URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2022, 08:05

Patrick în atac: La 17 ani, orădeanul Patrick Gânţe este olimpic la matematică şi fotbalist la AS Roma! (FOTO)

Patrick în atac: La 17 ani, orădeanul Patrick Gânţe este olimpic la matematică şi fotbalist la AS Roma! (FOTO) SPRE ROMA! Abia împlinise 16 ani când, primind o şansă importantă, Patrick s-a mutat la Roma, încurajat de părinţii săi, Amelian şi Carmen, şi de sora mai mică, Anne-Marie
Patrick în atac: La 17 ani, orădeanul Patrick Gânţe este olimpic la matematică şi fotbalist la AS Roma! (FOTO) GOL-TRICK. De când a ajuns la AS Roma, orădeanul a marcat atât pentru echipa U17, cât şi pentru cea de U18 a clubului 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"La început, ne mai împiedicam noi şi de linia albă...", spune tatăl fotbalistului orădean Patrick Gânţe despre adolescentul care la 17 ani se poate mândri deja cu realizări importante.

Deşi chiar el recunoaşte că n-a avut talent nativ, Patrick şi-a antrenat alte calităţi, între care isteţimea şi sârguinţa. Rezultatul? Este olimpic la matematică, admis de pe acum la facultate în Oradea, şi totodată una dintre speranţele celebrului club de fotbal AS Roma, pentru a cărui echipă de juniori obţine victorii... 

Ronaldinho de mic 

Cum a apărut pasiunea pentru fotbal a lui Patrick Gânţe, atacant al echipei de juniori U18 de la AS Roma? A fost transmisă din tată-n fiu! "Aveam vreo 2 ani când mi-a cumpărat o minge şi un echipament pe mărimea mea al lui Ronaldinho de la Barcelona", a povestit Patrick, într-o vizită la redacţia BIHOREANULUI, cât s-a aflat la Oradea, în vacanţa competiţională.

De altfel, pe când era de-o şchioapă, îşi însoţea tatăl la meciurile pe care acesta le juca alături de prieteni pe terenuri sintetice. "Se juca mereu şi cu mine. Pe la 6 ani m-a întrebat dacă vreau să fac fotbal cu adevărat", spune adolescentul. Răspunsul a fost un categoric "Da!". 

Patrick a început, astfel, antrenamentele alături de echipele de copii ale Oradiei, care şi-au schimbat denumirile de-a lungul anilor, devenind în final Academia de fotbal CSM Oradea. În primii ani a fost mai mult o joacă, dar pe măsură ce a crescut şi-a luat pasiunea în serios, dedicându-i timp şi efort. "Talent n-am avut deloc!", spune fără ocolişuri fotbalistul. "Am avut doar calităţile fizice, înălţime, apoi şi forţă, care m-au ajutat. Cu mingea nu eram aşa bun. Exersam mult, inclusiv cu tati. Aşa că, la mine a fost mai mult muncă, nu talent...", povesteşte el. 

Un vârf autentic 

Pe la 10-11 ani, au apărut primele rezultate, Patrick arătându-şi veleităţile de atacant şi trimiţând deseori mingea în plasă în turneele pentru copii. Pentru a fi cât mai bun, micuţul făcea, încă de pe atunci, separat de antrenamente, şi pregătire fizică. În paralel, a încercat şi baschet, şi tenis, dar pasiunea de suflet i-a rămas fotbalul. 

Că a arătat calităţi ieşite din comun o arată şi faptul că a fost convocat, la doar 14 ani, pentru câteva meciuri la echipa de seniori a Oradiei, CAO 1910. "Este un vârf autentic, având calităţi fantastice din punct de vedere fizic, tehnic şi o inteligenţă de joc peste medie", spunea despre el antrenorul echipei, Florin Fărcaş. 

Speranţă la Roma 

În februarie 2020, după ce abia împlinise 16 ani, Patrick Gânţe a fost transferat de la Academia CSM Oradea la AS Roma prin intermediul impresarului Cătălin Sărmăşan, care îl propulsase în atenţia italienilor. 

Scouterii care caută jucători de perspectivă l-au văzut jucând în Naţionala U15 a României, unde fusese selectat după ce la Turneul Speranţelor a înscris 9 goluri în 6 meciuri. La scurt timp, a fost chemat în probe atât la AS Roma, cât şi la Liverpool, iar echipa italiană l-a şi vrut pe loc. 

De aproape doi ani încoace, Patrick locuieşte în suburbia oraşului etern, jucând ca atacant central, un post ce i se potriveşte ca o mănuşă şi datorită înălţimii sale, de 1,94 m. Întâi pentru echipa U17, iar apoi pentru U18, aflată în fruntea campionatului pentru juniori, a înscris goluri, răsplătind astfel încrederea clubului. Cum vede acest salt? "E o răsplată pentru toată munca pe care am depus-o şi o motivaţie în plus", spune, serios, adolescentul. 

Sfaturi de la Chivu

De când e în Italia, i-a întâlnit pe mulţi dintre jucătorii echipei mari a clubului AS Roma, antrenate de José Mourinho, printre care Tammy Abraham, Nicolò Zaniolo sau Lorenzo Pellegrini. 

Tot în Italia, s-a întâlnit în mai multe rânduri cu un fotbalist emblematic al României, Cristian Chivu, care şi-a luat mereu în serios pasiunea, chiar şi pe culmile gloriei, la fel cum vrea să facă şi tânărul orădean. "Mi-a spus să fiu mai agresiv", dezvăluie Patrick sfatul primit de la fostul internaţional român, acum antrenor la echipa "Primavera" (U19) a clubului Internazionale Milano. 

Ce ţintă are atacantul? "Vreau să ajung la o echipă de top!", spune el. Până acolo, mai sunt meciuri de jucat şi goluri de marcat, dar Patrick nu se fereşte de provocări...

Olimpic la Mate 

În paralel cu viaţa solicitantă de sportiv, tânărul excelează şi la şcoală. A terminat gimnaziul la Şcoala Dacia, iar acum este elev în clasa a XII-a la Liceul Onisifor Ghibu din Oradea. "De mic, regula părinţilor mei a fost: «Dacă nu ai note bune, nu mergi la fotbal!»", îşi aminteşte adolescentul. 

Cel mai mult îi place matematica, mai ales pentru că există mereu o modalitate logică de a rezolva exerciţiile şi problemele. De altfel, la Olimpiada de Matematică a obţinut locul III pe judeţ, ceea ce i-a asigurat deja, dacă şi-l va dori, un loc la Facultatea de Matematică - Informatică în Oradea. "Se trezea la ora 6 dimineaţa să repete lecţiile, să se asigure că nu rămâne în urmă", spune Amelian, tatăl său. 

De când s-a mutat în Italia, orădeanul face ore online. De altfel, o bună parte dintre ele s-au ţinut oricum aşa pentru toată clasa, din cauza pandemiei. Patrick s-a obişnuit cu faptul că în fiecare zi are şcoală, se pregăteşte de Bacalaureat, merge la antrenamente cu echipa, apoi şi la cele individuale, continuând şi sesiuni de pregătire fizică în sală. Nu are încă 18 ani, dar a înţeles că fără sacrificii nu apar nici reuşitele. Nici pe teren, nici în afara lui... 


TALENTELE BIHORULUI 
Spre alte zări

Patrick Gânţe nu este singurul fotbalist bihorean lansat în fotbalul european de impresarul Cătălin Sărmăşan, fost jurnalist sportiv la BIHOREANUL. Unul dintre bihorenii ajunşi în top este George Puşcaş, fotbalistul român al anului 2019, atacant al echipei naţionale, fost jucător al Internazionale Milano, care joacă acum pentru clubul Reading din liga a II-a a Angliei.  "Au trecut vreo 12 ani de când l-am întâlnit prima oară. Era un copil blonduţ, cu ochi mari albaştri, foarte atent la tot ce se întâmplă în jur. Îi plăcea la nebunie golul şi ştia să se bucure de el cu o sinceritate dezarmantă. Nu am intuit atunci cât de mult îmi va influenţa viaţa şi cariera, dar am fost mereu convins că George e special", arăta Cătălin Sărmăşan după ce Puşcaş fusese declarat fotbalistul anului în România.

Un alt jucător bihorean propulsat în Europa este mijlocaşul Claudiu Micovschi, ajuns la Avellino (Serie C, Italia). Tot în Peninsulă joacă şi fundaşul Ricardo Fărcaş, fiul antrenorului echipei CAO, care a trecut pe la Arsenal Elite Academy şi Ajax Academy, iar acum e legitimat la ACN Siena (Serie C). În vara acestui an, tânărul Luca Popa, impresariat tot de Sărmăşan, a semnat un contract pe 3 ani cu clubul Venezia FC din Serie A. Alţi juniori se află şi ei în vizorul cluburilor italiene, în această perioadă fiind în teste la Torino alţi doi orădeni, Kovacs Mark şi Andrei Moga. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sapienza
Ce - i atipic la acest băiat e modestia. Rar găsești un olimpic intelectual (în general) sau sportiv de succes care sa nu fie cu nasul pe sus. Felicitări și celor ce l - au educat.
Postat 14 Ianuarie 2022, 18:15 de User anonimizat
Mens sana in corpore sano!
Stiau ceva romanii !!!!!! pentru cei slabi, La Imperiu m-am gândit! Felicitãri !!!!!
Postat 14 Ianuarie 2022, 14:19 de iahim
Felicitari!
Multa forta si sanatate sportivului! E un exemplu pentru copii si adulti deopotriva! Felicitari parintilor pentru eforturile depuse!
Postat 14 Ianuarie 2022, 09:57 de Sustin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON