URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2018, 13:35

Patru noi focare de pestă porcină în Bihor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În localitatea bihoreană Olosig au fost descoperite patru focare noi de pestă porcină africană. Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, probele recoltate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au confirmat evoluţia acestor noi focare, ele fiind studiate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

"De asemenea, în baza activităţilor specifice de supraveghere şi control al zonelor de restricţii, în cursul zilei de 11.07.2018 s-a notificat suspiciunea evoluţiei unor noi focare la porcii domestici în localităţile Olosig, Cherechiu, Cheşereu, Cubulcut şi Sânnicolau de Munte, respectiv la porcii mistreţi din Marghita şi Cubulcut", arată DSVSA.

Ca urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru stabilirea şi adoptarea noilor zone de restricţie, supraveghere şi control. Aşa cum se procedează în aceste cazuri, specialiştii DSVSA Bihor au decis punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Dată fiind gravitatea acestei boli şi consecinţele ei, DSVSA solicită sprijinul şi implicarea cetăţenilor. Aceştia sunt rugaţi să colaboreze şi să anunţe fără întârziere veterinarii şi autorităţile locale orice caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoştinţă.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (30 de capete de suine în focare confirmate). (…) Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai arată comunicatul.

De precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, primele cazuri de pestă porcină au fost raportate luni, când DSVSA Bihor a anunţat că virusul a fost identificat într-o gospodărie din comuna Abrămuţ. Iniţial, au fost interzise târgurile de animale din Marghita şi Sălard, însă, în cursul zilei de miercuri, Prefectura Bihor a anunţat închiderea tuturor târgurilor de animale de pe raza judeţului, ca de altfel în întreaga ţară, ca urmare a evoluţiei şi extinderii epidemiei de pestă porcină.

Mădălina Sim,
Studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Domnilor (şi Doamnelor), treziți-vă!: ”Dacă mai mulți ar fi făcut lucrurile așa cum trebuie, România ar fi arătat altfel” – Transavia.
I. ”…în baza activităților specifice de supraveghere și control al zonelor de restricții, în cursul zilei de 11.07.2018 s-a notificat suspiciunea evoluției unor noi focare la porcii domestici în localitățile Olosig, Cherechiu, Cheșereu, Cubulcut și Sânnicolau de Munte, respectiv la porcii mistreți din Marghita și Cubulcut”, arată DSVSA.” 1. Încă un rezultat al activității preventive pe care au desfășurat-o de când lucrează la DSVSA Bihor profesioniști ca Dănuţ Ioan Lung, sau Szalo Mureşan Dumitru Paul, respectiv cât au lucrat, unii ca tov. Mircea Gelu Budău. II. ”Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (30 de capete de suine în focare confirmate). (…) Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, mai arată comunicatul. 1. Şi așa se papă banii din contribuțiile/impozitele populimii bihorene, care muncește din greu pentru un venit lunar net de sub 1,800÷2,000 lei. Dacă doamnele amazoane din Guvernul României: Viorica Dăncilă şi Olguţa Vasilescu s-ar uita şi pe Declaraţiile de avere reale ale unor numiți politici/consilieri superiori DSVSA, ca și cei sus-amintiţi, unii și prolifici consultanți (în timpul serviciului?), ar înțelege mai bine cum acţionează ”Statul paralel” în domeniul SVSA, respectiv le-ar da dreptate, încă o dată, celor de la ”Transavia”: ”Dacă mai mulți ar fi făcut lucrurile așa cum trebuie, România ar fi arătat altfel” III. În loc de concluzii: 1. Doamnelor și domnilor din conducerea PSD, treziți-vă! Vreți să ne întreacă finlandezii și la capitolul populație?
Postat 13 Iulie 2018, 23:55 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON