URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2022, 11:00

Notele copilăriei: Prichindeii, invitați să descopere fascinanta lume a muzicii clasice, prin concerte și spectacole create anume pentru ei

Notele copilăriei: Prichindeii, invitați să descopere fascinanta lume a muzicii clasice, prin concerte și spectacole create anume pentru ei MUZICĂ CU POVESTE. Copiii nu doar că sunt primiți la concertele „mari” ale Filarmonicii orădene, ci, pe aceeași scenă, li se organizează evenimente speciale, cum este Pinocchio, care va avea loc vineri, în două reprezentații (foto: Life in frames by R.S.)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un băiețel, care nu are mai mult de 10 ani, profită de pauza concertului. Publicul tocmai îl aplaudase pe celebrul violonist Răzvan Stoica pentru o interpretare emoționantă a unei lucrări de Paganini, iar orchestra se pregătea să revină pe scenă pentru a cânta o simfonie de Haydn. Încurajat de mama lui, micuțul se duce îndrăzneț la pupitrul dirijorului, rămas gol, și începe să imite - cum știe mai bine - gesturile maestrului, conducând astfel o orchestră imaginară...

Nu este singurul copilaș prins în mrejele muzicii clasice, căci deseori la concertele Filarmonicii de Stat Oradea, mai ales în balcon, se zăresc multe căpșoare vrăjite de muzică. Pentru toți copiii curioși, instituția artistică a pregătit programe speciale... 

Serenadă pentru copii 

Concertele educative din stagiunea 2022-2023 au demarat vinerea trecută cu o întâlnire între orchestră, dirijorul permanent Romeo Rîmbu și copii, în sala de concerte „Enescu - Bartók”. Sub îndemnul „Descoperă orchestra filarmonicii!”, dirijorul și-a asumat și rolul de narator și le-a prezentat instrumentele dintr-o orchestră simfonică. 

Copiii au ascultat apoi lucrări celebre și vioaie: Mica Serenadă de Mozart, Viforul de Sviridov și Radetzky March de J. Strauss. Proiectul va fi reluat, în limba maghiară, în două reprezentații, pe 6 decembrie, sub coordonarea dirijorului permanent Jankó Zsolt. 

Pinocchio pe muzică 

Următorul proiect dedicat celor mici îmbină muzica și teatrul. Spectacolul „Pinocchio” se va ține vineri, 11 noiembrie, în dublă reprezentație, de la ora 14.30 și de la ora 16. Pe scenă va urca o parte din „Wind Ensemble”, orchestra de suflători a Filarmonicii orădene, cu flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon și tubă, alături de percuționiști. 

Sub îndrumarea dirijorului Lorenzo Moroni (foto), totodată prim cornist al orchestrei din Oradea, formația restrânsă va interpreta muzica italianului Sergio Parisini. „Cred că acest spectacol muzical este prezentat în premieră în România. Muzica e creată special pentru Pinocchio, iar compozitorul a încercat să caracterizeze fiecare personaj, așadar Pinocchio, Geppetto, Greierul au, fiecare, câte o temă bine definită”, explică Moroni. 

Povestea va fi spusă de actorul Șerban Borda și de micii actori Sara Olar, Amelia Morar, Eduard Peter, Mara Vernon, Bianca Vulpe, Antonia Petrila, Raisa Boldiș, Maria Dehelean, Elena Petrică. Un bilet costă 20 lei și se poate cumpăra online, pe bilete.ro. 

Invitație la dans 

Următoarele evenimente pentru copii se vor ține pe 22 noiembrie (ora 10 și ora 11.30) și 23 noiembrie (ora 10 - limba maghiară, respectiv de la ora 11.30 în limba română) pe scena Filarmonicii, fiind dedicate elevilor din clasele 0-4. Vor fi în total trei reprezentații ale concertului pentru copii „Invitație la dans”, cu Dalma Toadere (din Cluj-Napoca) pe post de dirijor-moderator. 

Programul a fost conceput pentru a-i ajuta pe copii să descopere legătura dintre muzică și dans și a-i familiariza cu sunetul instrumentelor cu coarde și arcuș. „După o scurtă introducere în care copiii se vor familiariza cu vioara, viola, violoncelul și contrabasul, publicul va asculta povestea prințului care caută o dansatoare cum nu a mai văzut lumea, pentru a-i fi mireasă. Povestea va fi ilustrată cu fragmente de muzică de dans din capodopere ale muzicii universale”, spun organizatorii. 

Vor fi fragmente din compoziții de Ceaikovski, Haydn, Strauss, Rossini, Mozart etc. La fel ca în celelalte cazuri, biletele se pot cumpăra la prețul de 20 lei de pe site-ul bilete.ro. 

La primele concerte-lecție din acest sezon, biletele au fost aproape sold-out, semn că astfel de inițiative sunt așteptate și de copii, și de părinții lor. Filarmonica vrea să le continue, căci așa își formează viitorii melomani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON