URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2016, 12:47

Povestea peşterii Meziad: Istoria şi valoarea cavernei sunt prezentate într-o carte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Bihor, Meziad, are o carte dedicată. Specialişti în speologie, arheologie, paleontologie şi biologie au descris istoria şi valoarea peşterii într-un volum adresat tuturor turiştilor şi intitulat simplu "Cartea Peşterii Meziadului".

"Am încercat să creăm o carte care să prezinte peştera Meziadului din mai multe perspective. Pe lângă bogăţia ei în speleoteme, care este una arhicunoscută, ea ascunde o mulţime de lucruri mai puţin cunoscute pentru publicul larg. Aici au fost descoperiri arheologice şi paleontologice importante, există o viaţă subterană formată din o mulţime de chiroptere, specii de lilieci şi coleoptere care, chiar dacă nu sunt vizibile întotdeauna, animă mediul subteran şi îl fac mult mai bogat decât ne imaginăm", a precizat Paul Iacobaş, directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. Custode al ariei Pădurea Craiului, pe teritoriul căruia se află şi peştera Meziadului, CAPDD a avut iniţiativa publicării acestei cărţi.

Volumul prezintă şi istoria cavernei, care porneşte de la mijlocul secolului al 18-lea, când a fost pentru prima dată descrisă. Printre cei care au studiat-o s-a numărat şi celebrul savant Emil Racoviţă, dar şi nepotul acestuia, Gheorghe Racoviţă, care este, de altfel, unul dintre autorii cărţii care a fost lansată joi.

Pe lângă texte despre tezaurul arheologic al peşterii ori despre vieţuitoarele din ea, volumul prezintă şi fotografii, dar şi informaţii folositoare turiştilor cu privire la accesul în peşteră ori împrejurimile ei.

Tipărită într-un tiraj de o mie de exemplare, cartea este distribuită gratuit curioşilor, prin intermediul centrelor de informare turistică din Oradea, a primăriilor din zona Meziad şi a ONG-urilor cu profil turistic sau speologic.

CAPDD pregăteşte deja ediţii în engleză şi maghiară a cărţii, dar şi a doua ediţie. Tipărirea acestei cărţi s-a realizat în cadrul proiectului "Pădurea Craiului - Destinaţie de ecoturism", pentru care Centrul a obţinut o finanţare europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON