URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2018, 10:16

Oradea ieri, Oradea azi: Cartierul Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Cartier în creştere

Numele cartierului Ioşia provine de la un sat care a existat în apropierea Oradiei. La începutul secolului XX, aici erau doar terenuri agricole, mărginite de "Cartierul Păsărilor", de albia pârâului Peţa şi de calea ferată spre Salonta. Odată cu reforma agrară din anul 1921, în această zonă, dar nu numai, statul a dat locuri de casă celor care doreau să-şi ridice un cămin.

Parcelarea s-a făcut prin respectarea unor principii urbanistice clare, precum trasarea de străzi concentrice şi liniare, realizarea de spaţii verzi, reglementarea înălţimii caselor etc. Străzile au fost făcute din pământ sau piatră şi numerotate, dar fără iluminat public şi canalizare.

Primele imobile au apărut în "Colonia Ioşia" în anii ´20, la început în număr redus, dar apoi din ce în ce mai mare. După 1930, Primăria acorda anual zeci de autorizaţii de construire atât cetăţenilor de etnie română, cât şi celor maghiari şi evrei. Familiile româneşti au dominat, însă, peisajul. În general, casele construite în Ioşia în această perioadă erau modeste, din chirpici şi cărămidă, cu una, două sau trei camere, dispuse pe un singur nivel.

2018. Asfalt în tot cartierul

Pe lângă locuinţe, în Ioşia interbelică au apărut şi alte clădiri, între care Biserica romano-catolică Sfânta Tereza, construită în 1934. De asemenea, pe actuala stradă Oneştilor a fost amenajat un canal de inundaţie, care n-a putut însă opri o viitură în 1940, astfel că Ioşia a fost inundată. Primăria a cerut atunci sprijinul orădenilor pentru ajutorarea sinistraţilor şi repararea locuinţelor.

În perioada postbelică, cartierul a fost de câteva ori în vizorul autorităţilor ce doreau sistematizarea sa totală, însă doar extremitatea dispre Calea Aradului şi o mică parte din Piaţa Devei au fost mobilate cu blocuri. Zona Ioşia-Nord este o "extensie" relativ modernă a cartierului, primele blocuri fiind ridicate aici în perioada comunistă.

Până atunci, zona era exclusiv agricolă, pe unde vechii locuitori mergeau cu animalele la Criş, la adăpat. Întregul cartier a avut mulţi ani o problemă de infrastructură rutieră, multe străzi fiind asfaltate abia după anul 2010. Totuşi, transportul public deserveşte zona din anii ´70. În prezent, cartierul este în continuare în "renovare", în zona străzii Oneştilor construindu-se numeroase blocuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
BA>>.
Ba astia sustin ca si germana e un dialect unguresc iar franceza este o maghiara timpurie! Nu am aflat inca opinia lor despre latina. Stie cineva?
Postat 30 Mai 2018, 01:48 de scortosul
Un iosiot.
Ca de obicei confundati Oradea si nu numai cu Mongolia...Numele de Iosia provine de la intrarea in cartier unde fetele nu puteau fi insotite decat de baieti din cartier adica io si ea. Acolu nu au existat si nu exista unguri decat cel mult doua trei familii pe strada.
Postat 28 Mai 2018, 13:38 de Ducustrigacucu
Ca de obicei...
Ca de obicei, se refuză să se menționeze denumirea de origine maghiară (Őssi - Ioșia - = "Străvechi"). Atitudine de doi bani..
Postat 28 Mai 2018, 11:09 de Buitre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON