URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2019, 10:39

"O mare greşeală"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefii Judeţului s-au conformat zicalei "Dă-i românului, Doamne, mintea cea de pe urmă". Joia trecută au anunţat că au alocat "câteva sute de mii de lei" pentru un studiu de prefezabilitate în baza căruia să fie făcut unul de fezabilitate şi apoi, nu se ştie când, proiectul tehnic pentru renovarea clădirii căreia orădenii încă îi spun "Policlinica Mare".

Un arhitect a şi fost la şedinţa Consiliului Judeţean să explice, în mare, ce presupune lucrarea: repararea faţadelor şi acoperişului, plus recompartimentarea interioară. În ritmul actual de finanţare, a precizat specialistul, ar fi gata, însă, abia peste patru ani (spre comparaţie, refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, devastat de incendiul din vara trecută, va fi încheiată în trei).

Estimarea a luat în considerare ipoteza că mai-marii judeţului chiar ar vrea, cu sinceritate, ca impozantul imobil să fie repus în valoare cât mai grabnic, ceea ce nu-i deloc sigur. E greu de uitat că, după ce predecesorii lor, Radu Ţîrle şi Cornel Popa, s-au judecat cu Ordinul Mizericordian şi cu Autoritatea Naţională pentru Retrocedări ca să păstreze imobilul în proprietatea judeţului, şefii de acum ai CJ au avut tot felul de idei creţe privind destinaţia acestuia.

Pásztor Sándor, care intenţiona să cumpere Băile Rimanóczy fără să explice niciodată de ce, voia pur şi simplu să vândă palatul, iar Ioan Mang să-l facă ba magazin de lux, ba hotel de cinci stele, în niciun caz sediu administrativ judeţean. "Ar fi o mare greşeală, pentru că am bloca centrul oraşului cu toţi cei care vin la CJ şi la instituţiile din subordine", pretindea Mang pe 17 iulie 2017, cu "argumentul" că zona Republicii nu are locuri de parcare. A ignorat şi existenţa parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie, şi planul Primăriei de a construi încă una la Spitalul Militar, ba chiar şi evidenţa că însăşi curtea fostei Policlinici e suficient de întinsă pentru a asigura mai multe locuri de parcare decât există în sediul actual, din Parcul Traian.

Anul trecut, Pásztor a lansat şi ideea reabilitării clădirii printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii, instituţie care n-a fost capabilă să dea măcar un leu pentru salvarea altor clădiri de patrimoniu, precum casa natală a lui Constantin Brâncuşi ori cea a lui Vasile Alecsandri. Şi de intenţia asta s-a ales praful. Aţi mai auzit ceva despre ea? Evident că nu, ci doar că CJ a încheiat anul 2018 cu un excedent de 99,88 milioane lei, bani pe care n-a fost în stare să-i cheltuie!

E de salutat că barem acum, la aproape trei sferturi din mandat, şefii CJ au făcut un mic pas pentru refacerea fostei Policlinici Mari. Dacă nu aruncă doar praf în ochii oamenilor, îi vor face şi pe ceilalţi, mai departe. Altfel, prea s-ar asemăna cu şmecherii de la Compania de Drumuri, care tot fac studii de fezabilitate, dar şosele niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Repet...
Repet ceea ce am mai spus pe aici: pe holurile ministerului culturii din Romania limba oficiala vorbita este limba maghiara! Asa ca degeaba asteptati voi romanilor ceva pe linia ministerului culturii, nu sunt bani numai pentru hUDMR!
Postat 02 Aprilie 2019, 12:15 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON