URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2024, 12:42

Nu renunţă! Fermierii şi transportatorii din Bihor mărşăluiesc şi marţi, pe șoseaua de centură a Oradiei

Nu renunţă! Fermierii şi transportatorii din Bihor mărşăluiesc şi marţi, pe șoseaua de centură a Oradiei foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fermierii şi transportatorii bihoreni îşi continuă mişcările de protest. Oamenii mărşăluiesc şi marţi cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Oradiei și spun că nu vor renunța până când revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Marşul motorizat, la care participă circa 17 tractoare şi mai multe camioane şi maşini mici, este programat să se desfășoare între orele 12 și 16.

Coloana de utilaje, mai scurtă decât în zilele precedente, dar cu acelaşi efect de îngreunare a traficului, va urma traseul dintre sensurile giratorii de la intersecţia cu străzile Uzinelor şi Cazaban de pe inelul ocolitor al oraşului.

Protestatarii au pornit după ora 12 din parcarea de la Remarkt, de la ieșirea din Oradea spre Biharia.

"Suntem mai puţini decât în alte zile pentru că mulţi fermieri participă la un simpozion pe teme de agricultură, dar protestele vor continua şi în zilele următoare, iar vineri vrem să organizăm un miting mai mare", a declarat pentru BIHOREANUL fermierul Florin Ciurdariu.

În ciuda declarațiilor făcute luni seară de ministrul Agriculturii, care arăta că s-a ajuns la o înțelegere cu privire la 13 măsuri pentru ajutorarea fermierilor din România, Ciurdariu a precizat că fermierii nu vor renunța la proteste.

După cum BIHOREANUL a mai scris, fermierii şi transportatorii din întreaga ţară au început să iasă în stradă începând de săptămâna trecută nemulţumiţi de preţurile mari la combustibil, taxele de drumuri, asigurări şi impozite care îi împing în faliment.

Potrivit presei centrale, pentru marţi sunt anunţate marşuri de protest pe şoselele de centură a 13 oraşe mari din ţară printre care Bucureşti, Baia Mare, Bistriţa, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Suceava.

În paralel, au loc negocieri între reprezentanţi ai diferitelor ministere şi ai protestatarilor pentru detensionarea situaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mortul nu se mai întoarce de la groapă... că nu îl așteaptă dricul.
Nu înțeleg care este motivul comun pentru care agricultorii s-au alăturat protestului transportatorilor împotriva guvernului. O fi pe principiul: dacă nu putem să îl convingem măcar să îl zăpăcim? Problema cea mai gravă a agriculturii românești o reprezintă importurile care îi fac concurență neloială. lar breasla transportatorilor nu e străină de acestea, că doar nu vin cartofii din Polonia pe jos până la piață. Dar nu transportatorilor trebuie să le mulțumim pentru situație, ci băieților "deștepți" care au făcut praf industria românească de procesare. Mă feresc să îi numesc deștepți ca să nu se supere d-l Țiriac, care numai deștepți nu i-a numit pe cei în urma cărora nu mai rămâne nimic. De exemplu, înainte de aderarea la UE ni s-a explicat că trebuie să închidem toate abatoarele fiindcă nu se ridică la standardul european. Acum aflăm, cu stupoare, că Europa lucrează cel puțin cu dublu standard de calitate, iar ce ni se livrează nouă nu se ridică nici măcar la standardul pe care îl aveam noi înainte. Cine a avut cel mai mult de câștigat? Ni s-a spus că dacă vrem să câștigăm și noi ceva din agricultură trebuie să accesăm fonduri europene pentru înnoirea parcului de utilaje. Lucru extraordinar, alt fel mergi la proteste cu tractoare moderne, nu cu Universal 650. E ca și cum noi nu aveam bani nici de bilet la tren, iar Europa ne vine în ajutor. Ne imprumută cu bani să ne luăm pantofi, ca să nu urcăm ca țăranii cu cizme de cauciuc. Mă întreb, oare de ce s-au consumat atâtea fonduri europene pentru creșterea producției de dovleci? Probabil, ca să avem destule semințe de bostan pe care să le spargem cât stăm pe peron. Oricum, trenul agriculturii l-am pierdut demult. Trăiască importatorii!
Postat 16 Ianuarie 2024, 17:40 de User anonimizat
KP
Taci amu din gură nu te scoate.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:39 de Sandu2100
Ne luăm țara înapoi.
În 1877 am recuperat-o de la turci, în 1965 de la sovietici, în 1989 de la comuniști ... în 2024 va fi de la americani și apoi, în 2028, va fi ca ultim capitol al slugărniciei față de vest-europeni. După care va urma autodeterminarea și independența față de orice Înaltă Poartă ... cu bunele și relele pe care ni le vom face singuri. Măcar atunci nu o să mai avem pe cine da vina, că ne conduce și ne exploatează împotriva intereselor noastre. Iar slugile de acum, că sunt de la PSD ori PNL, că sunt de la UDMR sau USR, că sunt de la AUR ori SOS ... să mai apară public doar atunci când își vor achita traiul din buzunarul propriu.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON