URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
28 Decembrie 2016, 17:01

Cădere spectaculoasă: Coşul de fum de la CET II a fost demolat (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub privirile a sute de orădeni, coşul de fum de la fosta centrală de termoficare din Nufărul a fost pus la pământ, miercuri după amiază, în jurul orei 15.45. Proprietarii, adică asocierea de firme Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, au decis să demoleze fosta centrală, pentru a ridica aici un parc industrial.

Spectaculoasa misiune, realizată de firma OGS Consulting Exploziv, a fost programată pentru ora 15.30, iar cu treizeci de minute înainte pe şoseaua de centură erau deja zeci de maşini oprite, iar curioşii îşi căutau cel mai bun punct de observare.

Foarte mulţi dintre ei au ales câmpul din partea estică a fostei centrale, de unde nimic nu le-a obturat privirea sau camerele de fotografiat şi filmat. De toate vârstele, spectatorii au răbdat cu stoicism vântul aprig care sufla. Alţii au urcat dealul de lângă calea ferată din spatele CET II, inclusiv cu maşinile de teren, iar de acolo au aşteptat înfriguraţi spectacolul.

Focurile de avertizare, care au anunţat demolarea CET-ului, s-au lăsat aşteptate. Doar după ce agenţii de la Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală Oradea au oprit traficul pe centură, cu aproximativ 10 minute după ora anunţată, s-au auzit primele sunete de sirene. Apoi, lângă coşul de fum au fost trase focuri de avertizare, iar la baza lui a fost pornit focul menit să declanşeze dărâmarea.

Întreaga procedură a fost atent pregătită şi supravegheată, mai cu seamă că în turn s-au aflat nu mai puţin de 44 de kilograme de explozibil.

Apoi, inevitabilul s-a produs: după un foc de artificii care însă, din pricină că afară era lumină, s-a observat mai greu, turnul fostului CET a început încet să se încline spre direcţia sudică, ca şi cum era în reluare.

Construcţia uriaşă de 160 de metri înălţime s-a făcut una cu pământul într-un nor uriaş de praf în doar zece secunde. Unda de şoc astfel creată s-a resimţit la câteva sute de metri distanţă. Din măreţul coş de fum a mai rămas în curtea centralei un morman de moloz şi fiare.

Imediat după, spectatorii s-au dispersat spre case, bucuroşi că au avut ocazia să vadă live o asemenea misiune specială. Cu jumătate de gură, un domn trecut de prima tinereţe şi-a spus of-ul la plecare: păcat că n-au fost legaţi de coşul de fum şi politicienii corupţi ai ţării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
1989-2016
Cam atat reusim noi sa facem,in ultimii 27 de ani.
Postat 29 Decembrie 2016, 08:30 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON