URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 13:07

O autostradă fără noroc

O autostradă fără noroc sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar trăi Ştefan cel Mare, discursul lui despre autostrada Transilvania ar suna cam aşa: "Autostrada nu e a mea şi nici a copiilor noştri, ci a urmaşilor urmaşilor noştri!". Acum câteva luni, spuneam că cei de la CNAIR şi onorabilul Beni Rus ne-au mâncat cinci ani din viaţă cu porţiunea de autostradă de la Suplac la Chiribiş...

Te cruceşti ce minţi sumar mobilate zac pe la CNAIR! Au scos tronsonul la licitaţie, după care câştigătorul trebuia să facă proiectul tehnic, să vadă cât costă refacerea lucrărilor rămase în paragină de pe vremea Bechtelului. Din păcate, însă, hoţul nu a căzut la învoială cu prostul, şi acum aflăm că contractul s-a anulat.

Le-au trebuit doi ani geniilor de la Companie să-şi dea seama că toată povestea e tristă şi cu final previzibil. În schimb, domnul Rus cred că jubilează, că dacă ar fi rămas cu contractul nereziliat, risca să dea chix la punerea lui în operă.

La ora actuală, firma lui a mai câştigat un tronson din autostrada Transilvania, e pe primul loc la Centura Aleşdului şi mai are şi alte lucrări în derulare. Nici dacă revine la meseria de bază, şofer pe Rabă, nu-l văd pe domnul Rus să le poată duce pe toate la bun sfârşit în termenii contractuali. Că de-abia s-a chinuit cu ciotul de autostradă de la Borş, iar reparaţiile drumurilor de pe malul stâng al Crişului au fost lăsate de izbelişte.

Din păcate, există multe firme create parcă anume pentru a încurca lucrurile. Iar legislaţia e suficient de permisivă ca acestea să insiste în a întârzia lucrările. Deja celebra Asfamixt a renunţat la asfaltarea unor străzi în Oradea, fără ca pentru asta să fie dată afară de la toate licitaţiile, și acum văd că iar se bagă în seamă.

Nu demult, Cătălin Drulă, singurul ministru adevărat din Guvernul de tristă amintire al lui Florin Cîţu, atrăgea atenţia că tronsonul de autostradă ce leagă Sălajul de Bihor a fost licitat la finele lui 2020 şi încă nu s-a ajuns nici măcar la desemnarea celor 6 firme care intră în finală. Oare ce fac angajaţii din Compania de Autostrăzi? Iau salariile doar o dată la doi ani, aşa cum şi livrează deciziile de atribuire a lucrărilor?

Eu zic să anulăm toate lucrările de pe Autostrada Transilvaniei şi să ne consolăm cu gândul că n-am avut noroc cu această megainvestiţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
hm
' Acum câteva luni[...]'. tot atunci ziceam si eu ca mai bine le da banii care i-i vor si ne invatam minte la contracte altfel pierdem timp si autostrada asta e foarte importanta.
Postat 15 Mai 2022, 23:15 de nihil
Ce face Rus e evident.
Subliciteaza, cere recalculare, abandoneaza. Un procedeu raspandit la cei in insolventa sau cu alte probleme. Ar trebui blocat definit de la lucrari publice.
Postat 15 Mai 2022, 05:45 de CalinWn
Rușine.
Rușine Guvernul României! Rușine CNAIR! Rușine Rus!
Postat 14 Mai 2022, 23:22 de Unomcetatean
Pe Beni il doare
in cur de autostrada. Il intereseaza doar banii. Dl Chirila, legislatie nu este pt ca nu se vrea. Daca s-ar face o legislatie beton, care sa protejeze investitia si implicit beneficiarii ei, catatenii Romaniei, nu s-ar mai putea da atata spaga. La licitatie firmele depun dosarele, se evalueaza ofertele si se declara castigatorul licitatiei. Dupa urmeaza contestatiile, insa unele firme fac contestatii doar de dragul de a face si de a trage o tzeapa concurentei castigatoare. Cazul se judeca 1-2 ani, timp in care nu se poate construi nimic. Dupa care in 99% din cazuri, firma care a facut contestatia pierde si procedeul de licitare se reia pt ca intre timp s-au schimbat preturile, conditiile, legislatia sau ce mai vreti voi. Inca vreo 2 ani! Cine pierde? Noi, cetatenii! Fraierii de serviciu! Daca ar fi o prevedere legislativa care ar stipula ca in cazul unei contestatii, firma contestatara trebuie sa depuna o garantie bancara in procent de 10-15% din valoarea contractului, pe care o va pierde in cazul in care instanta de judecata considera contestatia neintemeiatea, ar fi cu totul altfel. Lucrurile s-ar misca mai repede. Trebuie de asemenea interzise la banul public toate firmele in asocieri sau de sine statatoare care au castigat contracte si nu le-au dus la final in termen si in parametri! Sa lase pe altii care pot. Ar mai fi multe de spus dar sunt altii la butoane, nu decid eu.
Postat 14 Mai 2022, 20:20 de Kid
Noi suntem fara noroc, nu autostrada!
In loc de fara noroc puteam trece idi*ti, era mai corect! Cum sa lasi toti escr*cii sa(-ti) bage bete-n roate?! In loc sa faci o lista neagra cu ei, sa nu mai poata face afaceri cu statul in urmatorii 99 de ani, tu le dai alte lucrari. ,,Astăzi, 6 mai, a fost semnat contractul pentru realizarea Centurii Aleșd. Documentul a fost semnat la Aleșd de către Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, și Marius Marta [director executiv la Drum Asfalt], reprezentantul asocierii de firme care va executa lucrările. [...]Varianta de Ocolire Aleșd va fi realizată de asocierea formată din firmele Drum Asfalt [detinator e Floare PETROI] și Trameco[...!]. Valoarea contractului este de 74,8 milioane lei, fără TVA."
Postat 14 Mai 2022, 14:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON