URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2012, 10:39

Ponturi pentru Mintaş: Şeful CIAC şi-a pus nevasta în comisia de monitorizare a licitaţiilor din Primărie

Ponturi pentru Mintaş: Şeful CIAC şi-a pus nevasta în comisia de monitorizare a licitaţiilor din Primărie FIRMĂ "BUGETARĂ". CIAC are tot interesul să îşi pună un om în Comisia de monitorizare a licitaţiilor organizate de municipalitate, fie şi numai pentru că aşa află din timp despre noi lucrări şi despre detaliile caietelor de sarcini. Nu mai departe de acum două săptămâni, firma a semnat un nou contract cu Primăria pentru reabilitarea Spitalului Mizericordienilor (foto). Evident, în urma unei licitaţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină criză, constructorii se încaieră pe lucrări cu ghearele şi dinţii. Se merge pe preţuri cât mai mici, pe servicii complete şi asocieri până de curând de neînchipuit. Concurenţa e atât de mare încât până şi faptul că un competitor fură startul e un avantaj.

Pentru că la preţuri egale câştigă cel mai bine "orientat", Ioan Mintaş, patronul CIAC şi şef al patronatului IMM-urilor, şi-a vârât soţia în Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice din Primărie. Fapt ce i-ar permite să afle "ponturile" înaintea concurenţei...

Pentru liniştea concurenţilor

Înfiinţată în aprilie 2008 cu scopul vădit de a credibiliza pe ultima sută de metri administraţia locală moştenită de primarul interimar Mihai Groza de la predecesorul său, Petru Filip, Comisia municipală de monitorizare a achiziţiilor publice veghează asupra modului în care sunt organizate licitaţiile în valoare de peste 75.000 euro. Monitorizarea se aplică în cazul achiziţiilor pregătite de municipalitate şi societăţile subordonate, de la Compania de Apă şi Administraţia Imobiliară până la Administraţia Domeniului Public şi spitale.

După regulament, comisia e formată din directori din Primărie, reprezentanţi ai grupurilor politice din Consiliul Local şi delegaţi ai asociaţiilor patronale, precum Camera de Comerţ, Federaţia Patronilor şi Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM). La convocarea viceprimarului Rozalia Biro, preşedintele comisiei, cei 9 membri se întâlnesc pentru a discuta criteriile de eligibilitate şi clauzele contractuale pentru fiecare licitaţie în parte. Recomandările lor urmăresc asigurarea de condiţii egale şi corecte de participare pentru toate firmele. Chiar dacă unele încearcă să fure startul...

Oamenii CIAC-ului

Întrunit în şedinţă ordinară pe 30 martie, Consiliul Local a hotărât la cererea CLIMM Oradea, reprezentată de Ioan Mintaş, cu unanimitate şi fără comentarii, înlocuirea din Comisie a reprezentantului organizaţiei, Lucian Ungur, cu Olimpia Smaranda Mintaş. Personalitate polivalentă, la fel ca soţul său, femeia e profesor la Facultatea de Protecţia Mediului, unde soţul este decan interimar, vicepreşedintă a CLIMM Oradea, unde soţul e preşedinte, dar şi director executiv al firmei CIAC, patronate de soţ.

În consecinţă, directoarea poate fi uşor acuzată că este direct interesată să afle toate dedesubturile licitaţiilor organizate de Primărie, pentru ca firma sa să poată participa la ele. Mai mult, din poziţia în care a fost numită, are toate şansele să influenţeze într-un mod sau altul regulile după care se organizează licitaţiile pentru ca CIAC să-şi "optimizeze" şansele de câştig.

16 Ioan Mintas.jpg"Atâta caz pentru nimic!"

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Mintaş (foto), patronul CIAC, neagă vehement orice avantaj. "Se face atâta caz pentru nimic! Cei de la Primărie vin, îţi spun ce vor să facă şi atât. Nu îţi dau caiet de sarcini, nu îţi prezintă nici măcar valoarea investiţiei ca să îţi poţi face un calcul...", susţine Mintaş, care respinge ideea că soţia sa ar fi în conflict de interese. "Comisia are doar rol consultativ. Dacă vrea, Primăria dă curs recomandărilor ei, dacă nu, nu!", spune patronul.

Lucrurile nu stau, însă, aşa. Dimpotrivă. Adina Marge, şefa Biroului Achiziţii Publice, care asigură secretariatul comisiei, spune că membrii acesteia primesc toate informaţiile pe care le consideră necesare şi dau formă finală condiţiilor de participare. "Comisia discută concret pe caietele de sarcini. Apoi, acestea sunt trimise Agenţiei Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor, spre publicare pe SEAP", spune Marge.

Mai mult, deşi comisia are doar rol consultativ, discuţiile se încheie doar când reprezentanţii Primăriei, ai Consiliului Local şi ai mediului de afaceri convin asupra unui punct de vedere comun. "În fond, este în interesul nostru, al tuturor, să nu avem ulterior probleme cu licitaţiile", explică funcţionara.

16 Eugenia Borbei.jpgSchimbarea modificării

Eugenia Borbei (foto), directorul juridic al Primăriei, spune că nu există niciun impediment ca Olimpia Mintaş, director CIAC, să participe la şedinţele comisiei din partea CLIMM. "Totul e ca, după aceea, firma să nu participe tocmai la licitaţiile monitorizate de doamna Mintaş", spune Borbei. De aceeaşi părere este şi Adina Marge. "Dacă doamna Mintaş îşi păstrează locul în comisie, CIAC nu va mai putea participa decât la licitaţiile cu o valoare mai mică de 75.000 euro, pentru a evita orice discuţii cu eventualii contestatari".

Şefa Biroului Licitaţii dă de înţeles că, în final, după ce bombardase nerăbdător Primăria cu cereri de a-i accepa consoarta în comisie, inclusiv Mintaş a realizat acest pericol. "După ce ne-a trimis două adrese succesive prin care propunea numirea domnei Mintaş, pe 30 martie, chiar în ziua şedinţei de Consiliu Local, CLIMM s-a răzgândit şi l-a nominalizat pe domnul Ioan Lezeu", spune Marge.

Cum hotărârea fusese deja adoptată pe numele soţiei lui Mintaş, Primăria trebuie să aştepte validarea ei de către Instituţia Prefectului şi abia apoi să ceară Consiliului Local adoptarea alteia noi, care să modifice din nou componenţa comisiei. Iar cel mai interesat de asta e chiar Mintaş, care, din lăcomie, s-a încurcat în socoteli. Nu de alta, dar degeaba află firma sa din timp culisele unor licitaţii la care nu poate participa, pentru că riscă să fie descalificată...


BURSA LICITAŢIILOR
41
de şedinţe a avut anul trecut Comisia de monitorizare, în care a pregătit sute de licitaţii


PE-O MÂNĂ CU STATUL
CIAC, o firmă de "omenie"

Înfiinţată în 1991 prin privatizarea fostei Întreprinderi Judeţene de Gospodărie Comunală şi Locativă (IJGCL) Oradea, CIAC a cunoscut ani în şir o dezvoltare explozivă, pe seama capitalismului de cumetrie. Patron, consilier local PSD, fondator al filialei locale şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor şi prodecan la Protecţia Mediului, Ioan Mintaş a ştiut mereu să-şi urmărească interesul.

La schimb cu ridicarea de vile pentru şefi, constructorul a monopolizat lucrările Universităţii, chiar dacă a reuşit performanţa de a construi Biblioteca în 12 ani. A obţinut, de asemenea, numeroase lucrări pe bani bugetari (amenajarea Prefecturii, Cadastrului, Parchetului etc.) în ciuda calităţii îndoielnice a serviciilor. CIAC a fost nevoită să-şi recunoască incapacitatea de a termina la timp Incubatorul de Afaceri şi totodată cea care a compromis acoperişul clădirii Muzeului Ţării Crişurilor. Odată cu venirea crizei şi reducerea numărului de lucrări comandate de stat, Mintaş a început să aibă şi probleme financiare. La sfârşitul anului 2010, CIAC avea în circulaţie 15 cecuri şi 283 de bilete la ordin fără acoperire. Marcel Bărbuţ, patronul Adeplast, unul din furnizori, dând firma în judecată pentru recuperarea pagubelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
speranta noastra partidul-Rroamnai!!
Pleaca ai nostri vin ai nostri...... doar prostimea traieste cu speranta ca vor castiga ceva !!! Doar dreptul , acum si obligatia de a-i vota .. tat pe ei !!! Tat pe ei ca asa e cu ciclul alegerilor , pe cei pe care i-am taiat acu 4 ani ii votam acum si data viitoare invers !!!! Asta , Mintas nu a facut afaceri decat prin sprijin politruc , doar licitatii aranjate, masluite si acu revine in forta dupa imboldul dat de Carp cat fu prin PMO !
Postat 21 Aprilie 2012, 16:24 de scortosul
jenica(de la jena)
eugenia borbei ma sperie din ce in ce mai des si din ce in ce mai mult! sper sa-si revina cat de cat! despre mintas ce sa spun? nu e cel care dupa ce a obtinut titlul de "doctor" statea in birou si semna cu intreaga titulatura:"dr. ing"? Doamne ce a ajuns U.O! mintas decan interimar, gestionarul din marisel profesor universitar si lista poate continua!
Postat 21 Aprilie 2012, 14:43 de TDS
si senila ... selina e tot asa!
ia pune o comparatie intre suma totala a licitatiilor castigate de senila si cea a licitatiilor castigate de ciac, sa vedem care-i mai smechera dintre ele!
Postat 21 Aprilie 2012, 13:07 de xfiles
si senila ... selina e tot asa!
tot ce ai mazgalit aici despre ciac e valabil si despre senila ... selina, doar ca senila ... selina are proptele in alt(e) partid(e). daca din comisia aia fac parte \"reprezentanţi ai grupurilor politice din Consiliul Local\", inseamna ca acolo e si un psd-ist, deci mintas poate afla oricum si fara sa-si bage nevasta la inaintare. ia spune bai ziaristu lu peste prajit, cu cat te-au platit beni rus si barbutz sa dai cu noroi dupa mintas tocmai acuma, in ajun de campanie electorala ?
Postat 21 Aprilie 2012, 13:04 de xfiles
De la vorbă la faptă ...
Ei şi ... dacă s-a înfiinţat ca structură în cadrul primăriei pe vremea PDL, acum când este de 4 ani vremea PNL şi USL. gibonul nu a remarcat incompatibilitatera soţiei unui fost consilier local PSD ??? Hai să fim serioşi ... gibonul ştie ce simpatii politice are până şi omul care tunde iarba prin piramidă, dar omul pus să vegheze cum se licitează banul public. De aici se vede caracterul gibonului, care cu vorba zice ceva de corectitudine, iar cu fapta arată ce vrea de fapt.
Postat 21 Aprilie 2012, 12:55 de Dihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON