URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2022, 15:50

O adolescentă din Oradea este voluntarul anului la Caritas Eparhial (FOTO)

O adolescentă din Oradea este voluntarul anului la Caritas Eparhial (FOTO) Voluntarul anului 2021 a fost Naomi Oros (mijloc) premiată de episcopul greco-catolic Virgil Bercea la gala Caritas Eparhial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O adolescentă din Oradea, Naomi Oros, a fost desemnată drept "Voluntarul anului" la gala Caritas Eparhial, în cadrul căreia sunt premiaţi la începutul fiecărui an cei mai implicaţi şi activi voluntari ai ONG-ului.

Evenimentul a avut loc săptămâna trecută, joi, în format online - pe paltforma Zoom - şi fizic, câţiva dintre voluntari şi reprezentanţi ai Caritas întâlnindu-se la cantina asociaţiei.

Cea de-a 16-a ediţie a galei a avut ca motto "Voluntariat în pandemie". În total, 69 de voluntari activi au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc muncind 2.467 de ore în slujba aproapelui.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a subliniat cât de important este serviciul voluntar în această perioadă pandemică. "Ceea ce dumneavoastră faceţi, mai ales în condiţiile acestea, este un lucru extraordinar. Pentru că, vedeţi, cât de mult ne-am îndepărtat unii de alţii, cât de mult ne-am închis unii faţă de alţii, cât de mult ne este frică unora de alţii dar, cu toate acestea, mai sunt şi oameni care au tenacitatea de a face binele, oameni cu adevărat liberi. Iar dumneavoastră, care ştiţi să faceţi voluntariat, sunteţi oameni liberi, liberi în Domnul. El ne-a redat această libertate şi demnitatea fiilor lui Dumnezeu", a spus Preasfinţitul, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori. 

La rândul său, preşedintele Caritas Eparhial, Olimpiu Todoran, a lăudat munca voluntarilor. "Inima unui voluntar este imensă. Limbajul lui este universal. Gesturile lui sunt tăcute, dar au un impact uriaş. Ori de câte ori un voluntar îşi întinde braţele pentru a-i ajuta pe alţii, el construieşte o punte de umanitate şi fraternitate. De fiecare dată când se angajează în binele comun, transmite un mesaj de dragoste şi prietenie socială întregii comunităţi", a transmis preotul. 

Pentru 2021, voluntarul anului a fost desemnată adolescenta Naomi Oros: pentru "implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".

Naomi este din Oradea, are 17 ani şi învaţă la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. În timpul voluntariatului, activităţile ei preferate au fost la cantina socială, unde a distribuit şi împachetat porţii de mâncare destinate sărmanilor şi a făcut curat în cantină şi la duşurile sociale. 

"Motivaţia mea de a face voluntariat este de a înţelege mai bine persoanele vulnerabile din comunitatea mea. Mai mult, este o activitate care mă scoate din rutină, mă pune în faţa unor situaţii noi, oferindu-mi oportunitatea de a învăţa despre viaţa altor oameni. Poveştile lor de viaţă mă inspiră şi mă ajută să-mi fac o idee concretă despre ce vreau să fac în viaţă pe plan profesional. Dorinţa mea cea mai mare este ca, prin activitatea mea, să am un impact pozitiv asupra mediului in care trăiesc", a spus voluntara, pentru BIHOREANUL


Vezi lista tuturor premianţilor:

Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceştia. În anul 2021, 29 de voluntari au realizat 2.032 de ore de voluntariat la Cantina socială.

Premiul s-a acordat voluntarului: Nicolae Vinter.

Premiul DUŞURI SOCIALE

Activitatea Duşurile sociale este unică pe plan local, o activitate pe care Asociaţia Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. Menţinerea igienei corporale prin accesul la Duşurile sociale previne creşterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile care primesc, săptămânal, necesarul efectuării duşului, dar şi un schimb de haine curate. În anul 2021, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă şi a hainelor, dar şi la curăţenia băilor, după efectuarea duşurilor de către persoanele fără adăpost.

Premiul s-a acordat voluntarei: Sarah Benţe.

Premiul CASA FRENŢIU

Prin intermediul programului "Adoptă un bunic sau o bunică", 10 voluntari "nepoţi adoptivi" au petrecut timp de calitate cu rezidenţii centrului, i-au însoţit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtăşit experienţe şi poveşti de viaţă, acumulând în acest sens 84 de ore de voluntariat.

Premiul s-a acordat voluntarei: Anca Oros Popa.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi din dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea în care trăieşte.

Premiul s-a acordat voluntarului: Andrei Horgoş.

Premiul COLECTA DE PAŞTI

La Colecta de Paşti din anul 2021 s-au implicat 34 de voluntari, care au desfăşurat 190 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 15.000 lei pentru cei nevoiaşi.

Premiul s-a acordat voluntarei: Diana Ungureanu Gaţu.

Premiul VOLUNTAR pentru o ZI

În cursul zilei de 23 Decembrie 2021 am avut alături o persoană care, alături de ceilalţi voluntari prezenţi, a oferit timp, grijă şi vorbe bune aproapelui. Dorim să vă mulţumim în mod special pentru că aţi parcurs un drum lung doar pentru a fi aici, alături de cei sărmani, într-un moment de sărbătoare.

Premiul s-a acordat voluntarei: Doina Crângaşu.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiţionala Colectă de Crăciun, în anul 2021 s-au implicat 16 de voluntari care au desfăşurat 96 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani în valoare de aproape 8.000 lei, pentru ca toți cei 150 de beneficiari ai asociaţiei să poată primi masa caldă şi pe parcursul anului 2022.

Premiul s-a acordat voluntarei: Keren Kovacs.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când eşti anunţat cu o oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent, când renunţi la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui.

Premiul s-a acordat voluntarei: Cristina Ivancov.

Premiul ADMINISTRATIV

Pentru respectarea măsurilor impuse de autorităţi, a fost necesar ca, anul acesta, Campania 3,5% şi Cutia de Crăciun să fie mutate exclusiv în mediul online. Drept urmare ne-am reorganizat, iar premiul pentru Administrativ ne-am gândit să îl acordăm pentru implicarea şi ajutorul în activităţile care au vizat magazinul şi depozitul de haine.

Premiul s-a acordat voluntarei: Georgiana Oana Costea.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Anul 2021 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care numără în prezent peste 30 de voluntari clovni-doctori activi. Voluntarii clovni au activat de-a lungul anului 2021, prin vizite la Centrul after school "Sfântul Martin" din Ioaniş, la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea şi prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor organizate de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea.

Premiul s-a acordat voluntarei: Elena Surugiu.

Premiul special VOLUNTARIAT ÎN PANDEMIE

În momente dificile, a ales să rămână alături de cei vulnerabili, de cei singuri, de cei în vârstă, de cei ai nimănui şi mai ales, alături de noi, pentru ca împreună să DĂRUIM! Unul dintre voluntarii activi ai asociaţiei noastre s-a implicat, a sprijinit şi a dăruit, alături de noi în perioada Pandemiei de Covid-19, hrana beneficiarilor Cantinei sociale. A participat zilnic la pregătirea şi distribuirea mâncării, beneficiarilor Cantinei sociale, acumulând în acest sens 936 ore de voluntariat.

Premiul s-a acordat voluntarei: Iuliana Dejeu.

Premiile SPECIALE Promovarea voluntariatului

Premiile speciale le oferim persoanelor care promovează asociaţia noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat şi prin propriul exemplu. De-a lungul anului 2021, am derulat activităţi de promovarea a voluntariatului şi acţiuni caritabile de colectare de alimente şi haine în instituţiile de învăţământ partenere. Aceste demersuri nu ar fi fost posibile fără o colaborare strânsă cu profesori dedicaţi, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar şi au asigurat informarea şi mobilizarea elevilor spre implicarea socială. Le suntem recunoscători şi le mulţumim pentru întreg efortul depus: CARMEN CHIŞ, ADRIAN TENCUŢIU, DANA MIHINCĂU, CAPRIŞ PATRICIA, ADRIANA MICLĂUŞ, MARIANA TODOREAN, FLORICA CREŢIU, GABRIELA SABĂU, KATALIN FLOREA, ANA MARIANA CLOP, GABRIELA VESCAN, CRISTIAN CIORBA!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON