URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2018, 09:05

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Spitalului Municipal Gavril Curteanu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1969. Un spital pentru copii

În anii ’60, odată cu dezvoltarea oraşului şi construirea cartierului Rogerius, a apărut necesitatea ridicării unui nou spital, dedicat exclusiv copiilor, al căror număr era în continuă creştere. Odată cu proiectarea Zonei de Vest, s-a optat pentru amplasarea aici a unui "centru de cartier" cu caracter medical, destinat să satisfacă necesităţile întregii regiuni.

Piatra de temelie a Spitalului Unificat de Copii, cum a fost botezat atunci, a fost pusă în anul 1965, acolo fiind, înainte, un teren mlăştinos, format prin scurgerea Pârâului Sălbatic. "Imaginaţi-vă o construcţie în formă de T, pe o suprafaţă de 8 hectare. În corpul principal, lung de 90 metri, ascensoarele urcă şi coboară 11 etaje, iar în celălalt corp de clădire, 5 etaje", aşa era descrisă noua "perlă" a zonei de vest a Oradiei, în presa vremii.

Spitalul a fost prevăzut cu secţii de chirurgie şi pediatrie, respectiv o policlinică, unde se puteau efectua până la 800 de consultaţii zilnic. Staţionarul era astfel conceput încât să răspundă atât necesităţilor regiunii Crişana, cât şi, în caz de nevoie, ale regiunii vecine, Maramureş. Spitalul a fost dat în folosinţă în anul 1969.

2018. Complex medical iar în şantier

Unitatea sanitară a funcţionat ca Spital de Copii până în anul 2010. Începând cu 1 ianuarie 2011, în urma unificării cu vechile spitale de neuropsihiatrie, pneumoftiziologie şi boli infecţioase, a devenit Spitalul Municipal al Oradiei, ulterior primind numele medicului bihorean Gavril Curteanu.

Proiect de modernizare a Spitalului Municipal din OradeaSpitalul are în prezent atât secţii de pediatrie, cât şi pentru adulţi, iar 2013 a fost inaugurată o parte a unui nou corp de clădire, ce găzduieşte Centrul Oncologic. Investiţii numeroase au fost făcute în ultimul deceniu în modernizarea secţiilor spitalului, respectiv în dotarea lor, dar şi a laboratoarelor cu aparatură medicală performantă.

În scopul creşterii capacităţii de spitalizare, la începutul acestui an a fost prezentat un proiect de extindere, de 17 milioane euro, care presupune construcţia unui nou corp de clădire, pe 6 niveluri, dedicat exclusiv secţiilor de pediatrie. Transformarea Spitalului Municipal într-un complex medical cuprinde şi edificarea unui imobil de locuinţe pentru medicii rezidenţi, care ar urma să se învecineze cu o clădire administrativă şi amfiteatru pentru studenţi. Construcţia blocului a început deja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lifturile actuale trebuie inlocuite URGENT
cand se vor schimba lifturile de la spitalul de copii? sunt oribile si complet depasite calitativ si temporal.
Postat 13 Mai 2018, 16:16 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON