URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2020, 14:40

Oradea ieri, Oradea azi: Ideea transformării orașului de pe Crișul Repede în stațiune termală datează de 50 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1973. Oradea, staţiune termală

Existența resurselor de apă termală în subsolul zonei Oradea a creat oportunități, între care înființarea Băilor Felix și a Băilor 1 Mai, dar a născut și idei îndrăznețe, precum transformarea unei părți a orașului în stațiune balneară. Ea a fost prezentată în presa locală în iunie 1973 de către arhitectul Carol Orban, președintele comisiei permanente pentru arhitectură și sistematizare a Oradiei.

Acesta pleca de la argumentul clinic al beneficiilor apei termale, pentru care cererea era în creştere. Arhitectul aprecia că după atingerea limitei de 12.000 de locuri, Băile nu mai puteau oferi servicii medicale și recreative de calitate, iar atenția autorităților trebuia să se îndrepte spre oraș.

Oradea putea dezvolta un profil balnear și turistic alături de cel industrial, Orban sugerând astfel alinierea la profilurile unor orașe occidentale. Investiții în infrastructura necesară - spații de cazare și tratament, amenajări turistice - ar fi costat cu o treime mai puțin decât în Felix, iar arealul propus pentru declararea ca stațiune ar fi fost de la vechiul ștrand până la Hotelul Dacia (foto), Dealul Ciuperca și șanțul Cetății.

2020. Idee relansată

Intenția declarării Oradiei stațiune turistică și termală a revenit după anul 2015, când referendumul pentru alipirea comunei Sânmartin, cu tot cu Băile Felix și 1 Mai, a fost invalidat. Demersurile au avut loc în 2019, astfel încât, în luna mai 2020 o parte a orașului, mai exact centrul istoric, de la Catedrala Romano-Catolică până la Universitate, și coridorul Crișului Repede a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes național.

În plus, în septembrie 2020, Primăria a depus la Ministerul Sănătății documentația necesară pentru ca 476,64 de hectare, adică un sfert din suprafața urbei, să primească statutul de stațiune balneară, principalul argument rămânând calitățile curative ale apei termale din zonă.

Dublul statut va ajuta municipalitatea și firmele să acceseze finanțări structurale europene și guvernamentale suplimentare, dedicate dezvoltării infrastructurii turistice. Între intențiile deja declarate se numără transformarea ștrandului Ioșia-Nord într-un centru SPA cu grădină termală și construirea unui pod pietonal peste Crișul Repede, lângă hotelul Double Tree by Hilton, la care se poate adăuga construirea de noi baze pentru tratament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
servicii si beneficii pentru oradeni, prioritar
este minunat ca se incearca dezvoltarea orasului pe toate planurile posibile. trebuie tinut minte clar urmatorul aspect: primii beneficiari ar trebui sa fie oradenii! serviciile si beneficiile ar trebui sa fie accesibile intai de toate noua, locuitorilor acestei zone!
Postat 16 Noiembrie 2020, 10:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON