URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 11:51

Pedeapsă pentru nepăsare: Administraţia Parcului Natural Apuseni a primit o amendă record de 100.000 lei

Pedeapsă pentru nepăsare: Administraţia Parcului Natural Apuseni a primit o amendă record de 100.000 lei FĂRĂ PRECEDENT. Nicicând o arie protejată din Bihor n-a fost luată la puricat cum au făcut comisarii de mediu acum cu Parcul Natural Apuseni. Inspectorii spun însă că au de gând să facă verificări şi faţă de activitatea altor custozi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, custodele unei rezervaţii naturale din Bihor a încasat o amendă uriaşă pentru că nu şi-a făcut treaba. Garda Naţională de Mediu a sancţionat Administraţia Parcului Natural Apuseni cu 100.000 de lei după ce a depistat mai multe nereguli în activitatea rangerilor.

Comisarii de mediu sunt convinşi că problemele găsite au contribuit la catastrofa ecologică comisă în vară în rezervaţie, când tone de gunoaie au fost îngropate în zone de protecţie, în care niciun fir de iarbă nu ar trebui mutat.

No man’s land 

Una dintre cele mai importante arii protejate din Bihor, Parcul Natural Apuseni pare un soi de tărâm al nimănui. Această concluzie se desprinde din raportul comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, care în august au descins în rezervaţie şi au început un control asupra activităţii custodelui Administraţia Parcului Natural Apuseni, instituţie în subordinea Romsilva. După cum a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, care a condus controlul, a fost cea mai amplă verificare făcută într-o arie protejată din Bihor.

Acum, la finalul controlului, custodelui i se reproşează că nu s-a implicat nici în prevenirea, nici în combaterea dezastrului provocat de primăriile din Budureasa, Bunteşti şi Lunca, care au îngropat tone de gunoaie în Padiş. După ce au amendat primăriile şi le-au cerut să ecologizeze zonele, comisarii au cerut şi rangerilor APNA să facă verificări şi să transmită rapoarte săptămânale către Gardă, pentru a arăta cum evoluează lucrările. Şi totuşi, comisarii nu au primit niciun raport. "Noi le-am realizat şi le-am transmis, ei susţin că nu le-au primit", se scuză directorul APNA, Alin Moş (foto).

Fără reguli...

Totodată, inspectorii au mai depistat că, deşi este custode încă din 2004, APNA nu are un plan de management aprobat de Ministerul Mediului, aşa cum legea obligă toţi custozii. Acest plan trebuie să cuprindă un inventar amănunţit al rezervaţiei, dar şi regulile care trebuie respectate cu sfinţenie, astfel încât aria să dăinuie cât mai mulţi ani.

De asemenea, APNA nu a convocat ani la rând primarii de pe teritoriul parcului la consultări şi nici nu are regulament de funcţionare, care să dicteze regulile pentru propriii angajaţi. O altă neregulă depistată este că lista de tarife practicată de APNA nu are aprobarea Ministerului Mediului. Asta înseamnă că, în toţi aceşti ani, custodele a încasat pe lângă lege bani pentru avizele emise. Şi la aceste acuzaţii Moş are aceeaşi scuză: că a transmis documentele la Bucureşti, dar pur şi simplu n-a primit răspunsuri.

... şi fără chei

Există şi anomalii la limita penibilului: comisarii de mediu au descoperit că rangerii pur şi simplu nu au acces în Piatra Altarului şi Peştera lui Micula, două dintre cele mai importante caverne din rezervaţie. Ambele au intrările închise cu lacăte la care APNA nu are chei, asta pentru că n-a ajuns la un acord cu speologii care le-au ferecat încă din anii ’80.

Cum n-a vrut să intre în război cu aceştia, Moş s-a complăcut, pur şi simplu, în situaţia de a nu putea intra în peşterile de care răspunde! Aşadar, nici nu ştie ce au făcut speologii acolo, nici nu a putut permite accesul altor specialişti. Comisarii i-au cerut acum, imperativ, să ajungă la un acord cu speologii.

La judecată 

De asemenea, controlul a scos la iveală că în rezervaţie sunt mai multe construcţii ilegale pe care rangerii nu le-au reclamat procurorilor, aşa cum ar fi trebuit. În Padiş şi în Glăvoi au apărut mai multe barăci care nu au niciun fel de autorizare şi nici ce căuta acolo, iar în Vârtop au găsit un ditamai drumul de piatră construit peste pârâul Izvoarele Arieşului, într-o zonă de maximă protecţie. Drumul a fost făcut de proprietarii unei cabane din zonă, care acum vor trebui să răspundă în faţa Parchetului. Sesizarea a făcut-o Garda de Mediu, căci rangerii, evident, n-au văzut nimic...

Ca o consecinţă a celor constatate, la finalul lunii octombrie comisarii de mediu au dat o amendă de 100.000 lei Administraţiei. "Poate părea mare, dar dacă monitorizau cum ar fi trebuit, nici nu se producea acea catastrofă de mediu", spune Szep Robert (foto), cu referire la gunoaiele îngropate. De cealaltă parte, Alin Moş consideră amenda nejustificată. "Rangerii au fost în teren, s-au făcut rapoarte, adrese către Gardă, care însă susţine că nu le-a primit. Noi avem dovezi", zice Moş. Drept urmare, va şi contesta în instanţă sancţiunea, lăsându-i pe judecători să decidă cine are dreptate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
``ecologizare``
``să ecologizeze zonele`` Gresit. Ecologia nu are de-a face cu gunoaiele. O stiu de la un trainer in arii protejate. Asa ca evitati acest cuvant, folositi mai bine ``igienizare``.
Postat 07 Noiembrie 2016, 20:16 de budurean
pesteri
Referitor la Pesteri, fiecare pestera importanta avea un custode, deci nu mi se pare normal ca cineva sa raspunda de aceea pestera si sa aibe si altcineva cheie de la ea si sa permita accesul persoanelor fara echipament sau experienta. Cei de la APNA nu au putut avea grija de ce este la suprafata atunci ce fac cu ce este in subteran? Posibil ca sunt prea putini angajati, sai nu le place muntele.
Postat 07 Noiembrie 2016, 16:13 de aaaaa
clar
...daca au trimis rapoarte, exista dovezi, numere de inregistrare, e-mailuiri, confirmare de primire. Daca nu lea trimis amenda ar trebui sa o primeasca el, pe persoana fizica vorba unui contemporan, ca altfel demisioneaza, continua sa primeasca acel salar frumus si o pensie pe masura. Rangerii, aceiasi padurari betivi si profitori care au supervizat taierea padurilor ROMANIEI, mai ganditiva cand dati nume. Poate ar trebui ca statul sa-si ia inapoi terenul, paduri, arabil etc si sa-l gestioneze asa cum se intampla in orice stat de drept. Pamantul este proprietatea statului iar, cetatenii statului au drept de folosinta si atat.
Postat 07 Noiembrie 2016, 13:34 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON