URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2010, 09:45

Micuţii romi din Telechiu au acum şansa la "Un start bun" în viaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul "Un start bun", lansat joi la hotelul Ramada, este o iniţiativă pilot a Roma Education Fund din Budapesta, implementată în 16 localităţi din Slovacia, Ungaria, Macedonia şi Romania pe o perioadă de 22 luni, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene.

În România, "Un start bun", program care îşi propune să le ofere micuţilor romi şi nu numai şansa la o educaţie timpurie corespunzătoare, se desfăşoară în cartierul Mofleni din Craiova şi în satul Telechiu din comuna Ţeţchea.

"Ruhama a aderat la implementarea proiectului în Bihor în satul Teţchea, unde copiii de acolo, nu numai cei romi, vor avea şansa la o educaţie şi îngrijire timpurie", a declarat pentru BIHOREANUL Tina Daragiu, director executiv al fundaţiei Ruhama.

Potrivit acesteia, programul va fi împărţit pe grupe de la 0 la 3 ani şi de la 3 la 6 ani. "Pentru copiii de până la trei ani, există în curs de amenajare un centru de tip creşă. Însă această creşă nu este una tipică, ci una în care micuţii vor beneficia de educaţie integrată, prin activităţi de stimulare a intelectului şi jocuri", a mai spus reprezentanta fundaţiei Ruhama. Centrul pentru copiii mai mici de trei ani este în curs de dotare echipamentele necesare şi va fi funcţionabil începând de anul viitor.

În Telechiu, există 45 de copii romi mai mici de trei ani şi peste 20 de români. Toţi copiii vor merge împreună la creşă, ca parte a părţii de integrare a proiectului.

Şi părinţii merg la şcoală

Pentru categoria de vârstă între 3 şi 6 ani, programul "Un start bun" înfiinţează o grupă specială de grădiniţă în cadrul unui centru de zi de la Telechiu, pe care sunt încurajaţi să o frecventeze toţi cei 37 de copii romi cuprinşi în acea categorie de vârstă. "În momentul de faţă, frecvenţa la grădiniţă este foarte scăzută în localitate", a precizat Tina Daragiu.

Pentru a se asigura că micuţii vor merge la grădiniţă, reprezentanţii Ruhama au avut încă din luna august întâlniri cu părinţii în care li s-au explicat beneficiile unei educaţii timpurii.

În plus, pe perioada desfăşurării programului, toţi părinţii din sat vor putea să participe la "Şcoala pentru părinţi", ţinute de asistenţi sociali, educatori şi personal medical care le va spune acestora despre nevoile copilului pe plan educaţional, dar şi din punct de vedere al sănătăţii.

Proiectul "Un start bun" are o finanţare de 2 milioane de euro, dintre care 90.000 au fost alocaţi programului care urmează să fie implementat în satul bihorean Telechiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
NU TRIST ....JALNIC
AI FOARTE MARE DREPTATE ....CE VOR INVESTI IN CEI 2 ANI IN COLONIA ROMILOR DIN TELECHIU VA FII DISTRUS IN MAXIM 2 LUNI ...MARE PACAT AR AJUNGE JUMATATE DE SUMA SI ASA SE VA ALEGE PRAFUL ...IAR BATRANI NEPUTINCIOSI SUNT LASATI IN VOIA SOARTEI CU PENSII MIZERE ...MAI BINE INVATATII SA SE PROTEJEZE SA NU FACA COPII PESTE COPII SI SA ASTEPTE MILA STATULUI
Postat 15 Noiembrie 2010, 20:54 de JALNIC
COPII ROMI
cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene....doar copii ROMI? eu cred ca e o greseala ff grava, TOTII copiii trebuie sprijiniti ce faceti cu familiile cu patru copii si mai multi aia sunt in mila lui D-zeu stiti in ce conditii traiesc sau va e RUSINE ?
Postat 12 Noiembrie 2010, 10:11 de da e ff trist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON