URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2020, 14:40

Oradea ieri, Oradea azi: Ideea transformării orașului de pe Crișul Repede în stațiune termală datează de 50 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1973. Oradea, staţiune termală

Existența resurselor de apă termală în subsolul zonei Oradea a creat oportunități, între care înființarea Băilor Felix și a Băilor 1 Mai, dar a născut și idei îndrăznețe, precum transformarea unei părți a orașului în stațiune balneară. Ea a fost prezentată în presa locală în iunie 1973 de către arhitectul Carol Orban, președintele comisiei permanente pentru arhitectură și sistematizare a Oradiei.

Acesta pleca de la argumentul clinic al beneficiilor apei termale, pentru care cererea era în creştere. Arhitectul aprecia că după atingerea limitei de 12.000 de locuri, Băile nu mai puteau oferi servicii medicale și recreative de calitate, iar atenția autorităților trebuia să se îndrepte spre oraș.

Oradea putea dezvolta un profil balnear și turistic alături de cel industrial, Orban sugerând astfel alinierea la profilurile unor orașe occidentale. Investiții în infrastructura necesară - spații de cazare și tratament, amenajări turistice - ar fi costat cu o treime mai puțin decât în Felix, iar arealul propus pentru declararea ca stațiune ar fi fost de la vechiul ștrand până la Hotelul Dacia (foto), Dealul Ciuperca și șanțul Cetății.

2020. Idee relansată

Intenția declarării Oradiei stațiune turistică și termală a revenit după anul 2015, când referendumul pentru alipirea comunei Sânmartin, cu tot cu Băile Felix și 1 Mai, a fost invalidat. Demersurile au avut loc în 2019, astfel încât, în luna mai 2020 o parte a orașului, mai exact centrul istoric, de la Catedrala Romano-Catolică până la Universitate, și coridorul Crișului Repede a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes național.

În plus, în septembrie 2020, Primăria a depus la Ministerul Sănătății documentația necesară pentru ca 476,64 de hectare, adică un sfert din suprafața urbei, să primească statutul de stațiune balneară, principalul argument rămânând calitățile curative ale apei termale din zonă.

Dublul statut va ajuta municipalitatea și firmele să acceseze finanțări structurale europene și guvernamentale suplimentare, dedicate dezvoltării infrastructurii turistice. Între intențiile deja declarate se numără transformarea ștrandului Ioșia-Nord într-un centru SPA cu grădină termală și construirea unui pod pietonal peste Crișul Repede, lângă hotelul Double Tree by Hilton, la care se poate adăuga construirea de noi baze pentru tratament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
servicii si beneficii pentru oradeni, prioritar
este minunat ca se incearca dezvoltarea orasului pe toate planurile posibile. trebuie tinut minte clar urmatorul aspect: primii beneficiari ar trebui sa fie oradenii! serviciile si beneficiile ar trebui sa fie accesibile intai de toate noua, locuitorilor acestei zone!
Postat 16 Noiembrie 2020, 10:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON