URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2021, 20:36

Noi bâlbe în testarea Covid-19 a elevilor: Pentru că întârzie cu distribuirea, autorităţile au modificat zilele în care aceştia trebuie testaţi

Noi bâlbe în testarea Covid-19 a elevilor: Pentru că întârzie cu distribuirea, autorităţile au modificat zilele în care aceştia trebuie testaţi (sursa foto: Profimedia, www.libertatea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demarată împiedicat, campania de testare a elevilor pentru Covid-19 de două ori pe săptămână continuă cu alte poticneli. După ce au întârziat în distribuirea noilor teste rapide necesare, care abia duminică au plecat spre şcolile din toată ţara, autorităţile au anunţat că, temporar, se schimbă zilele de testare, în marţi şi vineri.

„Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate. Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, a anunţat duminică seară Grupul de Comunicare Strategică.

„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învăţământ. Aceasta testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor. De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice”, a mai precizat GCS.

În total, două milioane de teste vor ajunge luni în judeţele ţării, dar acestea vor ajunge doar pentru o testare din săptămâna viitoare şi încă nu se ştie când va fi organizată următoarea distribuire.

Testare pe încredere

Recomandată de mulţi specialişti încă dinainte ca acest an şcolar să înceapă, testarea elevilor care participă fizic la ore şi a angajaţilor din şcoli şi grădiniţe a demarat pe 2 decembrie, după mai multe amânări.

Pe lângă că au achiziţionat greu aceste teste, autorităţile s-au poticnit şi la modalitatea de testare. Iniţial, se dorea ca elevii să fie testaţi în şcoală, înainte de a începe orele, dar personalul din învăţământ s-a opus. Drept urmare, Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au decis ca testele să poată fi folosite şi acasă, de către părinţi, care apoi să trimită o poză cu rezultatul către unitatea de învăţământ.

Pe bună dreptate, multe voci au criticat această decizie, arătând că părinţii pot fenta uşor testarea, dacă doresc.

În Bihor, în urma testării rapide a elevilor şi angajaţilor din şcoli, au fost identificate două cazuri de infectare cu Covid-19, confirmate ulterior şi prin test PCR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON