URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Parcările neregulamentare din Oradea, problema numărul unu a locuitorilor. Ce măsuri plănuiește Primăria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 iulie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Dispar parcările!

Primarul Florin Birta pregăteşte modificări radicale în domeniul parcărilor, după ce sistemul deja implementat nu corespunde aşteptărilor municipalităţii. Cele mai multe reclamaţii transmise de orădeni Poliţiei Locale vizează parcările neregulamentare; Şoferii preferă să plătească mai mult şi chiar să fie amendaţi, numai să îşi lase maşinile cât mai aproape de destinaţie; Conducerea Primăriei ia în calcul eliminarea parcărilor de culoare roşie din centru pentru că, în ciuda taxei piperate de 8 lei pe oră, acestea sunt permanent ocupate, îngreunând traficul; Parcările individuale de domiciliu, pentru care unii orădeni licitează sume exorbitante, ar putea fi înlocuite cu un sistem care să permită ca locurile acum "rezervate" să fie ocupate şi de alte maşini.

Concurs pentru favorită

BIHOREANUL a urmărit un concurs "rezolvat" pentru ca protejata unui ministru să rămână şefă peste al doilea cel mai mare spital din Bihor.

Directoare a Spitalului Municipal Marghita din vremea când ministrul Cseke Attila conducea Sănătatea, Bradacs Aliz primeşte încă un mandat de manager, deşi s-a remarcat prin pierderea acreditării, risipă şi angajări cu dedicaţie. 

Bihorul, la eurocent

Media ultimilor 7 ani arată că Bihorul a atras, din fonduri nerambursabile, 4.700 lei pentru fiecare locuitor al judeţului.

În ultimul exerciţiu bugetar european, firmele, autorităţile şi instituţiile din Bihor au semnat 374 de contracte de finanţare europeană, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde au fost banii atraşi, iar diferenţa, contribuţia proprie.

Şcoala în "service"

În plină vacanţă de vară, Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice noile legi ale învăţământului.

Prezentate când atenţia publicului este extrem de redusă, proiectele prevăd schimbări mari: elevii ar putea să nu mai dea examenul de Evaluare Naţională, ci doar unul de admitere la un colegiu, bacalaureatul va avea o probă facultativă, iar plagiatele academice vor fi cercetate în universităţile care le-au girat.

Iadul pe pământ!

Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile.

Pârjolul din ultimele săptămâni a înjumătăţit recoltele de porumb şi floarea soarelui şi lasă animalele fără hrană, obligând proprietarii să ia în calcul sacrificarea lor pentru că nu vor avea cu ce să le ţină la iarnă.

Made in Ukraine

Un tânăr pictor refugiat din Ucraina vrea să organizeze un festival de street art în Oradea, care să înceapă cu decorarea promenadei de pe Crişul Repede. 

Alexei Shkurat, originar din Odesa, a ajuns în Oradea la scurt timp după izbucnirea războiului şi a rămas iniţial doar pentru că i se stricase maşina în apropiere, dar acum nu mai vrea să plece, fiind îndrăgostit de oraşul adoptiv.

TIMP LIBER

Oazele de lângă noi

În sezonul estival, bihorenii pot da la schimb arşiţa oraşelor pentru aventuri în judeţ, în locuri cu peisaje memorabile şi activităţi dătătoare de adrenalină.

Printre destinaţiile potrivite chiar şi pentru ieşiri de o singură zi se numără ShauaLive, cu hamace şi hidrobiciclete, Caii din Vale, care va găzdui curând un show ecvestru, şi un dino-parc recent amenajat la Stâna de Vale.

OPINII:

Mircea Chirilă: E prost, da’-i prostul nostru

Scandalul loazelor de partid de la Bucureşti pentru care s-au trucat concursurile de angajare în sistemul bugetar arată că România este condusă de nişte ciurucuri, atât morale, cât şi profesionale. Dar simpla posesie a carnetului de partid face ravagii şi pe plaiurile noastre.

E şi cazul şefului Direcţiei de Patrimoniu, Lucian Popa, provenit dintr-o veche familie liberală care a gustat binefacerile doctrinei Brătenilor încă de prin anii 1998-2000. Domnul Popa, din postura de patron de bufet falimentar, a ajuns direct şef în Primărie. Cum sub mandatul lui Bolojan directorii au avut un rol mai mult decorativ, omul nu şi-a putut manifesta prea tare incompetenţa. Dar acum isprăvile sale ies la lumină.

Adrian Criş: Justiţie cu talgere diferite

Un bihorean din Sălard era arestat luna trecută printr-o decizie a Judecătoriei Oradea, după ce vandalizase câteva maşini, şi-a înjunghiat fratele şi l-a agresat pe unul dintre poliţiştii trimişi să intervină. Tot luna trecută, Tribunalul Bihor era gata să-l lase în arest la domiciliu pe un tânăr din Oradea care îl tăiase la gât pe un altul, Curtea de Apel hotărând ulterior, totuşi, să fie arestat preventiv. În ambele cazuri, infracţiunea a fost aceeaşi; tentativă de omor, doar victimele erau din categorii diferite. În al doilea caz, un "civil" oarecare, în cel dintâi şi un om al legii, ceea ce probabil a contat hotărâtor pentru arestare, legea protejând poliţiştii în exerciţiul funcţiunii, la fel ca pe magistraţi. Cum, de altfel, e şi firesc.

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuţa: Noi măsuri temporare în justiţie

În data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Legea este temporară, urmând a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022.

PREMIILE LUI BIHOREL

Bodog la apă: Firma PSD-istului Florian Bodog administrează distracţia de pe lacul Şauaieu; Tupeu degeaba: Asistenta anchetată în dosarul vaccinărilor la chiuvetă pe şpăgi a picat concursul pe funcţie la DSP Bihor cu o notă jenantă!; Careul lui Carp: Lucia Daina revine la Spitalul Judeţean Oradea, pe post de director medical; Modernizare (ne)reuşită: Pe noul trotuar de pe strada Tuberozelor din Oradea n-ai loc nici să treci cu un cărucior; Primarul şi femeile: Edilul din Finiş şi-a ridicat în cap localnicii cu noi isprăvi; Sfânta reclamă: Bihorenii, invitaţi la rugăciune în Vârtop prin... mesaje publicitare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La CJ Bihor e șef un fost profesoraș de aritmetică.
Conform datelor știute de el, județul are o popula[ie de 574.468 locuitori, iar Oradea 189.211 locuitori. Primarul nostru ne spunea anul trecut că Oradea are peste 225.000 locuitori. Ăștia doi, Bolojan și Birta, nici măcar la declarații nu se sincronizează. Ca dovadă stau cele 2,7 miliarde lei din fonduri europene, raportate la cei 4.700 lei per bihorean.
Postat 25 Iulie 2022, 20:57 de KP
Impozitele auto nu dispar? Rămân pe creștere constantă de la an a an?
Retardul instaurat la edili va fi tot atât de bine plătit, cu câte aproape 5.000 Euro lunar pentru un primar care nu știe nici măcar câți bani a absorbit per locuitor din fonduri "nerambursabile" ?!? Edilul șef știe că tot orădeanul a "atras" 4.700 lei de la UE, dar nu știe că tot contribuabilul orașului a dat înapoi Bruxelles-ului echivalentul a 6.100 lei, prin cotizațiile de "cetățean" european.
Postat 25 Iulie 2022, 20:49 de KP
@Dispar parcarile
Care va sa zica, pentru ca oradenii parcheaza masinile pe locurile amenajate tocmai in acest scop si, in plus, mai si platesc taxa stabilita, Primaria a decis sa le defiinteze! E cumva Kafka?!?
Postat 25 Iulie 2022, 19:27 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON