Sute de bihoreni nemulțumiți, cu peste 50 de tractoare și utilaje agricole și alte zeci de mașini de transport marfă sau persoane, dar și cu autoturisme, participă duminică la un amplu protest direcționat împotriva Guvernului.
Oamenii se plâng de prețurile mari practicate pentru combustibili, de taxele de drumuri și impozite și spun că guvernanții ar trebui să facă politici în favoarea cetățenilor, nu a clasei politice.
Protestul a început la ora 10, în parcarea magazinului Remarkt din Episcopia, unde au venit în convoi utilaje agricole, dube, TIR-uri și autoturisme, inclusiv câteva zeci aparținând unor șoferi care lucrează pentru compania Bolt.
Nu mai vor cereale din Ucraina
În zgomot de claxoane, unii cu pancarte prin care acuză scumpirile, iar alții cu tricolorul României, bihorenii s-au plâns de veniturile mici.
„Ne-a ajuns cuțitul la os! Vrem să trăim în țara noastră și să nu trebuiască să mergem în străinătate. Cerealele noastre să fie pe bani, nu pe datorie. Sunt fermier din tată în fiu, îmi este foarte greu, sacul s-a golit. Guvernanții trebuie să fie pentru țară, nu pentru ei, să ne ajute un pic. Să închidă Ucraina în primul rând, cerealele din Ucraina ne termină. Noi producem cu prețuri mari și vindem cu prețuri mici”, a spus Leontin Buștea, un fermier bihorean care cultivă 75 de hectare în zona Roșiori.
„Motorina este scumpă, cerealele s-au ieftinit, nu mai avem bani pentru producțiile viitoare. Protestăm pentru viitorul copiilor noștri. Am venit cu două tractoare cumpărate în leasing, banca n-o să mă aștepte la nesfârșit și n-o să-mi pot plăti datoriile dacă n-am din ce. Anul trecut ne-am vândut porumbul, anul acesta stăm și așteptăm, pentru banii pe care îi primim nu se merită”, a spus și Mădălina Heilman, inginer agronom din zona Girișu de Criș.
Femeia cere ca guvernanții să reducă acciza la motorină și să oprească exportul de cereale din Ucraina. „Din Ucraina se aduc într-una cereale și noi n-avem unde să vindem”, a mai spus bihoreanca.
Un alt agricultor, din zona Marghitei, a spus că trebuie să-și chibzuiască bine fiecare bănuț. „Mi-ar fi plăcut să vin la acest protest cu tractorul, dar nu-mi permit să consum combustibilul. Cu cât ar fi consumat tractorul pe acest drum, pot ara două hectare”, a spus Alexandra, un mic fermier din județ, care a mers duminică la protest cu autoturismul personal.
De cealaltă parte, șoferii profesioniști și transportatorii de mărfuri sau de persoane au reclamat costurile mari nu doar pentru combustibili, ci și cele pentru taxele de drumuri ori asigurări.
La protest a venit și deputatul independent Mihai Lasca, fost membru AUR, însă oamenii nu i-au acordat atenție, așa că politicianul s-a rezumat să stea pe margine și să intre „live” pe rețelele de socializare.
Marș pe centură
După ora 11, protestatarii au pornit într-un marș prin Oradea, traversând șoselele de centură ale municipiului.
Pe drum li s-au alăturat și alți fermieri și transportatori nemulțumiți, din zonele Salonta și Beiuș. Nemulțumiții au traversat, cu viteză redusă, Oradea dintr-un capăt în altul, adică din Episcopia până la magazinul Selgros și retur.
În marșul lor prin oraș, convoiul de protestatari a fost însoțit de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, care le-a cerut nemulțumiților să circule pe banda întâi a șoselelor din Oradea, astfel încât traficul rutier să se poată desfășura, chiar dacă îngreunat.
Șoferi cu care s-au întâlnit pe șoselele de centură au claxonat și ei, în semn de susținere.
Fermierii și transportatorii din Bihor au de gând să protesteze zilnic, până când Guvernul va lua măsuri în favoarea lor. Următoarea manifestare este programată luni, de la ora 10.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.