URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2024, 18:33

Oradea a reciclat 40% din deșeurile aruncate anul trecut, dar este încă departe de ținta europeană. Cât vom plăti penalizare pentru deșeurile abandonate la haldă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2023, aproape 40% dintre deșeurile aruncate de orădeni au fost valorificate sau reciclate, conform datelor de bilanț prezentate miercuri de șefii Direcției Tehnice din Primărie.

Reușită record

Mai precis, anul trecut, Oradea a trimis la depozitul județean de deșeuri 56.300 de tone de deșeuri, dintre care 39.700 de tone au ajuns pe haldă, în timp ce restul au fost reciclate sau valorificate în alte forme. De asemenea, Oradea a mai trimis 14.700 de tone de deșeuri la stația de tratare mecano-biologică, unde acestea au fost sortate și deshidratate.

În total, Oradea a colectat 75.000 de tone de gunoaie, din care 18.100 de tone au fost reciclate și 12.160 de tone au fost valorificate energetic. „Procentul de reciclare este de 40%, iar obiectivul era de 60%. Eu zic că s-au făcut totuși pași mari”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, miercuri, într-o conferință de presă.

Pentru că nu și-a îndeplinit obiectivul, Primăria va plăti către Administrația Fondului de Mediu o penalizare în valoare de 844.625 lei.

Merită menționat, însă, că este cea mai mică contribuție datorată de Oradea pentru că nu reciclează destul, cu excepția anului 2021, când, din cauza unui vid legislativ, nicio primărie din România n-a fost penalizată pentru neîndeplinirea țintelor europene. De pildă, în 2020, Oradea a plătit amenzi de 1,8 milioane lei, iar anul trecut de 973.000 de lei.

Urmează verificări

Îmbunătățirea rezultatelor de reciclare poate fi atinsă doar prin colectarea separată a deșeurilor, iar în acest context Primăria va continua să verifice felul în care orădenii aruncă gunoaiele, așa cum a făcut-o și în 2023.

„Campania de verificare a modului de aruncare a deșeurilor va continua, lucrăm la o procedură în acest sens, pentru că am dori să ne axăm pe o mai bună colaborare cu asociațiile de proprietari. Am avut întâlniri cu președinții de asociații, tocmai pentru că regulamentul de salubritate este acum în consultare publică, și încercăm să ne axăm pe partea de conștientizare, apoi să trecem la avertismente, amenzi”, a declarat directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa (foto), în aceeași conferință de presă.

Altfel spus, Primăria caută metode prin care să-i educe pe orădenii de la blocuri, înainte de a-i amenda pentru că amestecă deșeurile.

În 2023, conform bilanțului Direcției Tehnice, 1.246 de persoane fizice din Oradea și 55 de asociații de proprietari au fost sancționate pentru că nu au aruncat deșeurile corect.

De asemenea, în acest an, Primăria continuă concursul de reciclare din școlile orădene, „10 cu felicitări”, demarat anul trecut.

Plătești cât arunci, dar cum?

Întrebați cum vor face astfel încât și orădenii de la blocuri să plătească pentru cât aruncă, un principiu economic care acum este introdus doar la casele din Oradea, reprezentanții Primăriei au admis că nu au o soluție salvatoare. La case, orădenii plătesc în funcție de volumul pubelei și de cât de des o scot în stradă, dar pentru blocuri nu s-a identificat o soluție de facturare distinctă a locatarilor din apartamente.

În prezent, niciun oraș din România nu a găsit o soluție bună pentru taxarea locatarilor de la blocuri diferit, în funcție de cantitatea sau volumul deșeurilor, deși legea prevede că acest principiu este obligatoriu în toată România. „În țara noastră, la zona de blocuri, nu există o bună practică. În schimb, am studiat modele existente în țările europene, care nu sunt foarte multe, și împreună cu operatorul de salubritate lucrăm la partea de elaborare a unui regulament pentru implementarea principiului economic «plătești cât arunci», pe care îl vom supune consultării publice”, a precizat Popa.

În așteptarea ecoinsulelor

Directoarea a mai spus că, în prezent, nici la casele din Oradea această regulă nu este respectată. „Nici în zona de case nu se plătește pentru câte deșeuri se generează, pentru că deșeurile nu mai ajung în pubele. S-a constatat că foarte multe pubele nici nu sunt citite (n.r. nu au microcipurile scanate, lucru care se petrece odată cu golirea lor) și, pentru că este imposibil să nu produci deșeu, este clar că aceste deșeuri au ajuns în altă parte, poate la containerele asociațiilor de proprietari”, a declarat directoarea tehnică adjunctă.

Primăria speră că cele 375 de ecoinsule pe care Administrația Fondului de Mediu le va cumpăra pentru Oradea, în cadrul a două proiecte finanțate prin PNRR, și unde orădenii de la blocuri ar urma să arunce deșeuri doar după scanarea unei cartele de acces, va rezolva aceste probleme, măcar parțial, pentru că aceste incinte digitalizate vor acoperi abia o treime din necesarul Oradiei, care are în prezent peste 800 de țarcuri metalice pentru deșeuri în jurul blocurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Autodenunt!
Prin prezenta recunosc ca nu am scos tomberoanele de aproape un an (de platit platesc, da' asta e alta poveste, tine de parchetari!). De 2/3 ori pe luna merg la platforma cu fractiile sortate gata. Dureaza cateva minute. Dovada: numarul de inmatriculare al masinii. Asa am evitat multe neplaceri. Doar un exemplu: unul/unii au aruncat in tomberonul vecinului cateva sticle. Comunitarii, chiar si fara pistol, l-au amendat.
Postat 08 Februarie 2024, 10:24 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON