URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 15:31

Oradea ocupă locul doi în ţară la gestionarea gunoaielor. Vezi cum stă față de prima clasată!

Colectarea selectivă începe să dea rezultate: Oradea ocupă locul doi în ţară la capitolul gestionării gunoaielor.

La numai un punct distanţă de Sibiu!

Potrivit Raportului naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor municipale la nivelul reşedinţelor de judeţ, municipalitatea orădeană a obţinut 70 de puncte din 100 posibile, fiind la numai un punct diferenţă de prima clasată.

"Municipiul Oradea a obţinut locul II pe ţară în cadrul primului clasament care arată cum stau reşedinţele de judeţ la capitolul privind gestionarea deşeurilor. În urma monitorizării şi evaluării, Oradea a obţinut un punctaj de 70 de puncte din 100, la doar 1 punct distanţă de municipiul Sibiu, care s-a clasat pe locul I cu 71 de puncte", se menţionează într-un comunicat transmis joi de Asociaţia Act for Tomorrow.

E loc de mai bine!

Potrivit comunicatului, Oradea se numără printre puţinele reşedinţe de judeţ care au depus eforturi pentru conformarea la normativele gestionării deşeurilor.

"Oradea alături de Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc şi Iaşi se numără printre acele municipalităţi care respectă legislaţia într-o mare măsură şi fac eforturi pentru a creşte calitatea şi performanţa serviciilor publice privind gestionarea deşeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenţie şi management al deşeurilor", a transmis asociaţia.

Chiar şi aşa, pentru îmbunătăţirea performanţei, raportul recomandă municipalităţii orădene colectarea deşeurilor în cinci fracţii în loc de trei, organizarea de programe de educaţie în şcoli pentru reducerea şi colectarea separată a deşeurilor precum şi dotarea tuturor şcolilor cu infrastructură de colectare separată.

"Nu există suficientă implicare"

Raportul naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociaţia Act for Tomorrow şi Vellenes Fellesorganisasjon cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România a fost lansat în prezenţa Ministrului Mediului, Tánczos Barna.

"Principalele concluzii ale studiului arată că toate reşedinţele de judeţ au dificultăţi în gestionarea deşeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalităţi tratează gestionarea deşeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislaţiei minime. Nicio reşedinţă de judeţ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximumul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obţinut de Sibiu şi Oradea", se menţionează în comunicat.

Potrivit ministrului mediului, Tánczos Barna, raportul trage un semnal de alarmă în privinţa problemei gestionării deşeurilor.

"Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităţilor. Există o prăpastie între primele şi ultimele poziţii. Distanţa uriaşă între cei care se implică şi cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităţilor din zonele respective", a spus Barna.

Potrivit ministrului, România dispune de "sume consistente" prin PNRR pentru creştera capacităţii de reciclare.

"Vom finanţa 15 platforme mari pentru zonele urbane, unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, metal, plastic, lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic. Vor fi peste 13.000 de astfel de insule, pentru oraşe, şi peste 550 de centre de aport voluntar", a spus Barna.

Suplimentar, Administraţia Fondului pentru Mediu are la dispoziţie un buget de 220 milioane euro pentru creşterea capacităţii de reciclare pentru toate tipurile de deşeuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oradea stă relativ mai bine la colectarea deșeurilor, chiar dacă salubrizarea lasă încă de dorit.
Județul însă e la un nivel catastrofal, pentru că Bolojan spre exemplu habar nu are de legislație și de faptul că selectiv înseamnă și colectare la volum și/sau greutate de la clienți.
Postat 24 Iunie 2022, 11:04 de KP
Idioti
Adica voi faceti competitii pe spinarea cetatenilor ca sa ce??? Prin nemunca nu sunt performante doar ipocrizie!!!
Postat 24 Iunie 2022, 10:25 de User anonimizat
Sehr Gutt ... halucinez, deci exist
Bun, dar acest onorant loc 2 nu se recompenseaza cu ceva amenzi? [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/amenda-record-pentru-nereciclare-suma-uriasa-pe-care-oradea-trebuie-sa-o-plateasca-la-fondul-de-mediu-155546.html ]
Postat 23 Iunie 2022, 23:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON