URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sugativa PSD-ului

După pedelişti, udemerişti şi liberali, PSD-iştii bihoreni au descoperit şi ei reţeta "absorbţiei" de bani publici prin ONG-uri create de membrii organizaţiei de tineret. Creată la îndemnul şefului PSD Bihor, Ioan Mang, Asociaţia Pro Viitor Oradea s-a revanşat virând tipografiei acestuia aproape două treimi din subvenţiile primite de la Primărie, iar o altă organizaţie Pro Viitor, din Bratca, se pregăteşte să ia bani şi de la Ministerul Tineretului, pentru a "sparge" jumătate din ei tot pe tipărituri.

Criminal şovin

Conflictul la finele căruia avocatul Cosmin Moraru şi-a ucis soacra a avut tentă naţionalistă. La ultimul termen de judecată dinaintea pronunţării verdictului, Moraru a dezvăluit că a ucis-o pe Paraschiva Vilhan după ce aceasta i-a reproşat că nu vrea să rezolve obţinerea cetăţeniei maghiare pentru fiul ei.

Se strânge laţul!

Au apărut primele dovezi împotriva lui Sabin Godja, suspectul în cazul uciderii Izoldei Baczoni, al cărei trup a fost găsit într-un canal colector din Săcueni! Godja, ultima persoană cu care Izolda a fost văzută înainte să moară, avea zgârieturi pe corp şi urme de sânge pe pantalonii purtaţi în noaptea crimei, iar în plus a şi vorbit de pe telefonul victimei după decesul acesteia.

CET în focuri!

Electrocentrale "papă" 2,5 milioane euro din banii de investiţii ai oraşului, dar nu iese din blocaj. Conducerea Primăriei negociază cu firma Unicom, care transportă cărbunele, deblocarea conturilor CET în baza unui grafic de plăţi, pregăteşte disponibilizarea a 150 de angajaţi şi caută soluţii de alimentare cu cărbune din Ungaria.

O criză "beton"

Intrarea firmei CIAC în insolvenţă prevesteşte un val de falimente în construcţii. Prăbuşirea investiţiilor condamnă la moarte micii constructori şi obligă firmele mari ca Selina, Repcon sau Construcţii Bihor să se salveze prin migrarea pe pieţele extracomunitare şi să se agaţe de fondurile europene.

Vinovaţi!

Şefii ADP Oradea, condamnaţi aspru în cazul fetiţei absorbite de o conductă în Ştrandul Ioşia. Judecătoria Oradea a stabilit că directorii Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica şi Bimbo Szuhai Tibor, alături de administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, şi de doi dintre subalternii acestuia, au dat dovadă de neglijenţă şi delăsare.

Taxa uitată

Primăria şi-a pus firmele orădene în cap, amintindu-le că trebuie să-i ceară avize de funcţionare. Deşi obligatoriu conform Codului Fiscal şi OG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor, "noul" bir e de fapt unul vechi, pe care municipalitatea nu l-a perceput mai bine de 8 ani, iar acum îl reintroduce punând oamenii pe drumuri.

TIME-OUT
Cafeneaua creştină

O seară de vară pe Corso: zeci de orădeni se plimbă, pur şi simplu, alţii se înghesuie să ocupe terasele mai mereu acoperite de agitaţie şi zgomot...
În acest timp, în curtea unei case din strada Nicolae Jiga, fostă Castanilor, pasionaţii ce preferă calmul ascultă un recital de jazz într-un peisaj năpădit de verdeaţă, dominat de copaci umbroşi, la mese cu lumânărele. E terasa cafenelei Bookafe, care, cu toate că nu vinde alcool şi nu permite fumatul, şi-a câştigat clienţi fideli...

Şarlatanie la vedere

Creduli, mulţi dintre bihoreni şi-au lăsat în ultimii ani ochii pe mâna unor aşa-zişi specialişti care au venit la ei în sat ori la locul de muncă şi i-au "vrăjit" cu oferte de consultaţii gratuite şi ochelari ieftini. În final, însă, clienţii au ajuns să plătească mai mult decât dacă apelau la un cabinet oftalmologic şi s-au trezit cu ochelari cu care nu văd cu nimic mai bine...

ORADEA NOASTRĂ:
Câini cu cipuri: Peste 300 de câini orădeni au fost microcipaţi în prima săptămână a recensământului

De o săptămână, echipele Primăriei au luat la pas casele Oradiei, în căutarea câinilor cu stăpâni. Fiecare patruped este recenzat şi microcipat, astfel încât oraşul să aibă o bază de date cu toţi câinii şi stăpânii acestora. Orădenii par chiar bucuroşi că li se microcipează animalele, dar nu au aceeaşi reacţie când sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu sterilizarea lor. Majoritatea preferă să plătească taxa anuală de 100 de lei, în loc să-şi sterilizeze câinele, fie pentru că vor să aibă mai târziu şi pui, fie pentru că se tem de efectele operaţiei.

Nimic nu se pierde!

Eco Bihor transformă gazul emanat de gunoaiele menajere ale orădenilor în curent şi căldură. Gropile de gunoi uriaşe, unde se adunau mormane de mizerii de tot felul, devin încet o amintire. Normele europene cer ca depozitele de deşeuri, cum se numesc ele acum, să fie ecologice, adică să polueze cât mai puţin şi să valorifice la maxim orice tip de gunoi, abandonate fiind doar acele reziduuri ce nu pot fi refolosite.

Culori pentru Criş

Orădenii care au trecut în ultimele zile prin zona Sovata au putut observa că pe locul unde odinioară se afla podul de pontoane au apărut trei bărcuţe din lemn umplute cu pământ şi cu flori multicolore. Bărcile sunt ancorate astfel încât să n-o ia la vale şi fac parte din lucrarea de disertaţie pentru masterat a orădencei Palma Derzsi, absolventă de Peisagistică, care a vrut să demonstreze că orice oraş poate fi înfrumuseţat uşor şi nu neapărat cu costuri mari. Numai să existe interes...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Taxa uitată !?!
În perioada 2000 - 2008 nu a fost percepută această taxă pentru că vechea administraţie a considerat că nu e firsc să bagi tot timpul biruri pe firmele locale, aşa că a şi desfiinţat serviciul comercial respectiv. Acum însă e o altă administraţie, a amatorilor care nu pricep că de la firme vin veniturile la bugetul local, că de la persoane fizice e foarte puţin indiferent câţi câini sunt într-o famlie.
Postat 22 Iulie 2013, 20:17 de Carp III
Sugativa PSD-ului !?!
Fiecare pasăre pe limba ei piere. Aşa şi cu Mang, taman când să-şi facă socoteala de un ultim mandat înainte de pensionarea "anticipată". Acuma numai bine că ANI s-a "autosesizat" şi începe "să-l purice" pentru toate vremurile "bugetate".
Postat 22 Iulie 2013, 20:11 de Carp III
fite si fite au raiosi :)))))
nici in prezent STRANDURURILE nu respecta norme EUROPENE , ca vitele suntem TRATATI, de ce ? sa mearga judecatori sa vada ce conditii sunt in apa de multe ori mizerabila, credeti ca daca stati intre boli voi o sa scapati :)))) daca raia este in oras toti o aveti :)))) va tineti de fite dar carnea voastra putrezeste la fel ca a tuturora ! Oricum fiecare este un jeg pe care pluteste N boli si unele foarte grave la ce conditii au de munca :)))) daca ei muncesc ca vitele noi ceilalti de ce am fi altcumva :)?
Postat 22 Iulie 2013, 09:11 de fite si fite
VREM REGE , VREM REGE
degeaba ca nici PPDD, MIscarea populara si altii nu valoreaza nimic , VREM REGE ! NU are rost sa cheltuim milioane de euro lunar cu salarii in Parlament si pensii TITANICE, asa pamantul va fi pretuit , VREM REGE, 2014 sa ne aduca REGELE INAPOI, amin !
Postat 22 Iulie 2013, 09:03 de VREM REGE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON