URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2011, 10:35

Pedepsiţi cu munca: Datornicii, obligaţi să presteze în folosul comunităţii

Pedepsiţi cu munca: Datornicii, obligaţi să presteze în folosul comunităţii HAI LIBERARE! Condamnat la 50 de ore de muncă în folosul comunităţii, un orădean a fost obligat săptămâna trecută să măture aleile blocurilor NATO, de tristă faimă, din zona Gutenberg. "Te îngrozeşti ce-a fost acolo! Cred că am cărat şi trei containere de gunoi pe zi, dar nu-mi pare rău. Am un program de lucru convenit cu Poliţia şi mă ţin de el ca să-mi termin pedeapsa în august", a mărturisit bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curvele, vandalii, vitezomanii, cerşetorii şi ghinioniştii prea săraci ca să-şi poată plăti amenzile pot, de-acum, să-şi cureţe păcatele cu mătura.

Primii contravenienţi cărora instanţele de judecată le-au convertit amenzile în muncă în folosul comunităţii au fost daţi săptămâna trecută în grija Primăriei, pentru a fi puşi la lucru. Aceştia îşi răscumpără greşelile făcând curăţenie în celebrul ghetou ţigănesc Ţincapana, pe malurile Crişului sau în parcuri...

Amnistie de nevoie

La sfârşitul anului trecut primarul Ilie Bolojan a cerut Consiliului Local să şteargă din contabilitatea municipalităţii amenzi neîncasate de 2,3 milioane de lei. Aparent generoasă, măsura fusese luată pentru că oraşul nu mai avea nicio şansă să recupereze banii.

În cinci ani, pe birourile Primăriei se adunaseră peste 3.600 de procese-verbale de pe urma cărora nu putea încasa nimic din simplul motiv că autorii contravenţiilor sancţionate de poliţişti, jandarmi sau controlori OTL nu aveau nici venituri care să fie poprite, nici bunuri de executat silit. Indiferent că a fost vorba de curve prinse la "produs", beţivi care au provocat scandaluri, pasageri frauduloşi sau vânzători de nimicuri la colţ de stradă, contravenienţii au scăpat de pedepse pentru că nu aveau decât sufletul.

Primarul Ilie Bolojan a înghiţit greu situaţia dar, pentru ca situaţia să nu se mai repete, în această primăvară a cerut ca "sufletele" să fie puse la "cazne"...

Condamnaţi la muncă

Din primăvară, Primăria solicită instanţelor să transforme amenzile contravenienţilor "insolvabili" în ore de muncă pentru comunitate. Astfel, oraşul economiseşte cu cheltuielile de salubrizare, iar curvele şi scandalagiii îşi ispăşesc pedepsele făcând curăţenie pe malurile cursurilor de apă, pe drumuri, în parcuri sau chiar în extravilanul oraşului.

10 Emil Bentan.jpgPrimele rezultate au început deja să apară. "Avem deja 70 de sentinţe prin care instanţele au transformat amenzile în muncă, iar în 4 cazuri au fost emise mandate de executare", spune Emil Benţan (foto), directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, structura care îi va pune la munci pe contravenienţi.

La libera alegere, aceştia vor presta între 3 şi 8 ore pe zi sub supravegherea unui funcţionar, în baza unui program convenit cu Poliţia, care îi poate oricând verifica. Reprezentanţii municipalităţii sunt, însă, convinşi că amendaţii nu vor chiuli. Nu de alta, dar încălcarea mandatului se pedepseşte cu puşcăria...

"Accident" cu ţigări

Ospătar de profesie, Ionel C. e primul orădean care, începând de săptămâna trecută, îşi execută pedeapsa la mătură, având de făcut 50 de ore de muncă în locul unei amenzi de 20.000 de lei.

"A fost un accident", povesteşte Ionel, cântând cuvintele într-o frazare mustind de umor involuntar. "Veneam cu maşina de la Baia Mare când m-a abordat un ucrainian dacă nu vreau să-mi iau ţigări ieftine. Mi-am luat, dar pe drum m-a oprit Poliţia de Frontieră, care le-a găsit, şi a chemat Garda Financiară", spune bărbatul. Adevărul e că erau şi greu de ascuns, fiindcă îşi luase nu un cartuş, ci trei baxuri!

Condamnat pentru evaziune, omul a cerut instanţei să-i convertească amenda în muncă. "Sunt sărac. N-am casă, n-am serviciu, n-am din ce plăti", invocă bărbatul, care acum munceşte cot la cot cu asistaţii care prestează şi ei munci în contul ajutoarelor sociale. A făcut curat la blocurile din Ţincapana înconjurat de ţigani cu capsa pusă şi puradei gălăgioşi, şi a cărat mizerii la groapa de gunoi. Dar nu se plânge. "Eu vreau să îmi ispăşesc pedeapsa, să nu mai fiu debitor la stat, că mi-a ajuns. Voi face orice mi se dă de lucru, numai să termin odată şi să-mi pot vedea de viaţă"...

A greşit, plăteşte, iar viaţa merge înainte. Abia aşteaptă să predea mătura, săptămâna viitoare, altui contravenient. Victima nevinovată a vreunui alt "accident"...


"SEZONIER"
300
de ore de muncă este pedeapsa maximă pe care o poate stabili judecătorul în locul unei amenzi


PRIMĂRIE, CAUT "ANGAJAŢI"!
Goana după măturători

Primăria Oradea nu crede în lacrimi. Până la sfârşitul lunii iunie, inspectorii municipalităţii au transmis 1.337 procese-verbale de contravenţie organelor legii care dăduseră amenzi rămase neîncasate, cerând oficial instituţiilor respective să solicite instanţelor transformarea amenzilor în muncă pentru comunitate. Primăria nu putea face acest lucru, deoarece nu ea a aplicat sancţiunile, deci nu are calitate procesuală.

În prima jumătate a anului au fost transmise procese-verbale către nu mai puţin de 36 de instituţii din întreaga ţară: Inspectorate Judeţene de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Garda Financiară ş.a.m.d. Dacă numai jumătate din contravenienţi vor fi puşi la muncă, municipalitatea va avea peste 600 de muncitori pentru o perioadă cuprinsă între două zile şi două luni. Şi asta gratis!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@roxana
amenda e una taxa pe bunuri e alta , a facut contrabanda si i s a confiscat totul a platit el astia 400/ora , sti cati traiesc din contrabanda sau sitem MLM, majoritatea fug de taxe si fac contrabanda e mai sanatos , mai ieftin si banii sunt multi, idem POLITIC, BISERICA deci astia cand vor veni la curatenie?
Postat 22 August 2011, 09:25 de ciudat de trist
400lei/ora
Daca dl.ospatar scapa de o amenda de 20.000lei cu doar 50 ore munca ....atunci pot si eu sa nu mai platesc impozitul de 1200 lei(casa...masina...teren,)si sa dau 3 ore cu matura pe centru......fara nici o rusine.....Parerea mea este ca ar tb sa fie mai drastice masurile pt neplata amenzilor enumerate de dvs mai sus,dar si instituirea unor amenzi pt cei care fac mizerie......e pacat de orasul acesta si de investitiile facute in ultimul timp......nu dl primar tb sa faca curat.....cetatteanul de rand.
Postat 22 August 2011, 08:33 de roxana
mi as dosri ca vorbele tale sa fie suportate asa cum ULISE a suportat durerea
tu sti cati MILIARDARI nu platesc taxele , tu sti cati profesori universitari incaseaza la negru venituri si fug de taxe, de ce ii abuzati pe cei saraci, de ce? de ce nu avem totii parte de carne de vanat si mancam PUTREZICIUNI cu E-uri, de ce? cine hotaraste ca TU esty mai bun, CRIMINALULE? Eu traiesc intr o societate PERVERSA si mizerabila asta e realitatea, asta e adevarul NU SUNTEm EGALI cei saraci contribuie mai mult decat cei bogati, sunt sacrificati, moooooorrr ca altii sa se inbuibe.
Postat 21 August 2011, 16:01 de @BONOLEX
Pentru @ a
Are perfecta dreptate, cei cu cazier nu se pot angaja intr-un post cat de cat normal. Dar nimeni nu tine cont ca sunt atatea persoane cu procese penale si chiar in functii de conducere cu cazier ,si ei pot sa pastreze functia sau sa se mute de pe un post pe altul fara ac nimeni sa obiecteze cu ceva , dar aceia nu sunt oameni simpli sunt cu staf si pentru ei se poate orice .La un om obisnuit cand aude ca are cazier nici macar nu sta sa vada despre ce e vorba si il refuza. Nu mai tin cont de nimic. Ar trebui sa le fie rusine. Cineva ar trebui sa se gndeasca si la acesti oameni cum ar putea fi ajutati.
Postat 21 August 2011, 12:52 de Anonim
Asa va place ? Asa veti avea !
,,A făcut curat la blocurile din Ţincapana înconjurat de ţigani cu capsa pusă şi puradei gălăgioşi, şi a cărat mizerii la groapa de gunoi.'' Ispasirea prin munca nu inseamna si degradarea individului, umilirea lui ! Toti stim ca tiganii lucreaza unul dintr-o mie, in schimb sunt primii care pretind ajutoare. Aia ,,cu capsa pusa'', trebuiau incolonati cu biciul (asa ii manau stramosii nostri, ca pe vite ! vitele nu lucreaza de bunavoie, tiganii nici atat !) si pusi sa-si râneasca singuri. Daca convertirea amenzii in munca inseamna sa ajungi sluga la tigani (culmea, esti pus in postura asta de un gunoi de roman/ungur ! nu mai era nimic de facut in tot orasul decat curat la ciori, ciori care traiesc din ajutorul social si ar trebui sa ,,presteze'' vreo 72 de ore lunar !!!), mai bine ,,pe camera'' la mititica !
Postat 21 August 2011, 06:40 de ionel
@jonh.doue
ESTI INCOERENT, AGRAMAT SI NU FACI PARTE DIN LUMEA CIVILIZATA : IN LUMEA CIVILIZATA FURTUL ESTE CONDAMNAT. ADMINISTRATORII SOCIETATILOR PRIVATE CARE NU PLATESC FACTURILE = FURA, ASA SISTEMUL PRIVAT SE DEZECHILIBREAZA SI PIERE.
Postat 20 August 2011, 19:39 de BONOLEX
la privat
este legal de ce sa nu faca datorii cat timp exista bugetarii platiti de ce sa nu le convina, ii doare in cot ca altii fura de aceea la PRIVAT cu voi si platiti taxe ca ROMANI ADEVARATI nu parazitii care nu produc nimik mai si vor spaga.Vreau sa vad cate datorii au ministri la stat , cate dar judeactori, procurorii cate amenzi neplatite? FURA ca in codru, nu ma deranjeaza ca fura unul sa mance si traieste de azi pe maine ma deranjeaza cei care manaca gratis se imbraca gratis datorita functiei, astai sunt un pericol social.
Postat 20 August 2011, 13:48 de jonh.doue
JUSTITIE INEFICIENTA
DATORNICII PERSOANE JURIDICE PE CAND SI EI LUATI LA ROST ? DOAR IN ROMANIA ESTE POSIBIL SA NU PLATEASCA FACTURA SI SA NU PATEASCA NIMIC, APOI INTRA IN INSOLVENTA , APOI ISI DESCHID ALTA FIRMA PE NUMELE FIICEI, SOTIEI - OARE PANA CAND JUSTITIA ESTE OARBA LA ACESTI EXCROCI ? SI VREM SA MEARGA BINE ECONOMIA - CE SIMPLU AR FI SI CLAR : PE CEI CARE NU PLATESC FACTURILE SA-I BAGATI A DOUA ZI LA INCHISOARE - FARA NICI O JUDECATA. - DOAR ATUNCI S-AR RESPONSABILIZA TOTI AGENTII ECONOMICI .
Postat 20 August 2011, 13:36 de BONOLEX
daca voi spuneti ca sunteti sanatosi la cap
eu va intreb cei cu cazier cum traiesc ? de unde isi procura o sursa de venit sititi atat ca eu ma scol merg muncesc si in rest nimik, dar ce face ocietatea cu cei care au cazier judridic stiti? aveti habar cat masacru social se petrece si acordul tacit al vostru al tuturor care inchideti ochii, DIN CE TRAIESTE un om cu cazier juridic patat ? hai sa va vad ca sunteti buni la a da apa la moara in rest faceti ce fac totii sariti legea :))))) dar atarnati de un fir de par care se pote rupe intr o zi.
Postat 20 August 2011, 12:04 de @a
deci ce parerea ia manipualre discriminatorie
"Sunt sărac. N-am casă, n-am serviciu, n-am din ce plăti", invocă bărbatul, care acum munceşte cot la cot cu asistaţii care prestează şi ei munci în contul ajutoarelor sociale. A făcut curat la blocurile din Ţincapana înconjurat de ţigani cu capsa pusă şi puradei gălăgioşi, şi a cărat mizerii la groapa de gunoi. Dar nu se plânge. "Eu vreau să îmi ispăşesc pedeapsa, să nu mai fiu debitor la stat, că mi-a ajuns. Voi face orice mi se dă de lucru, numai să termin odată şi să-mi pot vedea de viaţă"... IN primul rand nu se face o promovare accelerata privind modul de evitare a contrabandei, daca organele abilitate de indrumare spun: NECUNOASTEREA LEGII nu te absolva de raspundere:)) ce sa mai zice de ce ii platim ? PARIU ca totii incalcati legea cand o sa faceti CURATENIE? NICIODATA rusiiiiiineeeee sa va fie ca incurajati MIZERIA sa existe ca sa vin alatii sa o curete, nu vreti sa va dam sa mancati si in GURA ? SINCER tot haosul pe care il traim se datoreaza incompetentei prosfesilor libere si a sitemului comunist BUGETAR care an de an tot in jos ne trage, platim si NIMIKKKKK regresam ora de ora, felicitari! CUM sa rezisti cu atatia parazitii sociali ?
Postat 20 August 2011, 11:55 de @a
a
acest lucru trebuia facut de cand a existat aceasta posibilitate. dar mai bine mai tarziu decat niciodata. din celelalte comentarii rezulta ca se plange lumea. vad ca nu va place sa lucrati. atunci nu incalcati legea.
Postat 20 August 2011, 11:47 de a
de ce curatenie?
mai bine PUSCRIA decat umilinta, spanzuratine ce societate e asta care nu face minimul de curatenie dupa ei, ce intretinem LENESII? dati le FOOOOCCC la gunoaie, auzi sa ma duc sa curat rahatul altora, PUSCARIA e mai buna!Ori facem treaba ori ma declar LENES e mai sanatos.
Postat 20 August 2011, 11:42 de da IMEDIAT !
de ce curatenie?
sa sape pamantul sa oferim hrana orfelinatelor, sa facem orasul frumos, ce faceti UMILITI asta e AAAABUZZZZZZZ , plangere penala, vrem sa curatam arme, vrem sa ascutim TOPOARE, cutite ca ne am saturat de sistemul asta de analfabeti nu stiti sa gestionati RESURSELE umane bogatia naturala, nu stiti sa faceti PUIIII care sa faca altii puii de ce curat la latii, ce suntem SULGIII? ma ratatilorrr in functii habar aveti ce inseamna demnitatea , plangere penala, fara discriminari sociale nu suntem SLUGI, munca ONOREAZA nu ingenuncheaza, curatenia nu este o meserie:))) ce fraieri avem in functiii!
Postat 20 August 2011, 11:36 de da IMEDIAT !
mengele
dr mengele e deja viceprimar, de ce nu ajunge asta ???
Postat 20 August 2011, 10:57 de xfiles
Foarte bine !
Propun ca anul viitor sa alegem primar pe Dr. MENGELE, nu de alta dar nu cumva sa scape vreun amendat pe motiv de boala ( = : !
Postat 20 August 2011, 10:40 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON