URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2023, 19:53

S-a încheiat concursul pentru şefiile parchetelor: Monica Matei este noul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea

S-a încheiat concursul pentru şefiile parchetelor: Monica Matei este noul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procuroarea Monica Matei este noul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, după ce a câştigat concursul pentru numirea în funcţii de conducere organizat de CSM în august - noiembrie 2023. Procurorul Ioan Bene va prelua şefia Parchetului Salonta, pe care îl conducea până acum cu delegaţie, iar procurorul militar Liviu Lascu rămâne şeful Parchetului Militar Cluj, pentru al doilea mandat.

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publice, marţi, rezultatele noului concurs organizat pentru funcţiile de conducere din parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii, printre care s-au numărat şi funcţiile de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Oradea, cele de prim-procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Beiuş, Marghita respectiv Salonta şi cel de prim-procuror la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. 

Lista este anonimizată, însă BIHOREANUL a aflat că şefia Parchetului Curţii de Apel Oradea a fost câştigată de procurorul general adjunct al unităţii, Monica Matei, care l-a avut ca şi contracandidat pe şeful Secţiei Urmărire Penală, Ovidiu Naghi, în prezent delegat la conducerea unităţii. Dacă la proiectul de management Naghi a obţinut 9,25, o notă mai mare decât Matei, care a primit 8,58, la proba scrisă procuroarea a luat nota 10, întrunind o medie de 9,29, în timp ce contracandidatul ei a primit 8,20 şi a obţinut media 8,73.

Absolventă a Facultăţii de Drept din Oradea, promoţia 1998, Monica Matei a intrat în magistratură în 2002, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, apoi s-a transferat la Oradea, unde a ocupat, pentru scurt timp, funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Din 2008, ea este procuroare în cadrul Parchetului Curţii de Apel Oradea și, de anul trecut, deţine funcţia de procuror general adjunct.

Tot în urma concursului, prim-procurorul delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, Ioan Bene, va prelua funcţia cu mandat pentru trei ani, după ce a obţinut o medie de 8,63, fiind notat cu 9,46 pentru proiectul de management şi 7,80 la proba scrisă. Pentru Parchetele Beiuş şi Marghita nu au fost pretendenţi. 

De asemenea, procurorul militar orădean Liviu Lascu, aflat la şefia Parchetului Militar Cluj, a fost reconfirmat în funcţie pentru un nou mandat cu media 9,34, fiind notat cu 9,28 pentru proiectul de management şi 9,40 la proba scrisă. Lascu a concurat cu şefa Secţiei judiciare din unitate, Carmen Radmacher, care a obţinut media 8,89 (9,14 pentru proiect şi 8,60 la proba scrisă). Iniţial, în competiţie s-a înscris şi prim-procurorul militar adjunct al unităţii, Emil Oancea, care însă s-a retras pe parcurs.

Oficial, concursul se va încheia pe 22 noiembrie, iar câştigătorii urmează să fie validaţi în funcţie printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON