Operaţiunea "Bişniţarii"
Procurorii DIICOT au provocat o criză fără precedent pe piaţa neagră cu ţigări netimbrate din Oradea şi Beiuş. După o anchetă începută acum şapte ani, în care au folosit inclusiv interceptări telefonice şi au făcut filaje, anchetatorii au trimis în judecată o reţea formată din 24 de traficanţi care au prejudiciat statul cu peste un milion de lei, între "vedetele" care riscă până la 15 ani de închisoare aflându-se şi Markovits Karoly, vărul faimosului Romi, şeful clanului Neguş.
INTERVIUL BIHOREANULUI
Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor: "N-o să dau cu pumnul în masă!"
Originar din Blaj şi foarte mândru de asta, pentru că "acolo s-a născut prima şcoală românească", naturalizat în Bihor la terminarea facultăţii, acum trei decenii, Ioan Mihaiu a ajuns luna trecută prefect al judeţului, după două refuzuri şi un parcurs profesional ca economist, 7 ani conducând Garda Financiară, iar alţi 8 Finanţele Publice. În primul său interviu, acordat BIHOREANULUI, noul prefect nu ascunde că ar fi vrut să-şi continue cariera în profesie, nu să intre în administraţie, la fel cum în trecut a refuzat să predea la Universitate, tot pentru a se ocupa doar de meserie.
Pasionat de sport (încă mai joacă fotbal, tenis şi baschet), de grădinărit şi de turism, absolvent al secţiei de profil a Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti şi repartizat în 1989 în Băile Felix, prefectul Ioan Mihaiu e convins că, împreună cu industria din Oradea şi cu agricultura din zonele de şes, turismul poate asigura Bihorului o prosperitate peste media naţională. Cu o condiţie: să aibă o infrastructură de transport bună, obiectiv care îi va fi prioritar. Cap de listă: reluarea lucrărilor la Autostradă!
Căldură din pământ
Cartierul orădean Nufărul I ar putea trece pe încălzire cu apă geotermală. Primăria face demersuri pentru a obţine, în premieră naţională, licenţă de exploatare a apei termale într-un proiect european în valoare de 21,5 milione euro, ce vizează înlocuirea a 7 puncte termice care deservesc 13.500 apartamente cu 288 module termice la nivelul fiecărei scări de bloc.
"Amazoana" din Săcueni
O tânără din Bihor este prima femeie driver de atelaje din România, câştigând locuri fruntaşe la concursuri împreună cu lipiţanii pe care îi îngrijeşte chiar ea. Natalia Fitero a crescut printre cai la ferma din Săcueni a familiei, acum cea mai mare herghelie privată din ţară, cu 200 de cabaline dintr-o linie special creată de-a lungul mai multor generaţii.
Toţi pentru unul!
Inspectoratul Judeţean de Poliţie, obligat să despăgubească un bărbat bătut de un agent chiar în sediul Poliţiei Municipiului Salonta. Magistraţii Judecătoriei Salonta şi cei ai Tribunalului Bihor au dispus ca Poliţia să plătească daune de 5.000 euro unui bihorean căruia, fiindcă şi-a aprins ţigara într-un microbuz, agentul principal Dorin Pojega i-a rupt falca cu pumnul!
Totul pe claxon!
Conducerea Consiliului Judeţean n-a catadicsit să prezinte bihorenilor elementarul bilanţ după un sfert din mandat, în care s-a remarcat prin preferinţa pentru imagine şi angajări fără număr. Analiza "realizărilor" preşedintelui Pasztor Sandor şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea demonstrează că sub conducerea acestora instituţia nu a lansat niciun proiect nou pentru dezvoltarea judeţului şi nici nu le-a finalizat pe cele moştenite.
DiOR de Binş
Epopeea cojocului de Beiuş, copiat de casa de modă Dior, care l-a făcut faimos în toată lumea, se datorează unui beiuşean stabilit tocmai în Indonezia. Deşi a plecat de mult din ţară, Radu Frenţiu, omul din spatele campaniei "Nu-i Dior, e Bihor!", nu şi-a uitat rădăcinile, militând pentru recunoaşterea valorilor tradiţionale româneşti.
Apă de ploaie
Bihorenii din nord-vestul judeţului, de la Diosig la Valea lui Mihai, se plâng că trebuie să-şi cumpere apă din magazin întrucât cea de la robinet este de nebăut. Înfiinţată pe criteriu etnic de administraţiile cu primari UDMR, Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Nord-Vest este incapabilă să furnizeze apă de calitate prin propria societate, deşi a scumpit-o, din cauza investiţiilor tărăgănate prin PNLD.
Ultimul Tovarăş
Ultimul prim-secretar comunist al Bihorului, Andrei Sorcoiu, îşi trăieşte pensia discret, la Braşov, unde s-a retras imediat după Revoluţia din 1989. Fostul înalt activist susţine că, deşi consideraţi precursori ai "baronilor" judeţeni de azi, prim-secretarii aveau nu doar o putere absolută, peste a actualilor prefecţi şi şefi de consilii judeţene, ci şi o răspundere pe măsură, ce nu le permitea extravaganţele "baronilor" de azi.
TIMP LIBER
High la munte!
Vârtopul poate fi destinaţia ideală şi pentru excursii estivale, nu doar pentru schi şi săniuş, aşa că proprietarii localurilor din zonă au plănuit la faţa locului un festival bogat în oferte. Prima ediţie a evenimentului "High la Munte" - un calambur care, rostit, îndeamnă "Hai la munte!", iar tradus literal înseamnă "Sus la munte" - va avea loc la finalul săptămânii, incluzând căţărări pe munte, trasee de tiroliană, tobogane cu apă şi show-uri cu DJ. Vestea şi mai bună e că toate sunt gratuite!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.