URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 20:20

Permacultură urbană în Săcueni: În curtea Liceului Petőfi Sándor se amenajează o grădină comunitară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub îndrumarea unui specialist în horticultură, Diana Quai, și ajutați de ecologiștii din asociația Ecotop, elevii și profesorii Liceului Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni amenajează o grădină comunitară în curtea școlii.

Tehnica folosită este cea de permacultură, care presupune o formă de agricultură în armonie cu natura, fără produse chimice.

Până acum, au plantat 16 pomi fructiferi (caiși, cireși, meri, peri) și 45 de arbuști de diferite soiuri, și au amenajat trei straturi supraînălțate pentru legume și plante aromatice. Alte două straturi de acest tip vor mai fi amenajate în curtea clădirii care adăpostește clasele primare ale școlii.

„Vremea frumoasă, întreruptă din când în când de câte o ploaie de vară, ne ajută și pe noi, și plantele”, au transmis reprezentanții Ecotop, printr-un comunicat de presă.

Lucrările se desfășoară în cadrul unui proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu ma opun ideii, suna bine, sa se faca
Dar cum ziceam, primaria nu cred ca citeste toate comentariile le toate trusturile de presa si platformele de social media, asa ca un email trimis la tinta poate rezolva mai mult (cu intarziere de un an, desigur), decat 20 de comentarii aci. Poate doar, poate si sa ignore.. precum ne-am trezit surprinsi cand a aparut pumptrackul cerut de vre-unu. Insa, esenta e in detalii: gradina urbana ar fi bine sa fie accesibila, nu undeva in varfu dealului pe drum pietruit, sa aiba si cateva locuri de parcare si un loc de luat masa, apa curenta, baie. Dar desi o vrem accesibila, cu siguranta nu in parcul 1 Decembrie or undeva in centru orasului. Am mai mentionat si eu de spatiul din jurul blocului, dar nu din confuzie, ci sa subliniez scepticismul privind nr de voluntari, data fiind lipsa de cultura colaborativa, responsabilitate comuna. Precum exemplul arhitectului de mai jos, stiu si eu o moda de peisagisti care mixeaza ornamentalul cu productia vegetala, care chiar s-ar putea face si in fata blocului langa intrare. Am chiar facut asta in chirie la un bloc la un dezvoltator privat, care permitea locatarilor sa administreze si intretina (frumos, ingrijit) spatii verzi comune. Nu e lanul de porumb, dar ai legume, si design aratos.
Postat 15 Mai 2022, 21:52 de unu
Eu doar am dat niste exemple de gradini urbane in contextul in care primaria a folosit gresit termenul in contextul parcului din cartierul Europa.
Da, e nevoie de gradini urbane. Nu, nu sunt. Din cate stiu exista o initiativa a unui arhitect oradean stabilit la Viena, nu stiu daca s-a concretizat. Primaria sau privati, pun la dispozitie terenul gratis sau contracost, cetateanul cultiva si intretine locul, chiar vinde produsele. Fenomenul e raspandit in Viena, nu degeaba domnul cu initiativa s-a inspirat de acolo. La noi sunt confundate cu spatiul din jurul blocului administrat de asociatie sau cu gradinile proprii din jurul orasului. Asta si pentru ca lumii nu i se explica iar unii abia asteapta sa atace personal neavand alt argument. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/gradina-tuturor-serban-ganea-un-arhitect-oradean-stabilit-in-viena-aduce-acasa-moda-gradinilor-comunitare-155935.html
Postat 15 Mai 2022, 05:36 de CalinWn
unu
Grădinile comunitare in Oradea sunt proprietati private pe dealuri in Iosia sau in zona metropolitană, fiecare are o ruda la țară, în rest ăștia comentează ca nici ei nu știu ce comentează, dacă le faci gradina urbană in parcuri așteaptă când or sa meargă ăștia la sapă, ăștia ir sa co.enteze că-i scoate dictatorul la munca patriotică:::::))))))
Postat 14 Mai 2022, 23:51 de Sandu2100
Uite ca avansam si apar si la noi d-astea
Caline, Richard, Pionel sau care a tot insistat ca vrem gradina urbana comunitara in Oradea, la asta te-ai referit? Stiu ca e la liceu, in Sacuieni, pe finantare de la compania Mol.. dar trimiteti si voi petitii catre primarie, cum trimit si aia cu pump-track intre (fosti) copaci, si sa speram ca apare si in Oradea
Postat 14 Mai 2022, 21:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON