URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2023, 19:50

Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş

Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Una dintre ucrainencele portretizate de Asociația Caritas Eparhial este profesoara de limbă și literatură ucraineană, Liudmyla Onishchenko
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Maryna Akulenko
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Daria Pushkarevska
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Mariia Zalizniak
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Olha Andrushchak
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Olga Taranukha
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Veronika Bostan
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş Viktoriia Duzhnikova
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Din persoane vulnerabile, beneficiare ale serviciilor sociale locale, astăzi ele sunt cele care oferă ajutor semenilor afectaţi de aceeaşi suferinţă".

Aceasta este descrierea a opt ucrainence, care de câteva luni își ajută semenii lucrând ca voluntare, portretizate de Caritas Eparhial cu ocazia zilei de 8 Martie.

„Sunt 8 femei pentru 8 Martie, 8 femei ucrainence, colegele noastre, care au făcut un pas uriaș, într-o țară străină, în condițiile vitrege oferite de consecințele unui război nedrept: din persoanele vulnerabile, beneficiare ale serviciilor sociale locale, astăzi ele sunt cele care oferă ajutor semenilor afectați de aceeași suferință”, explică, într-un comunicat transmis luni, Caritas Eparhial.

Potrivit informării, cele opt femei sunt implicate în activităţile Centrului de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO) al ONG-ului, înființat în 2022, iar, cu ajutorul lor, fundaţia reușește să comunice rapid cu refugiații care le cer ajutor. 

Olga Taranukha (foto stânga) este învăţătoare la şcoala improvizată creată de ONG pentru micuţii din ciclul primar și gimnazial care au ajuns în Oradea împreună cu părinţii sau rudele lor.

"Ea a venit din satul Pysarivka, raionul Sumy, din Ucraina în România din cauza războiului. A venit aici cu fiica cea mică în vârstă de 16 ani, căutând o salvare şi o stabilitate pentru a-şi putea aduce aici apoi soţul şi pe fiica cea mare care, de curând, s-a căsătorit. Ne amintim cu drag primele zile ale Olgăi la centru: hotărâtă să mute munţii din loc pentru a fi de folos semenilor săi. A fost şi este implicată în tot ce ţinea de organizare, nerăbdătoare să ofere din experienţa şi priceperea ei celor micuţi care au îndrăgit-o repede şi i-au sărit în braţe", se arată în comunicat.

Cea de-a doua ucraineancă prezentantă de ONG este psiholoaga Olga Andrushchak (foto dreapta), care la începutul războiului a fugit din Cernăuţi, iar la scurt timp a ajuns în oraşul de pe Criş. "Este apreciată de beneficiarii CICRO pentru că le oferă o linişte sufletească pe care au pierdut-o odată cu primele alarme ale războiului, îi ajută să învingă temeri şi să găsească noi orizonturi, noi aspiraţii", au mai scris reprezentanţii Caritas.

Viktoriia Duzhnikova (foto stânga) a participat la mai multe proiecte de tineret organizate de Caritas. "Le sunt foarte recunoscătoare tuturor românilor şi concetăţenilor pentru ajutorul acordat, pentru educaţia copiilor, pentru cazare şi, bineînţeles, pentru şansa de a munci aici. Acum lucrez la CICRO cu copii de clase primare. Multă muncă minuţioasă şi grea cu copiii, dar care întotdeauna merită", a spus Viktoriia, potrivit aceluiaşi comunicat.

Liudmyla Onishchenko (foto principală) este din Mykolaiv, Ucraina. Din octombrie anul trecut, munceşte la programul de tip after school al ONG-ului pentru elevii de liceu care trăiesc în Oradea. Ea este profesoară de limba şi literatura ucraineană.

Maryna Akulenko (foto dreapta), absolventă de Drept şi cu master în psihologie, ţine cursuri de psihologie pentru elevii de gimnaziu de la şcoala ucraineană a Asociației Caritas.

Profesoară în cadrul aceleiaşi şcoli este şi Mariia Zalizniak, de numai 22 de ani, din regiunea Doneţk, care încearcă să-i motiveze pe elevii săi şi să le stimuleze dorinţa de a învăţa.

"Acum locuiesc aici şi am ocazia să lucrez într-o şcoală ucraineană cu copii ucraineni. În fiecare zi mă trezesc şi ştiu sigur că şi departe de casă pot fi de folos ţării mele şi compatrioţilor mei. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a activa profesional, de a întâlni oameni noi şi de a mă adapta într-o ţară nouă", mărturiseşte Mariia (foto stânga).

Daria Pushkarevska (foto dreapta) este originară din Irpin și, de la începutul acestui an, predă matematică la şcoala ucraineană Caritas. "Nu am mai lucrat cu copii până acum, dar sunt foarte bucuroasă că soarta m-a adus împreună cu ei. Ei inspiră şi încarcă pozitivitate. Mă bucur că pot fi de folos", a povestit refugiata.

De refugiaţii adulţi care cer ajutorul ONG-ului se ocupă Veronika Bostan (foto stânga). Ea se ocupă de comunicarea cu cei care găzduiesc ucraineni în oraş şi caută cazare pentru refugiații care poposesc în urbe.

"Este dispusă, de fiecare dată, să intermedieze dialoguri, să-i ajute pe cei depăşiţi de greu să găsească soluţii potrivite prin care să redobândească o linişte pierdută acum mai bine de un an, iar echilibrul lor fragil să se transforme, cât de curând, într-o stabilitate de neclintit", au mai transmis reprezentanţii Caritas Eparhial.

În total, în asociaţie, lucrează 42 de femei de mai multe naționalități, iar alte 66 sunt voluntare în diferite proiecte şi programe ale fundației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON