţie online de "poveşti spuse la foc", la care invită iubitori Padişului să contribuie cu poveşti, fotografii şi video-uri din Padiş.

Scopul platformei este să adune laolaltă, în mediul virtual, comunitatea de iubitori ai Padişului, de la turişti montani şi speologi la membrii ai comunităţilor locale. Acelaşi ONG organizează an de an PadişFest, o sărbătoare dedicată acestei zone şi a cărei menire este să identifice cele mai bune direcţii de dezvoltare.

"Ideea platformei ,,Poveşti spuse la foc" este că putem să înţelegem mai bine legătura pe care ceilalţi o au cu locul citindu-le poveştile. Un turist cunoaşte Padişul pe dinafară, şi ne poate spune aventuri de pe trasee. Un speolog cunoaşte Padişul pe dinăuntru, şi are acces la o lume subterană importantă pentru protejarea zonei, dar pe care noi ceilalţi nu o cunoaştem. Un biolog ştie mai multe despre speciile din zonă şi de ce sunt ele protejate. Un ONGist ne poate povesti despre eforturile de a menţine Padişul curat şi neafectat de impactul în mediu. Şi bineînţeles, un membru al comunităţii locale ne poate spune despre cum este să trăieşti într-o zonă de asemenea frumuseţe", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Compas.

O parte din fotografiile adunate pe platformă vor fi tipărite şi donate şcolilor din comunităţile locale din jurul Parcului Natural Apuseni, astfel încât copiii să conştientizeze printre ce bogăţii naturale trăiesc.

Cei care vor să trimită fotografii, poveşti sau video-uri le pot trimite pe email la contact@compas-romania.org sau prin pagina de Facebook PadisFest. "Doar contribuţiile primite până pe 5 septembrie vor putea fi tipărite, iar restul vor face parte din colecţia online", transmit iniţiatorii.

Colecţia va fi disponibilă pe site-ul padisfest.ro, partea de IT fiind asigurată de un tânăr licean voluntar, Răzvan David, în cadrul proiectului ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’, coordonat de Asociaţia Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A., şi finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON