URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2013, 18:41

PDL-istul Puşcaş, despre CET-ul pe gaz: O să ajungem să ne încălzim cu lemne în apartamente!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De formaţie arhitect, PDL-istul Cristian Puşcaş a salutat, joi, într-o conferinţă de presă, faptul că municipalitatea a început demersurile pentru organizarea licitaţiei privind construirea unui CET pe gaz, de vreme ce actuala centrală nu va mai avea viaţă lungă, însă a cerut soluţii pentru ca orădenii să nu plătească facturi mari.

"Aduc în discuţie declaraţiile directorului de la CET, care a spus că preţul de achiziţie pentru gigacaloria produsă cu cărbune e de 66 lei, iar CET o vinde cu 120 lei, în timp ce la gigacaloria produsă pe gaz, preţul de achiziţie e din start 130 lei. La ce trebuie să ne aşteptăm? Un astfel de proiect cu fonduri europene, care să poată primi finanţarea pe care o cere, trebuie să dovedească un profit prezumtiv al implementării lui sau post implementării, or, pe cale de consecinţă, e evident că preţul gigacaloriei va creşte foarte mult", a spus Puşcaş.

PDL-istul a mers până acolo încât a ajuns să se întrebe dacă, în căutarea profitului, municipalitatea va mai fi interesată de stimularea programului de reabilitare a blocurilor.

Cristian Puşcaş a apreciat că un CET pe gaz va aduce facturi dincolo de nivelul pe care îl va putea suporta orădeanul de rând, cerând Primăriei să ofere oamenilor o alternativă. "În ce măsură se oferă soluţii alternative? Întreb: s-a gândit administraţia locală la posibilitatea oferirii de alternative la renunţarea la contractul cu CET sau de a sprijini cetăţenii într-o formă sau alta?", s-a întrebat retoric Puşcaş, completând: "Nu vreau să creez scenarii apocaliptice, dar mi-e teamă că o să ajungem să ne încălzim cu lemne în apartamente".

PDL-istul a mai precizat că, în opinia sa, ideea unui sistem de facturare "binom", despre care a mai vorbit şi în campania electorală pentru alegerile generale, ar fi potrivită. Conform propunerii sale, consumatorii ar plăti în funcţie de câte grade are apa pe care o folosesc într-un anumit interval orar. Ideea a fost catalogată ca nefezabilă de critici, pentru că ar presupune investiţii imense în contorizarea apartamentelor şi schimbarea unei importante părţi din circuitul de termoficare.

Fără polemici

Contactat de BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan a refuzat să intre în polemică cu tânărul arhitect democrat liberal. "Proiectul a fost prezentat public, noi ne-am făcut nişte calcule care sperăm să fie validate de realitate, mai multe nu vreau să declar", a spus edilul.

Ilie Bolojan a spus că municipalitatea a apelat la soluţia CET-ului pe gaz pentru că era singura finanţabilă. "Am avut de ales între a nu face nimic iar la iarnă să închidem centrala pentru că fiind poluantă nu mai putea funcţiona sau să facem ceva. De unde scoteam noi zeci de milioane de euro pentru a retehnologiza CET, pentru a înlocui magistralele cu pierderi şi pentru a asigura continuitatea furnizării de energie termică?", a întrebat primarul, de părere că intervenţia pedelistului este de natură politică.

Edilul a mai spus că PDL a condus Oradea vreme de 12 ani şi, în mod probabil, dacă ar fi avut soluţii viabile la problema termiei le-ar fi pus în aplicare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ andy
Au furat si pdl-istii si nu putin, dar porcaria asta de termocentrala pe gaz (asta este de fapt, o termocentrala ! Va produce energie electrica si abur) este 100% ,,penala", dupa o idee de bolos&bolovan. Au mintit ca ue nu da bani decat pt. centrale pe gaz ! UE da bani si pt. centrale pe carbune, doar ca sunt initial mai scumpe datorite sistemelor de filtrare, datorita rampelor de descarcare a carbunilor, a sistemelor de alimentare a focarelor sau datorita haldei de depozitare a cenusii. Dar toate aceste costuri palesc in fata pretului tonei de carbune, a faptului ca avem carbune din productia interna si nu depindem de rusi. Chiar daca am importa carbune, polonezii mai ca ni-l baga in focar si totul la un pret mai mult decat decent. Un citat elocvent din ZF, 13 mai a.c. :,,E.On, cel mai mare grup german de utilităţi, ar putea închide o termocentrală pe gaze naturale în care a investit 400 mil. euro după doar trei ani de funcţionare deoarece pierde prea mulţi bani în condiţiile în care operarea unităţilor pe cărbune este mai ieftină şi profitabilă." S-a auzit, nea ilie ? S-a auzit, raspopitule ?
Postat 25 Mai 2013, 11:04 de pinonel
matematica
In mod probabil, daca facem un calcul simplu, rezulta ca mafiotii din PDL nu prea au avut timp sa castige proiecte pe fonduri europene, pt simplul motiv ca nu eram inca in Europa. Tot atat de probabil e insa si ca aceeasi mafioti din PDL puteau gasi o groaza de alte solutii, mai ales ca aveau destul timp la dispozitie. Evident insa, intr-un mod cel putin la fel de probabil, nici mafiotii din PNL-USL nu se pot lauda cu mare lucru. Oriunde in lume, producerea energiei termice pe gaz e considerata cea mai costisitoare. Morala: plin de mafioti!
Postat 24 Mai 2013, 22:37 de andy
AI votat USL = ai votat saracie !!!
Pacat ! Pacat ca dealungul ultimilor 23 de ani am avut primari aventurieri, natangi, handicapati mintal, lenesi ,.... lipsiti de viziune, bun simt........ Numai gunoaie s-au perindat pe la conducerea PMO si acum acest vagabond politic pune punctul final asupra orasului. Dupa mandatele lui si infaptuirea regionalizarii o sa urmeze depopularea urbei din cauza preturilor la energia termica. CET-ul pe gaz este impotriva mersului actual . Germania, Marea Britanie in ultiumii 10 ani a repus in piata energia pe carbune numai un idiot merge pe cea mai scumpa energie posibila. Nu e alta energie mai scumpa decat cea pe gaz! PNL. PDL doua partide care au ingropat orasul Oradea.
Postat 24 Mai 2013, 12:55 de scortosul
Mandatul capatuirii
Asta cu sobele pe carbune e brevetata la Alesd deja, asa ca ar merge si la Oradea :)). Felicitari domnule Puscas. Luptati cu argumente si asta deranjeaza. De aceea nici nu intra in polemica cu dumneavoastra. Dar oamenii indragostiti isi mai pierd si uzul ratiunii. Si unde mai pui ca tre facuta zestre sotiei celei noi.
Postat 24 Mai 2013, 11:17 de Ioana Fasie
Sobe pe carbune
Proaspatul divortat castiga de doua ori, odata la studiul de fezabilitate si a doua oara in fata noii achizitii, se spune ca viitorul cumnat are o firma de sobe pe carbune, ajutandu-si viitoarele neamuri. Dar oradenii ? oradenii vor pierde de doua ori sau mai mult, pe langa celelalte multele ce mai conteaza. Domnu, sa-ti traiasca famelia.
Postat 23 Mai 2013, 21:23 de petru
Hotomanie ?! Spaga altoita pe PROSTIE !
Opiniile legate despre ce resursa va reprezenta viitorul energiei sunt impartite intre cea regenerabila, cea nucleara sau gazele naturale. Insa datele marilor companii de profil au dezvaluit cu totul altceva.CEO-ul companiei Peabody, Greg Boyce, sustine ca viitorul energiei se bazeaza pe carbune, deoarece acesta este combustibilul care a inregistrat cele mai mari cresteri, in ultima perioada, potrivit Business Insider. Carbunele este cea mai ieftina surse enegetica, costul fiind de aproximativ 3 dolari/MMbtu (echivalentul a 293,1 KWh) si va mai scadea. Comparativ, gazul natural costa circa 10 dolari/mmbtu in Europa si 15 dolari/ mmbtu in Asia. In Romania, pretul huilei importate a fost de 85 lei/gicalaorie (1 gigacalorie = 1,162 MWh), iar cel al gazelor naturale importate, de 157,30 lei/MWh. Conform unui raport al British Petroleum, Romania detinea, la finele anului trecut, rezerve de carbune de 291 milioane tone, suficiente pentru cel putin 100 de ani.
Postat 23 Mai 2013, 21:14 de bh
Hoţomănia majoră a perioadei !?!
A aflat şi Bolojan toate aceste lucruri dar insistă pentru că numai para-ndărătul de la licitaţia realizării studiului de fezabilitate, pentru cei peste 53 miloane euro ce ar trebui consumaţi, i-ar asigura lui, viitoarei soţii şi viitorului copil aflat deja în burta mamei, o casă decentă pe dealurile Oradei.
Postat 23 Mai 2013, 19:59 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON