URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Avocat favorizat: și-a ucis în chinuri soacra, dar a executat numai jumătate din pedeapsă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Clemenţă pentru criminal

Fostul avocat Cosmin Moraru, care şi-a ucis în bătaie soacra și apoi i-a tăiat gâtul, a executat puţin mai mult de jumătate din pedeapsă, fiind eliberat condiţionat.

Bărbatul, care ar fi trebuit să stea după gratii până pe 31 august 2024, a fost lăsat în libertate de judecători, care s-au arătat atât de impresionaţi de comportamentul său în timpul detenţiei, încât au simțit nevoia să consemneze că „în toată experiența acestei instanțe nu au existat cazuri mai clare”. O poveste cu multe informații neștiute, dar și cu accente bizare...

Adio, fructe!

Pomiculturii bihoreni anunță scumpirea fructelor cu 30%, după ce temperaturile scăzute din ultimele săptămâni au afectat producția, pentru al doilea an consecutiv.

Înghețurile târzii de aprilie au compromis recoltele de piersici, caise și nectarine în proporție de circa 90%, au înjumătățit producția de cireșe și au întârziat din creștere primele recolte de căpșuni, lucru care crește costurile producătorilor. BIHOREANUL vă prezintă proporția dezastrului.

Chef cu „amendă”

BIHOREANUL a aflat că Parchetul Oradea a clasat dosarul penal deschis după nunta cu 350 de invitaţi organizată în plină pandemie de fiul fostului adjunct al Poliţiei Bihor, Eugen Boc.

Deşi imediat după nuntă mireasa a fost confirmată cu Covid, iar ulterior şi 6 dintre invitaţi, procurorul n-a reuşit să stabilească dacă aceştia s-au infectat la petrecere, motiv pentru care a stabilit că fapta organizatorilor nu e una penală, ci o... contravenţie.

„Nu aș mai renova spitale, aș construi spitale noi”

Ales senator în decembrie 2020, după mai bine de patru decenii de activitate medicală, din care în aproape două a condus spitalele Municipal și Județean din Oradea, inclusiv în pandemie (care l-a afectat și personal, putându-și vedea abia luna aceasta nepoata născută în străinătate acum un an), dr. Gheorghe Carp mărturisește în primul interviu acordat în noua sa calitate că deja are regrete legate de felul în care, după retragerea sa, funcționează sistemul sanitar local.

Proaspătul senator prezintă proiecte pentru legislația în domeniu, inclusiv pentru școlirea serioasă a managerilor de spitale, vorbește despre relația cu foștii colegi, recunoscând că unii l-au cam uitat, dar și despre teme de actualitate, de la prestația ex-ministrului Sănătății până la opinia față de „doctorii-minune” de felul Flaviei Groșan ori înnoirea sistemului medical.

Miracolul Noel

Micuțul Noel, băiețelul din Curtuișeni cu amiotrofie spinală care acum 6 luni a primit un tratament de 2,1 milioane dolari, se recuperează și învață să mănânce singur. BIHOREANUL l-a vizitat acasă și a aflat noi detalii ale poveștii sale.

Pentru a putea găsi suma necesară costisitorului tratament, părinții au avut nopți de nesomn, au vărsat multe lacrimi și au strâns din dinți când au fost confruntați cu zvonul cum că ar vrea să fugă cu banii, gândindu-se doar că Noel trebuia îndepărtat din cumpăna dintre viață și moarte.

Spectacolul primăverii

Bihorenii se pot „încărca” cu frumos în zone naturale pitoreşti, bogate în cascade spectaculoase, flori rare şi privelişti răpitoare.

Într-o perioadă în care mai toate sunt închise, obiectivele turistice din Bihor îşi aşteaptă în continuare vizitatorii, dar aceştia sunt îndemnaţi să arate respect faţă de natură şi speciile protejate. BIHOREANUL vă face câteva sugestii.

ORADEA NOASTRĂ

Merge doar cu cip!

Orădenii trebuie să se obişnuiască cu noile reguli ale colectării deşeurilor, deoarece din această săptămână operatorul de salubritate RER Vest nu mai face excepţii. La case, vor fi ridicate doar pubelele noi distribuite de companie, cele dotate cu microcipuri care contabilizează fiecare golire.

Săptămâna trecută, muncitorii RER Vest încă au golit vechile pubele, dar au lipit pe ele autocolante care anunţă că ele sunt „neconforme” şi, drept urmare, nu vor mai fi ridicate.

Grivei... în creştere

Până la finalul anului, Bihorul ar putea ajunge un judeţ fără câini vagabonzi. La iniţiativa Consiliului Judeţean, oraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş au încheiat un protocol comun cu Administraţia Domeniului Public, prin care adăpostul de câini din Oradea devine unul judeţean. Asta, spre dezamăgirea unor iubitori de animale, care se tem că noua măsură va duce la eutanasierea câinilor fără stăpân...

Gunoaie sub supraveghere

Până la finalul acestui an, Primăria Oradea vrea să doteze cu camere de filmat toate ţarcurile de gunoi ale asociaţiilor de proprietari, astfel încât cei care aruncă gunoaie pe lângă ori nu respectă regulile colectării separate a deşeurilor să poată fi depistaţi.

Cu mult înaintea Primăriei şi pe propria cheltuială, Asociaţia nr. 220 a montat un sistem de supraveghere, iar preşedintele ei spune că asta l-a ajutat să menţină curăţenia în jurul ţarcurilor.

Şcoala lui „Péter bácsi”

Mai mulţi voluntari au înfiinţat, pe dealurile Oradiei, „Grădina unchiului Péter”, un loc unde oricine este binevenit să-şi cultive propriile legume sau cereale. Părinţi şi copii deopotrivă descoperă cum să grădinărească, dar şi cum să respecte plantele şi vieţuitoarele. BIHOREANUL vă prezintă o inițiativă inedită...

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea podului Decebal

Acum 40 de ani, în primăvara anului 1981, topirea zăpezilor și ploile au dus la creșterea masivă a debitului Crișului Repede. În după-amiaza zilei de 12 martie, forța apei a fost atât de puternică încât a dus la ruperea unei pile a podului Decebal, construit în anul 1913.

Proiectarea noului pod, în forma cunoscută azi, a început în vara anului 1981, iar lucrările, executate de Trustul de Construcții Locale, au durat doi ani. BIHOREANUL vă spune povestea acestui important pod al Oradiei...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Romi Neguș, încătuşat! Mascaţii l-au „săltat” de la terasă pentru a-i lua probe ADN; Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar, pentru 31 de infracţiuni. Procurorii cer din nou arestarea lui; Răzbunare din gelozie: Victima a fost sechestrată şi batjocorită de trei bărbaţi; Dosarul „Librarul” la final: Controversatul Gelu Mudura, condamnat definitiv la 11 ani şi 6 luni de detenţie; Caz şocant în Bihor: Poliţist de frontieră înjunghiat de fostul iubit al fiicei sale; Fostul judecător Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost achitat în ultimul proces pornit pe numele lui de procurorii DNA; Consiliul Județean a anunțat semnarea contractului pentru realizarea proiectelor tehnice de execuție ale centurilor Oșorhei, Nojorid și Sântandrei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ciorba.
Sandu, “despet” în care dintre cele șapte limbi în care ai setat telefonul este, tailandeză? Relaxează-te, nu tasta frenetic, riști să pătezi ecranu.
Postat 20 Aprilie 2021, 16:42 de User anonimizat
Originals aka Mudura
A vrea sa se faca, a nu vrea sa se faca. Uite acum se face, spor la spart seminte, ca despet esti , in rest:::)))
Postat 19 Aprilie 2021, 23:18 de Sandu2100
Alba-neagra.
Sandu, a vrea și a avea, sunt două verbe distincte, spor la sucit tablele, cu mine nu ține.
Postat 19 Aprilie 2021, 20:16 de User anonimizat
Originals aka Mudura
A nu avea e un beneficiu pt tine probabil
Postat 19 Aprilie 2021, 19:23 de Sandu2100
Pe limba lui...
Sandu, a vrea e un beneficiu? Stăm bine atunci...
Postat 19 Aprilie 2021, 14:59 de User anonimizat
KP
Beneficiile sunt ca bihorenii vor poduri noi
Postat 19 Aprilie 2021, 13:36 de Sandu2100
Îl mâncă-n fund pe Bolojan că nu-i carantină în Bihor.
Așa că, dărâmă două poduri care nu au multe hibe, ca experiment în sudul județului. Atât podul de la Belfir cât și cel de la Husasău de Tinca pot fi reparate prin consolidare la nivelul râpelor peste care trec. Ba pe o bandă, ba pe alta. Pe rând și nu deodată, ca la proști. Costurile habarnismului le suportă însă tăt bihoreanul, ca să mănânce și firmele de casă o pâine sau chiar două.
Postat 19 Aprilie 2021, 09:57 de KP
Încep bihorenii să vadă "beneficiile" alegerii lui Bolojan ca președinte de județ.
După grămada de bâlbâieli în aplicarea sistemului integrat de colectare selectivă a deșeurilor, RER a anunțat că va finaliza semnarea noilor contracte până la sfârșitul lunii iunie. S-a supărat Bolojan că Bihorul e la coada țării cu asta, așa că a dispus. Iar RER anunță acum că cine are contract și pubelă conformă scapă de gunoi, iar cine nu, să și-l bage undeva de luni încolo.
Postat 19 Aprilie 2021, 09:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON