URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2018, 15:59

Alertă veterinară: Pesta porcină a ajuns şi în Bihor, o gospodărie din Abrămuţ a rămas fără animale, târgurile din Marghita şi Sălard au fost închise

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat, luni, că în urma unei anchete epidemologice desfăşurate de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din satul Crestur, comuna Abrămuţ, judeţul Bihor.

"Conform procedurilor, DVSVA Bihor a luat imediat măsuri punând sub supraveghere sanitară veterinară exploataţia, impunând restricţii de mişcare şi efectuând dezinfecţia exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Potrivit acesteia, au fost prelevate probe de la 57 de porci morţi şi sacrificaţi.

De asemenea, Prefectura afirmă că specialiştii Centrului Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea acestei peste porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, şi a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii târgurilor de animale din Marghita şi din Sălard, zone apropiate focarului declarat de PPA.

Prefectura precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact economic, tocmai fiindcă este interzisă comercializarea animalelor cu pestă porcină.

La finalul lunii trecute, DSVSA Bihor avertizase că epidemia de pestă porcină s-a apropiat de zona judeţului, fiind semnalată în Satu Mare şi în Ungaria, făcând totodată recomandări pentru evitarea îmbolnăvirii animalelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Virusul pestei porcine africane/Risc biologic ridicat vs Consilier superior-consultant
I. ”Prefectura Bihor a anunţat, luni, că în urma unei anchete epidemologice desfăşurate de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din satul Crestur, comuna Abrămuţ, judeţul Bihor.” 1. Probabil, că nici pe acolo nu prea au umblat cu controlul preventiv/conform, respectiv cu consultaţia, bravi dottore veterinari ca: Mureşan Szalo Dumitru Paul, de la Trinom (UDMR-PPMT-PCM). Dacă exploataţia/gospodăria nu o fi avut autorizaţie sanitar veterinară, sau măcar un aviz de principiu, cu atât mai mult. Adică cum menționa şi acum vreo 10 ani, în prezenţa verişoarei(?) sale, Doina, unul dintre groparii multor locuri de muncă de la fosta Cominca” Oradea, nu se deranjează cu controlul acolo unde nu există autorizaţie SV, sau aviz de principiu. Adică, mai pe înțelesul populimii plătitoare de taxe şi impozite, care îi asigură salariul, cu cât riscul/pericolul este mai mare/ridicat, dar nu există autorizaţie SV, sau aviz de principiu, cu atât controlul (şi consultația) sunt mai …rare. Sau deloc. 2. Don Moţoc, iar ”mură în gură” de la alţii? II. O întrebare pentru actualii şi foştii numiţi politic de la DSVSA Bihor: În contextul în care în jud. Bihor sunt unități de procesare/prelucrare a cărnii, care aduc din import (ex: Ucraina ş.a.) şi comerț intracomunitar, cantități mari carne, inclusiv în stare congelată şi pe unde unii, ca dottore Szalo, umblă asiduu cu controlul (și cu …consultația?), acolo este totul Ok în realitate? Nu de alta, dar riscurile nu prea ţin seama de ce carnet de partid ai, cu cine ţi-ai făcut documentaţia HACPP, pe cine ai ”omenit”, sau cu ce inspector te-ai …consultat. Evident, gratuit. Şi Salmonella, Listeria Monocytogenes, sau virusul pestei porcine africane, ştiu de ce! PS ”Doar adevărul ne va vindeca!” - Oana Zamfir Stancu. Probabil și de ...pesta porcina!
Postat 11 Iulie 2018, 02:12 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON