URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2023, 15:37

Operație dificilă la Spitalul Județean din Oradea, pentru extirparea unei tumori de 4 centimetri din gura unui pacient (FOTO)

Operație dificilă la Spitalul Județean din Oradea, pentru extirparea unei tumori de 4 centimetri din gura unui pacient (FOTO) sursa foto: Spitalul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din patru medici ai Spitalului Județean din Oradea specializați în chirurgia buco-maxilo-facială a extirpat o tumoră de 4 centimetri din gura unui pacient, care nu doar că îi afecta aspectul feței, ci îi și îngreuna posibilitatea de a mesteca și, mai ales, se putea transforma într-una canceroasă.

Tumoră cu risc oncologic

Potrivit unei informări a unității sanitare, intervenția a avut un grad de dificultate ridicat, fiind realizată la începutul acestei luni, pe 4 aprilie.

Pacientul, în vârstă de 59 ani, a fost diagnosticat cu o formațiune tumorală la nivelul glandei parotide (n.r. - responsabilă de producția de salivă) drepte. „Având un diametru de aproximativ 4 centimetri, tumora afecta fizionomia și masticația pacientului, iar în timp putea să prezinte un risc de creștere în dimensiune și evoluție canceroasă”, precizează un comunicat al Spitalului Județean.

Potrivit acestuia, medicii au decis efectuarea unei așa numite parotidectomii superficiale, adică extirparea tumorii, dar și „decuparea” părții din glanda parotidă aflată deasupra acesteia.

Dificultatea intervenției în asemenea situații este dată de faptul că, pentru a putea face parotidectomia, chirurgii trebuie să facă incizia așa încât să nu afecteze nervul facial, pentru a nu-l leza, situație în care pacientul poate rămâne cu o pareză, în acest caz pe partea dreaptă a feței.

„Medicii au efectuat o incizie de aproximativ 18 cm pe partea dreaptă a feței pacientului, primul obiectiv fiind identificarea nervului facial drept pentru a diseca de-a lungul lui. După identificarea nervului, s-a excizat formațiunea tumorală împreună cu porțiunea glandei parotide aflată deasupra tumorii”, arată purtătorul de cuvânt al spitalului, Lisa Crăiuț.

„Intervenția a avut loc în data de 4 aprilie și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul a fost externat la două zile după operație, fiind în stare favorabilă”, mai menționează reprezentanta unității.

Operațiile dificile, o rutină

Intervenția a fost realizată în urma unei colaborări între personalul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL și cel al Secției ATI, iar echipa operatorie a fost formată din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, Dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială și Dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară și medic rezident chirurgie stomatologică și maxilo-facială, echipa fiind coordonată de către dr. Iuliu Moldovan, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială.

În cadrul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL se efectuează intervenții chirurgicale cu diferite grade de complexitate, care includ traumatismele părților moi și dure de la nivelul feței, tumorile de la nivelul feței, cavității bucale și regiunii cervicale (gât) și patologia infecțioasă de la acest nivel, patologia glandelor salivare, patologia sinusurilor maxilare și a articulației temporo-mandibulare, patologia dureroasă de la nivelul feței și leziunile dento-maxilare.

De la începutul anului curent, în Spitalul Județean au fost efectuate mai multe intervenții cu un grad de complexitate ridicat în specialitatea chirurgie buco-maxilo-facială, precum reducerea și imobilizarea fracturii complicate de mandibulă prin osteosinteză, excizia glandei submandibulare, excizia unei tumori faciale și reconstrucția cu lambou regional cervical, îndepărtarea unei formațiuni tumorale de la nivelul mandibulei prin hemirezecție de mandibulă cu dezarticulare, evidare ganglionară laterocervicală și submandibulară și reconstrucția defectului post-operator.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări!
Am fost operata de domnii dr. Precup si Bumbu, doi doctori minunati, care isi practica meseria la un nivel inalt si trateaza pacientii pe masura! Pot spune ca mi-au salvat viata si le multumesc! Felicitari pentru tot!
Postat 10 Aprilie 2023, 22:10 de Ralu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON