URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2011, 15:19

Municipalitatea finanţează analizele medicale ale elevilor de clasa I şi a V-a

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a demarat în premieră naţională un program de screening al stării de sănătate a elevilor orădeni din clasele I şi a V-a. Astfel, în baza acordului părinţilor, 2.489 de copii din totalul de 3.614 de elevi orădeni de clasa întâi şi din clasa a V-a îşi vor face gratuit analizele medicale.

Programul de screening al stării de sănătate va cuprinde câte un examen oftalmologic, ORL, stomatologic, dar şi analize de laborator precum hemoleucograma şi examenele coproparazitologice.

Viceprimarul Rozalia Biro a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi costurile analizelor medicale sunt suportate de municipalitate, doar 66% dintre părinţii elevilor orădeni cuprinşi în program şi-au dat acordul cu privire la investigarea stării de sănătate a copiilor. "Este vorba de reticenţa la nou sau probabil nu ne-am făcut noi destul de bine înţeleşi. Le-am trimis părinţilor o scrisorică de zece rânduri în care le solicităm acordul pentru efectuarea analizelor şi probabil nu a fost destul de clară", a declarat Biro.

Frica de analize

Zita Koncsek, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), instituţia prin intermediul căreia se derulează programul, a declarat la rândul său că părinţii s-au temut în mod probabil de analizele de sânge pe care urmau să le facă elevii. "Poate s-au temut că le vom lua copiilor sânge din venă, lucru care ar fi fost mai neplăcut, dar noi intenţionăm să colectăm sânge pentru hemogramă din degetul micuţilor pentru că proba este suficientă pentru analizele pe care le facem", a declarat Koncsek.

Directorul ASCO a declarat că deşi programul a fost deja demarat, instituţia primeşte în continuare solicitări din partea părinţilor care nu şi-au dat iniţial acordul, iar micuţii de clasa I şi a V-a care nu au fost prinşi în program ar putea fi examinaţi la începutul lunii iunie.

Probleme cu vederea

Programul de screening al stării de sănătate a copiilor a demarat în perioada 4-8 aprilie cu examenul oftalmologic, oferit gratuit de dr. Jelic Cornelia prin cabinetul Optica Focus Oradea. Din cei 656 de elevi consultaţi până în prezent 132 de copii, reprezentând 20% din cei examinaţi, au prezentat probleme cu vederea. "În urma controlului oftalmologic, la fel ca în cazul tuturor analizelor, părinţii şi medicul şcolii vor primi o adeverinţă medicală cu starea de sănătate a copilului şi recomandarea să se adreseze unui medic specialist", a spus Zita Koncsek.

Programul de screening va continua în perioada următoare cu examenul ORL pe care medicul Maria Domuţa s-a oferit să îl efectueze gratuit pentru un număr de 2.289 de elevi. Pentru un număr de 200 de copii audiograma va fi făcută, tot gratuit, de către Cabinetul de protezare auditivă Romsound, prin grija Serviciului de Ajutor Maltez, filiala Oradea. Hemoleucograma şi examenele coproparazitologice vor fi efectuate după vacanţa de Paşti a elevilor.

Tot mai mulţi

Programul de screening al stării de sănătate a elevilor cuprinde în acest an 1.293 de elevi de clasa I şi 1.196 de elevi de clasa a V-a. Viceprimarul Rozalia Biro este de părere că numărul beneficiarilor va creşte de la an la an, la fel ca în cazul cursurilor de înot cofinanţate de municipalitate pentru elevii de clasa a II-a.

Dacă în urmă cu trei ani la cursurile cu o durată de şase săptămâni participau circa 60% din elevi, în acest an şcolar prezenţa a crescut la peste 90%. Cursurile de înot vor costa anul acesta municipalitatea 160.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
trebuie banii sa merga la medici
ce s ar face Oradea fara MEDICI , asistente , laboranti nostri cati avem 4000 sunt :) dar dupa ce faceti analizele ii trimiteti nsi la farmacie pe unii si la chrurgi si uite asa se dezvolta sistemul de "lume buna" un parinte daca simte ca copilul lui are probleme trebuie sa apeleze la un credit nu era bine ca municipalitatatea sa salveze copii bolnavi cu fondurile astea? chiar vreti sa salvati vieti sau sa da ti premii inainte de PASTI? RUSINE ce faceti cu banii nostri, salavtii copii care chiar au nevoie de ajutor si de hrana.Eu va garantez ca nici un copil nu e sanatos, nu au cum dezvoltati industria farmaceutica si colegiul medical, fiecare ceva are.... daca o gravida i se prezuma ca fatu are sindromul DAWN si o costa analizele 2000 lei ce o sa mai gasit copiilor
Postat 13 Aprilie 2011, 18:13 de exact
dati concediu la Biro
femeia asta se usuca zi de zi, o verti pe constiinta, dati concediu de ODIHNA vesnica.Alta care face discriminari pe criteri de varsta dar ce parinte isi duce copilul in spitalele noastre! ala nu e parinte sa si sacrifice copilul intr un sistem unde predomina haosul, fiecare dupa putinta si lacomie.LASATI COPII in pace! asigurati le harana : fructe din livezile noastre asta sa fie preocuparea principala nu cum sa impartiti rahatul trimis de unde oare, COPII au nevoie de hrana sanatoasa si nepoluata nu analize, nu mai stiu cum sa atraga poporul urmeaza voturile.
Postat 13 Aprilie 2011, 16:32 de Doamne
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON