URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2010, 12:12

Oradea ieri, Oradea azi: În 1870, incendiile se anunţau prin bătăi de clopote. Azi, la 112

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1870. Clopotele a incendiu băteau...

Deşi rolul lor era esenţial, pompierii nu se regăseau la finele veacului XIX pe lista angajaţilor Primăriei, care cuprindea, de pildă, poliţiştii. Pe fiecare stradă, 20 de bărbaţi aveau obligaţia de a interveni la incendii, iar alţi doi să alarmeze populaţia. Ei nu erau plătiţi, însă exista o altă funcţie importantă, plătită de Primărie: o persoană stătea în turnul Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae şi anunţa incendiile prin bătăi de clopote, fiecare cartier având un anumit număr de bătăi.

În 1872 se constituie prima asociaţie a pompierilor voluntari, iar în 1880 a luat fiinţă prima unitate de pompieri profesionişti. În 1900, aceasta a fost dotată cu telefon, iar punctul de observare s-a mutat, în 1904, în turnul Primăriei.

Aici, locul de pază era dotat cu telefon legat la cazarma pompierilor, astfel că nu mai era nevoie de clopote. Sistemul modern nu a fost pe placul orădenilor, în concepţia cărora un incendiu trebuia adus la cunoştinţa tuturor, fiind de datoria morală a fiecăruia să ajute, după puterile sale. Reclamaţiile au curs la Primărie, astfel că în acelaşi an s-au restabilit şi vechile semnale de incendiu: clopotele...

03 pompieri.jpg2010. Număr unic, servicii multiple

În zilele noastre, pompierii bihoreni activează în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", în cadrul căruia funcţionează un Centru operaţional, care monitorizează, evaluează, înştiinţează, avertizează, dă prealarma şi alerta, şi coordonează tehnic intervenţiile din situaţiile de urgenţă.

 Tot în cadrul ISU există şi Inspecţia de prevenire, care avizează, autorizează, informează, îndrumă şi controlează populaţia în legătură cu prevenirea situaţiilor de urgenţă. De asemenea, ISU are trei grupuri de intervenţie, în Oradea, Marghita şi Salonta, având în componenţă detaşamente, staţii şi gărzi de intervenţie.

În fine, ISU mai are în structură şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), cu personal specializat în acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Azi nu mai bat clopotele, toate evenimentele care necesită intervenţia pompierilor, poliţiştilor sau Ambulanţei fiind anunţate la numărul unic 112.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON