URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2018, 10:38

Oradea ieri, Oradea azi: Tururile cicliste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1960. Pedalând prin comunism

Ciclismul este practicat în Bihor de decenii bune. În septembrie 1960 aici s-a desfăşurat etapa a şaptea a Turului ciclist al Republicii Populare Române, programată între Oradea şi Cluj, pe o distanţă de 146 km. În total, Turul însemna 1.600 km de pedalat, participanţii reprezentând şase ţări.

Etapa orădeană a început prin "întâmpinarea" cicliştilor veniţi dinspre Timişoara pe stadionul Libertăţii, pentru ca startul următoarei etape să se dea în Piaţa Republicii (azi Piaţa Ferdinand).

"Străzile frumos pavoazate, simpatia cu care publicul i-a înconjurat pe sportivi, au creat sâmbătă şi duminică dimineaţă, la plecarea lor, o atmosferă sărbătorească", nota ziarul Crişana.

Primirea cicliştilor în Oradea fusese catalogată drept cea mai frumoasă de către reporterul de atunci al TVR, Ion Mureşeanu. Câţiva mii de orădeni au luat parte la plecarea cicliştilor către Cluj, alţii încurajându-i pe participanţi pe străzile ce duc spre ieşirea din oraş. Grupul a rămas compact până în Corniţel, iar urcarea din Piatra Craiului a fost dificilă. Cel mai rapid ciclist a ajuns în Cluj cu un avans de o oră şi 39 de minute faţă de restul plutonului.

2018. Turul Ciclist al Bihorului

Deşi vremurile s-au schimbat, tururile cicliste rămân o competiţie atractivă, precum şi o modalitate de a descoperi locuri interesante.

Din acest motiv, în 2016 a fost organizată prima ediţie a Turului Ciclist al Bihorului, competiţie care se desfăşoară în judeţ şi care a reunit mii de participanţi în trei ediţii. Turul se desfăşoară la începutul verii şi cuprinde mai multe etape, atât startul cât şi sosirea având loc în Piaţa Unirii din Oradea.

În 2018, Turul a cuprins trei etape: prima pe relaţia Oradea - Aleşd - Oradea (80 km), a doua până la Stâna de Vale, pe o distanţă de 86 km, plus un tur prin centrul Oradiei (de 1,9 km), iar a treia de 171 km, din Oradea spre Săcueni - Marghita - Aleşd şi retur.

Competiţia face parte din circuitul European Tour şi are loc sub egida Uniunii Cicliste Internaţionale. La start se înscriu echipe din mai multe ţări, în 2018 concurând 22 de echipe din România şi din Ungaria, Italia, Moldova, SUA, Franţa, Marea Bitanie. Competiţia are şi rolul promovării unor obiective turistice din judeţ, precum Băile Felix, Valea Ierului, Valea Barcăului, Stâna de Vale şi Munţii Bihorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON