URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2023, 10:33

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II, centrala în locul căreia va răsări fabrica de anvelope (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1989. Fabrica de energie

În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică.

Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.

Ideea s-a conturat abia către 1980, dar s-a optat tot pentru o centrală pe cărbuni, amplasamentul fiind în sud-estul oraşului, în capătul de atunci al străzii Ogorului.

Noua centrală era deja în construcţie în 1982, fiind proiectată cu trei grupuri a câte 50 MW fiecare. Grupul 1 a intrat în funcţiune în 1987, Grupul 2 în 1988, iar Grupul 3 în 1989, ansamblul având să furnizeze energie electrică şi termică pentru zona industrială de pe Calea Clujului, estul Oradiei şi Sânmartin cu cele două staţiuni.

A fost construit un drum de legătură din plăci de beton între strada Nufărului, ieşirea către Sânmartin şi noua incintă industrială. Pentru aprovizionarea centralei cu cărbuni a fost construit un triaj feroviar pe linia dinspre Oşorhei, unde erau garate vagoanele de marfă.

2023. Va fi uzină de anvelope

CET II a funcţionat numai un deceniu, fiind închis în anul 2002, când întreg personalul a fost disponibilizat.

În anii 2000, Termoelectrica a încercat s-o vândă, dar fără reuşită. Ajunsă în patrimoniul Ministerului Finanţelor, centrala, menţinută întreagă, dar degradată, a făcut obiectul mai multor tentative de vânzare.

Ani de zile, cele 140 de hectare ocupate de centrală şi de depozitul de cenuşă nu au găsit muşterii, inclusiv Primăria exprimând o intenţie de a le cumpăra.

În 2016, firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti au cumpărat de la lichidatorul Termoelectrica toate activele CET II, au demolat clădirile şi au valorificat materialele astfel obţinute. Firmele au făcut şi ecologizarea haldei de cenuşă şi zgură care a aparţinut centralei.

Terenul complet eliberat şi curăţat şi-a găsit investitor în toamna anului 2022.

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunţat o investiţie de 650 milioane euro în primă fază pentru construirea unei fabrici de anvelope auto în locul fostei centrale.

Ea este proiectată cu o capacitate de producţie de 6 milioane de anvelope pe an, număr care s-ar putea tripla în anii următori, facilitatea industrială fiind concepută în trei etape. Lucrările de construcţie au început în luna mai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Închis pe vremea lui Filip. Gândirea PSD
Am citit articolul și speram să găsesc ceva și legat de proasta idee de a închide centrala. Deci avem două centrale, una din '66, alta din '89. Orice gândire logică spune că dacă vrei să închizi una, închizi cea veche. Că ai costuri de întreținere mai mici la una mai nouă. Ei bine, au închis pe cea nouă. Cu siguranță la fier vechi valora mai mult cea nouă. Între asta și cartierul Luceafărul... Și-a dat examenul Filip. Da uite că știe legea împărțirii și a scăpat de problemele oamenilor răi...
Postat 23 Iulie 2023, 07:56 de Vio_427
Interesant.
'Noua centrală era deja în construcţie în 1982, fiind proiectată cu trei grupuri a câte 50 Kw fiecare'. Putere motor DACIA 1310: 63 cp la 5250 rot/min / 46 kW.
Postat 22 Iulie 2023, 18:36 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON