URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Trafic de coșmar! Noul an școlar a dat peste cap circulația în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 12 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Trafic de coşmar

Începerea anului şcolar a dat peste cap circulaţia din Oradea, afectată de şantierul din Piaţa Gojdu, fapt pentru care Primăria testează variante de fluidizare a traficului, de la benzi suplimentare până la semafoare cu buton.

Spre deosebire de majoritatea şoferilor disperaţi, care spun că au nevoie dimineaţa de aproape trei sferturi de oră pentru a ajunge din Nufărul în centrul oraşului, primarul Florin Birta susţine că se circulă relativ bine, iar el reuşeşte să conducă din Sânmartin până în centru în numai 17 minute! BIHOREANUL face o trecere în revistă a principalei teme locale de actualitate.

"Unire" cu forţa

Scandalul privind segregarea de la Şcoala Nicolae Bălcescu demonstrează, din nou, că părinţii, elevii şi profesorii nu sunt consultaţi înaintea deciziilor care îi privesc.

Deşi secţia maghiară de la Şcoala Bălcescu funcţiona separat de cea românească de mai mulţi ani, situaţie care părea să fie pe placul tuturor, Ministerul Educaţiei a impus amestecarea lor, urmarea fiind că, săptămânal, în clădirea "ungurească" se va muta o altă clasă de la secţia română.

Nebunie la Psihiatrie

Incident revoltător la Secţia de Psihiatrie din Oradea: un infirmier şi un asistent sunt judecaţi pentru că au "liniştit" cu pumnii un pacient epileptic.

În procesul care acum se dezbate la Curtea de Apel Oradea, procurorii au inculpat şi un medic şef de secţie, pe care îl acuză că, deşi a văzut leziunile pacientului, nu a denunţat incidentul la Poliţie. BIHOREANUL vă relatează un incident ținut până acum sub tăcere...

"Temnicerul" Chiş

Proprietarul unei ferme din satul bihorean Cheriu este judecat pentru sclavie: a ţinut captivi 10 oameni ca să-i "muncească" într-o fermă.

Considerat unul dintre cei mai avuţi agricultori din zonă, Teodor Chiş a fost trimis în faţa magistraţilor de procurorii DIICOT Oradea, care îl acuză că a exploatat persoane cu retard sau handicapuri fizice, obligându-le să-l slujească sub teroare.

Scurtcircuit

„Ordonanța energiei”, care plafonează prețul energiei electrice doar pentru o parte dintre consumatori, provoacă frisoane conducerii Primăriei Oradea și firmelor bihorene, care se văd obligate să facă raționalizări ca pe vremea lui Ceaușescu. „Nu avem de ales. Va trebui să găsim soluții ca să reducem consumul de energie electrică măcar cu 15%”, spune primarul Florin Birta.

Confruntată cu explozia facturilor, municipalitatea ia în calcul reducerea consumului de energie cu 15%, OTL și Compania de Apă Oradea caută soluții de reducere a facturilor, în timp ce firmele bihorene analizează varianta majorării tarifelor, iar operatorii hotelieri din Băile Felix pe cea a închiderii unor hoteluri.

Cantoane da, baraje ba!

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are în acest an doar 1,5 milioane lei pentru a continua lucrările hidrotehnice la o singură acumulare din judeţ dintre cele trei unde lucrările de construcţii, respectiv de reparaţii, au fost abandonate chiar şi de peste un deceniu.

În schimb, în ultimii 10 ani a cheltuit peste 15 milioane lei pentru a-şi moderniza 34 de cantoane, ba chiar şi pentru a mai construi încă unul, anul acesta. Informațiile au ieșit la iveală în urma dezvăluirii BIHOREANULUI că instituția a construit, sub aparența unui canton oricum inutil, o adevărată pensiune pe malul lacului din Șișterea.

Pe urmele lui Brâncuşi

Un tânăr din Bihor creează sculpturi în stilul faimosului artist Constantin Brâncuşi.

În vârstă de 30 de ani şi originar din localitatea Vintere, Marius Iancu nu are studii în sculptură, dar până acum a reuşit să mânuiască dibaci lemnul şi ghipsul şi să reproducă trei sculpturi cunoscute semnate de marele artist, dar să realizeze şi patru lucrări proprii, inspirate din creaţia lui Brâncuşi.

TIMP LIBER

Aventură printre note

Noua stagiune a Filarmonicii din Oradea debutează cu o lucrare celebră, "Carmina Burana", de Carl Orff.

În acest nou sezon, orădenii se vor întâlni cu muzicieni apreciaţi, din ţară şi din străinătate, printre care violonistul Artur Kaganovskiy şi pianistul Horia Mihail, şi se vor putea bucura de concerte cu lucrări clasice, arii din opere, dar şi romanţe.

OPINII

O nebunie de şcoală
de Mircea Chirilă

Ne tot minunăm de calitatea slabă a învăţământului, dar eu mă mir că încă există elevi care după ce iau Bacalaureatul sunt capabili să citească şi să scrie. Pentru că haosul nu este în capul elevilor, ci al celor care conduc Ministerul Educaţiei, Guvernul, primăriile...

Odată cu debutul noului an şcolar, au început şi scandalurile la Oradea. Episcopia Reformată a pus la dispoziţia claselor de limbă maghiară de la Şcoala Bălcescu un corp de clădire proaspăt renovat, profitând de faptul că Primăria abia aştepta să nu mai plătească chirie pe vechile spaţii. Numai că de la Ministerul Educaţiei a venit refuz de aviz, pe motiv că ar fi segregare pe criterii etnice.

USR, iluzii risipite
de Adrian Criş

Recent a apărut culegerea "Naşterea şi patologiile unui partid" (329 pagini), cu mărturii "din culisele" USR. Scriitori, ex-jurnalişti, IT-işti, psihologi, jurişti dezvăluie tarele grupării din care au plecat ori au fost evacuaţi. Un partid născut speranţă, dar grav discreditat de personaje ca Barna, Ghinea, Năsui, Drulă, aparent "oameni noi", în realitate, după cum îi descriu foştii camarazi, ahtiaţi după putere.

Între mărturisitori, şi scriitorul orădean Mircea Pricăjan. Testimonialul său, "Iluzii necesare", subliniază inadecvarea şi ipocrizia USR-iştilor orădeni care, în 2017, când PSD ameninţa să scoată România din Europa, căutau să-şi şubrezească viitorii adversari liberali locali (care, culmea, ar fi vrut să şi-i facă în 2020 aliaţi în consilii).

Somn uşor, domnule ministru!
de Mircea Ursuţa

În 8 septembrie 2022 s-a împlinit un an de la încetarea mandatului meu de secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei. La acel moment am făcut o sinteză a mandatului, arătând că reuşisem să demarez două mari proiecte: implementarea dosarului electronic naţional şi procedura de modificare a legii în sensul în care şi în materie civilă hotărârile să fie pronunţate doar când sunt motivate, similar proceselor penale.

Îmi exprimam atunci speranţa ca aceste proiecte fără culoare politică şi benefice pentru toţi să fie continuate de noua conducere a Ministerului Justiţiei. Din păcate, la un an de la acel moment, constat cu tristeţe că nu s-a făcut absolut nimic în aceste direcţii şi nici în altele.

PREMIILE LUI BIHOREL

Pe locuri! Fiţi gata! Start! Principala trecere de pietoni din cartierul Nufărul a fost refăcută aiurea!; Scrisoare pentru barză: Vestitul primar Ioan Man din Finiş bate câmpii şi-n scris!; Primar incognito: Cum l-a "agăţat" un clujean rătăcit în trafic pe primarul Florin Birta; Trotuarul slim: Deşi era loc destul, pe strada 1848 Primăria Oradea a făcut un trotuar în miniatură; Profesori cu rezerve: Cine sunt politicienii din Bihor care îşi ţin "blocate" catedrele din învăţământ?; Procurori economi: Cum au vrut să "îngroape" anchetatorii din Aleşd dosarul unei mame care şi-a bătut fetiţa de 4 ani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aflarăm cu mândrie că edilul "nostru" șef doarme-n primărie.
Dă pe acasă rar și revine, din Sânmartin în centrul urbei, noaptea "ca hoții" să nu dea ochi cu participanții în trafic. În bezna miezului nopții, trece în viteză printre șantierele goale și străzile pustii, în 17 minute ca la raliu. Nu-l vede, la viteza de melc preferată prin oraș, nici poliția rutieră și nici cei 225.000 de locuitori, cât visa el să aibă Oradea înainte de a îngropa INS-ul vreo 50.000 dintre noi, în referendumul pentru îngroparea traficului din oraș. Măi, copile ... primărel crud. Dacă ai încerca și varianta unui pasaj subteran de la capătul Nufărului până la Lotus măcar, ai putea câștiga încă vreo 15 minute prețioase, din cele 17, timp în care ai putea să-ți aerisești mintea pentru orele de vârf.
Postat 12 Septembrie 2022, 09:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON